Текст: Христо Донев

Боксът е най-популярният и масов боен спорт в света. Той изпитва силата, скоростта, рефлексите, издръжливостта и волята на състезателите, като тяхната цел е да отслабят и повалят своя противник. Чисто като хоби, практикуването на бокс натоварва и тонизира цялото тяло, като в същото време предлага едни от най-простите форми на самозащита.

Историята
Боксът, в по-архаичен вариант, е съществувал още преди 5000 години като жестоко и сурово единоборство. За това свидетелстват рисунки, намерени по древни вази, чинии и по йероглифи и статуи в Древна Гърция и Древен Египет. Според някои данни съперниците през тази епоха използвали кожени ръкавици, намазани с масло, познавали кожения чувал като средство за тренировка и за развиване на ударната сила. Някои използвали дори защитни кожени шапки, наречени „амфотаид“, и защитни предпазители за зъбите, които били подобни на съвременните. Отначало юмручният бой се култивирал като традиционно състезание сред войниците на Древна Елада, а по-късно и сред славянските народи. Благодарение на древните олимпийски игри „юмручният бой“ се разпространил първоначално в Гърция, а по-късно по време на Римската империя – по целия известен тогава свят. От запазените статуи и рисунки се вижда, че много от юмручните бойци имали почти съв-ременна стойка и отлично телосложение – тънки крака, широки рамене, продълговати мускули. Установено е, че бойците на древността били по-ловки и по-издръжливи, по-бързи и по-силни и с нищо не биха отстъпили и на най-добрите сегашни професионални боксьори. Историците посочват любопитни случаи. Известният от античните олимпийски игри боец Тазос Театенос в продължение на 20 години побеждава в 1400 боя. Имало е случаи, когато в един ден е провеждал по 10 двубоя.

Правилата
Битките започват да се провеждат на ринг, заобиколен от въжета с размери 7.30 х 7.30 метра. Състезателите използват ръкавици, с които трябва да нанасят удари по противника по главата и торса. Удари под кръста са забранени, а такива, които попадат в ръцете, не се точкуват. Боксът се дели на два вида – професионален и олимпийски, доскоро известен като аматьорски. В професионалния битката е разделена на рундове, всеки от които – с продължителност по три минути. Между тях има минута почивка. Рундовете може да бъдат от 4 до 12, на четен брой. При олимпийския бокс рундовете са три. Доскоро състезателите там използваха шлемове (каски), за по-голяма безопасност при ударите в главата. С цел спортът да се доближи повече до професионалния, преди няколко години каските бяха спрени от употреба. Професионалният бокс е по-популярната форма на този спорт в световен мащаб. За много от бойците, аматьорската кариера, особено при участие на олимпийски игри е един трамплин към професионалния ринг. Победата в един мач може да бъде присъдена тогава, когато съперникът е повален и не може да се повдигне в продължение на 10 секунди (нокаут) или ако получи травма, непозволяваща му да продължи боя (технически нокаут). Ако след края на рундовете боят не е прекратен, то победителят се определя чрез оценки от съдии.

Звездите
През годините боксът се превърна в един от най-комерсиалните и доходоносни спортове. Сред кралете на ринга личат имената на Мохамед Али, Джо Фрейзър, Рой Джоунс-младши, братята Владимир и Виталий Кличко, Оскар де ла Оя, Мани Пакиао, Флойд Мейуедър. Битката между последните двама през 2015 г. влезе в историята като „боят на века“ и генерира приходи от близо един милиард долара. Хонорарите на Флойд и Пакиао пък бяха съответно 300 и 120 милиона долара. За последните две години пък Мейуедър е №1 в класацията на Forbes за най-печелившите спортисти в света.

У нас
България има стари традиции в бокса. Този спорт носи и първия олимпийски медал в историята на страната. Това става през 1952 година, когато на игрите в Хелзинки Борис Георгиев-Моката печели бронзов медал. Двадесет години по-късно в Мюнхен пък Георги Костадинов носи първото олимпийско злато в бокса за България. През годините нашите състезатели са спечелили общо 18 медала (4 златни, 5 сребърни и 9 бронзови) на олимпиади. Последният е бронзът на Тервел Пулев от игрите в Лондон през 2012 г. В профи бокса най-голямата ни звезда е все още играещият Кубрат Пулев. Кобрата е бивш европейски и интерконтинентален шампион в тежка категория. През 2014 г. българинът стигна до мач за Световната титла, но беше победен от Владимир Кличко. В края на 2017 г. Пулев отново трябваше да се бие за поясите срещу настоящия шампион Антъни Джошуа, но получи контузия по време на подготовката си десетина дни преди мача.

Екипировката
Боксът е относително евтин за практикуване спорт. Цените на екипировката, естествено, зависят от марката, но съвсем прилични ръкавици може да се закупят срещу 50-60 лева. Протекторите за зъби вървят по 12-15 лева, бинтовете за ръце 8-10 лева, каските започват от 50 лева. На много места в София и в големите градове има боксови зали, като едно занимание с треньор излиза по 10-15 лева.