Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Кумкуат - цитрусът, символ на остров Корфу

01.07.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1636535914088{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Кумкуатът произхожда от Китай и е пренесен в Европа през 1846 година. На кантонски език този плод е известен като „кин ку“, което означава „златен портокал“. Впоследствие остров Корфу става известен със своя ликьор от кумкуат и е единственото място в Гърция, където се отглежда този плод.

Какво представляват кумкуатите?

Кумкуатите са оранжеви цитрусови плодове, които са с размер на маслина. Тъй като хората не знаят как точно да ги консумират, често го избягват. Истината е, че целият плод е годен за консумация заедно с кората.

Сладката част е кората, докато в сравнение с нея пулпата е изключително тръпчива или кисела. Някои кумкуати имат горчив вкус и обикновено големи семена. Ако стиснете плодовете между пръстите си, това ще освободи етеричните масла в кумкуата и ще го направи по-вкусен.

Екстракти от кумкуат се използват за различни лечебни цели, например при болки в гърлото и дихателни проблеми. Разнообразието от етерични масла, органични съединения и хранителни вещества е това, което е довело до многостранното приложение на тези малки цитрусови плодове в традиционните лекарства по целия свят.

Хранителна стойност на кумкуатите

Кумкуатите съдържат голямо разнообразие от етерични масла, включително лимонен, алфа-пинен, монотерпени и много други. Те също така съдържат фибри, калий, калций, витамин С, полезни мазнини и витамин А.

Ползи за здравето

Като всеки плод кумкуатите имат множество ползи за здравето. Ето някои от тях:

  • Подобряват храносмилането

Една от основните ползи от консумацията на кумкуат е регулирането на храносмилателния процес. Осем плодчета кумкуат са източник на 10 грама фибри. Това количество помага за редовното изхождане и регулира храносмилането.

Чудесно средство е за премахване на запек, газове, подуване на корема и спазми. Фибрите в тези плодове също помагат за превенция на възпалителни заболявания в чревния тракт.

  • Полезни при диабет

Установено е, че флавоноидните екстракти в кумкуатите понижават нивата на липидите в кръвта при затлъстели плъхове, според проучвания, направени върху лабораторни плъхове от университета в Чангша, Китай.

В доклад на Мичиганския държавен университет се казва, че кумкуатите са чудесно допълнение към зимното ни меню, тъй като имат ниско съдържание на захар, ниско съдържание на натрий, нулев холестерол и 0,1 грама мазнини. Високото им ниво на диетични фибри е от полза както за диабет тип 1, така и за тип 2.

  • Повишава имунитета

Кумкуатите въздействат на имунната система по редица начини, тъй като са богати на витамин С точно като портокалите! Проучване, проведено в Швейцария на тема „Витамин С и имунната функция“, показва, че този витамин е мощен антиоксидант и се държи като ко-фактор за биосинтетичните ензими.

Той също така стимулира растежа на нови клетки и повишава имунната система, за да предпази организма от инфекции, бактерии и гъбички.

  • Грижа за кожата

Комбинацията от антиоксиданти и витамини в кумкуатите ги прави идеални за защита на кожата от въздействието на слънчевите лъчи и свободните радикали, които причиняват бръчки, старчески петна и груба, нездравословна кожа.

  • Грижа за очите

Кумкуатите са богат източник на витамин А и бета-каротин, които са тясно свързани със здравето на зрението. Бета-каротинът действа като антиоксидант за намаляване на оксидативния стрес в макуларните клетки, като по този начин ограничава дегенерацията на макулата и намалява развитието на катаракта.

  • За здрави кости

Солидното съдържание на калций в кумкуатите помага за защитата на костите от остеопороза в дългосрочен план. Високите нива на калций в организма увеличават скоростта на възстановяване след счупване и травми, както и гарантират, че костите ни ще останат здрави до дълбока старост.

  • Повишаване на енергията

Въглехидратите, които се съдържат в кумкуата, са от съществено значение за попълване на нашите енергийни резерви по естествен начин. Тези плодове могат да ни осигурят прилив на енергия, като същевременно ни дават и всички останали предимства!

Високото ниво на рибофлавин, ключов витамин, участващ в производството на енергия, прави този процес още по-лесен.

  • Намаляване на теглото

Кумкуатите са богати на фибри, вода и въглехидрати и са нискокалорични. Следователно те са идеална храна за хора, които желаят да отслабнат. Те ще ви заситят и ще ви поддържат здрави, което ще намали желанието ви да преяждате.

  • Грижа за косата

Витамин С, естествените органични съединения, антиоксиданти и минерали, съдържащи се в кумкуатите, имат основен ефект върху качеството, текстурата и здравината на косата.

Kумкуатът произхожда от Китай и е богат на ценни хранителни вещества като калций, калий и витамин С, които подобряват състоянието на зъбите и венците.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross