Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Купи подарък от майка на дете с увреждане

Текст: Олга Георгиева
Снимки: "Купи подарък от майка на дете с увреждане"
01.09.22
BETTY брой 100

Ина Маринова

Един от показателите за състоянието на едно общество е начинът, по който се грижи за най-уязвимите си членове – децата и хората с увреждания. Когато държавата абдикира от тях, те и техните близки търсят сами достойни алтернативи. Понякога идеите се раждат спонтанно, а резултатите от реализирането им докосват хиляди семейства.

Един от показателите за състоянието на едно общество е начинът, по който се грижи за най-уязвимите си членове – децата и хората с увреждания. Когато държавата абдикира от тях, те и техните близки търсят сами достойни алтернативи. Понякога идеите се раждат спонтанно, а резултатите от реализирането им докосват хиляди семейства.

Веднъж моя приятелка сподели за красивите подаръци, ръчно направени от майки на деца с увреждания, които намира във Facebook. Веднага усетих, че това е изключително сърцата идея.

Свързах се със създателката на групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ и един от нейните администратори, Ина Маринова, за да сподели с нас своята инициатива, към която вече са се присъединили почти 200 000 души.

Ина, как се роди Facebook групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“?

Идеята за създаването на групата се породи съвсем спонтанно. Хора като мен, с вече пораснали деца, от години стоейки си вкъщи с детето, правят нещо, плетат, шият, занимават се с декорации и много други неща.

От една страна да запълват сивото си ежедневие, от друга – да помагат за базари, инициативи, центрове и места, свързани с децата ни: често такива центрове са на самоиздръжка. Аз самата от доста време рисувах, занимавах се с декупаж, но започнах да плета с пръсти, с една много интересна прежда.

Оплетох за цялото си семейство пантофки и една вечер реших да напиша в друга наша група идеята ми да показваме какво правим и да продаваме помежду си. Още, когато пуснах поста със снимки на моите пантофки, всички много въодушевено приеха идеята и няколко часа по-късно реших да създам отделна група и името се роди сам: Купи подарък от майка на дете с увреждане!

В началото мислех, че само такива като мен ще се включват, но с всяка седмица потребителите се увеличаваха лавинообразно. Това много ме радва!

Как работи групата и каква е нейната цел?

Групата има за цел да върне на пазара на труда хора, които поради увреждането на член на семейството или собственото си увреждане, няма как да работят по нормалния начин, т.е. да направи така, че и от дома си тези хора да могат да работят и да се чувстват полезни и значими за себе си и за семействата си.

Работата, сама по себе си, е важно нещо и хората, които остават в домовете си завинаги се чувстват потиснати и самотни. Те остават на социални помощи в пълна зависимост от държавата, а не бива да е така. Лично аз съм в дома си с детето си от 20 години, но съм човек в разцвета на силите си, можеща и способна и смятам, че има какво да дам все още, така че да се чувствам работеща и подпомагаща семейния си бюджет, независимо от факта че съм вкъщи и обгрижвам човек с увреждане.

И ако държавата не е създала условията хората с увреждания и родители на деца с увреждания да работят, то тогава има начин и сами да го направим и смятам, че тази група създаде именно това: място, където хората с увреждания и техните родители вече да се чувстват работещи и част от обществото! Самата комуникация клиент – човек с увреждане или родител, е нещо изключително ценно за нас.

Какви са правилата на групата, кой и какво може да продава в нея?

Правилата са прости. Имат право да продават хора с увреждания или родител, обгрижващ дете/човек с увреждане и поради този факт нямат възможност да работят на пълен работен ден извън дома си. Може да се продават ръчно изработени продукти, но препродажбата е забранена. Не става дума за чиста търговия, а за нещо, което ние сме изработили с ръцете си, което го прави уникално с вложена душа и любов при създаването му.

Администраторите осъществяват ли по някакъв начин контрол над продуктите, особено хранителните, които се предлагат?

Да, опитваме се да контролираме какво точно се продава, а и самата социална мрежа вече създава контрол.

Сблъсквате ли се със злоупотреби?

Втора година вече не успяваме да спрем опитите на всякакви търговци да предлагат продуктите си. Непрекъснато призоваваме нашите последователи да проверяват хората, които им правят предложения на лични съобщения, а ако не успяват сами, да пишат на администратор, който ще им даде информация дали лицето, което им пише, е човек с увреждане или майка на лице с увреждане.

Поне една от нас винаги е на линия и се стараем да оказваме непрекъсната помощ, ако бъдем потърсени.

Кое кара хората да избират ръчно изработен подарък от майка на дете с увреждане, вместо стандартен подарък от магазин?

Предполагам, че ние като общество се развиваме и забелязвам, че в последните години хората все повече ценят ръчно изработените продукти. Често хората търсят персонализиран подарък, дали с име, дали нарисуван любим символ, все неща, които в магазина не можеш да купиш. От друга страна, хората са емпатични и искрено ме радва фактът, че именно тяхната емпатия даде шанс на хора като нас да покажат, че са способни, че могат и че създават прекрасни неща.

Имате ли нещо, което бихте споделили с читателите на здравното списание „BETTY Моята аптека“?

Това, което бих казала, е едно огромно „Благодаря!“ на всеки човек, дал шанс на човек с увреждане или родител, отглеждащ дете/лице с увреждане, така че той да се чувства вече като част от цялото, част от едно модерно, толерантно общество!

cross