Тренировка с висока интензивност

Игор Тица

Макар по принцип да е много взискателен, кросфитът покори и филмови звезди като Брад Пит и Джейсън Стейтъм, който преди да стане актьор е тренирал бойни изкуства и скокове във вода, както и Чанинг Тейтъм, известен с дисциплината си в тренировките и здравословното хранене

Според една от версиите кросфит (crossfit) първоначално е програма от упражнения, създадена преди четвърт век за американските войници, с цел чрез взискателни и натоварващи тренировки с висока интензивност, даващи бързи и добри резултати, да се подобри физическата подготовка на армията. Според друга версия CrossFit е замислена и регистрирана от Грег Гласмън и Лорън Дженаи през 2000 г. в Калифорния като нова форма на динамично спортуване, която съчетава няколко спортни дисциплини като тренировки със скокове и вдигане на тежести, катерене на въже, гимнастика за трениране на равновесието и дори търкаляне на тежки гуми от камион.

Макар по принцип да е много взискателен, кросфитът покори и филмови звезди като Брад Пит и Джейсън Стейтъм, който преди да стане актьор е тренирал бойни изкуства и е бил един от най-добрите скачачи във вода от британския национален отбор (с три трети места от олимпийски игри и 12-то място на Световното първенство през 1992 г.).

Любителите на кросфита твърдят, че дава по-добри резултати от класическите тренировки във фитнеса, защото укрепва мускулатурата, подобрява сърдечно-дихателната издръжливост и гъвкавостта и развива чрез динамична комбинация от атлетика, гимнастика, плуване, колоездене и вдигане на тежести. Само за една интензивна тренировка могат да се изгорят до 1000 калории, с което тази програма за фитнес тренировки се откроява сред останалите. Поради усилията, които трениращият кросфит трябва да вложи в тренировките, много важно е, преди да започнете, да се консултирате с лекар за здравето си, с треньор за кондицията си и самата програма и с нутриционист за режима на хранене.

От друга страна, точно големият избор от различни спортни дисциплини, включени в тренировките по кросфит, ги прави подходящи и за начинаещи, разбира се, при условие да се включат в добре обмислена програма за начинаещи и да тренират под надзора на треньор. Най-добре е програмата за кросфит да бъде индивидуално съставена, а интензивността и динамиката на упражненията да се съобразят с трениращия, като се започне от работата с тежести, през гимнастиката и до кардио тренировките.

Оборудване и упражнения

Кросфитът не изисква скъпо оборудване, защото и най-тежките, спартански тренировки могат да се провеждат с гуми от автомобил и камион, вериги, бетонни тежести и евтини въжета за скачане. Феновете на кросфита твърдят, че може да се тренира и у дома, и в парка, така че не е нужно да се посещава скъп фитнес център. Типичната тренировка обикновено включва бягане на 400 метра, вдигане на тежести и големи серии лицеви опори и набирания.