Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Козметика с екстракт от охлюви - истински еликсир за кожата

Текст: Боряна Димитрова
10.01.22

Благотворното влияние на охлювената слуз е познато още от древността. Хипократ прилагал мехлем на основата на секрет от охлюв при изгаряния, възпаления и раздразнения на кожата, а дамите по онова време използвали охлювите, за да овлажняват кожата на лицето си.

Благотворното влияние на охлювената слуз е познато още от древността. Хипократ прилагал мехлем на основата на секрет от охлюв при изгаряния, възпаления и раздразнения на кожата, а дамите по онова време използвали охлювите, за да овлажняват кожата на лицето си.

Съвременните изследвания на експертите показват, че кожата на охлювите е много близка до структурата на човешката. Когато охлювът нарани черупката си, започва да произвежда специфична слуз, различна от тази, която му помага да се придвижва.

Тя е по-плътна и се нарича муцин, а най-характерното за нея е, че стимулира възпроизводството на клетките и по този начин спомага за възстановяване на черупката. Богата е на протеин, на колаген, на витамин С, А, Е, както и на мед, цинк и желязо. Допълнителното ú предимство е, че не дразни кожата и е изключително подходяща за хора с чувствителна и проблемна кожа. Притежава уникалното свойство да създава защитен слой, който не пропуска влага, а само въздух. По този начин кожата диша, а в същото време е перфектно хидратирана.

Благодарение на невероятно развитата способност на охлювите бързо да се регенерират, екстрактът от охлюви намира ценно приложение в козметичната промишленост. Козметиката за лице с екстракт от охлюви е подходяща за всички възрастови категории и се използва за всеки тип кожа, включително за проблемната и чувствителната.

Слузта от охлюв съдържа различни полезни за кожата вещества като хиалуронова киселина, колаген, алантоин, витамини, цинк, манган и гликопротеини. Тя не само спомага за предпазване на кожата от вредните UV лъчи, но и възстановява младежкия вид и еластичността  ú.

Съвеременните козметични продукти – маски за лице, серуми и кремове, съдържащи предварително пречистен и обработен секрет от охлюви, се справят успешно с най-различни кожни проблеми.

Мултифункционално въздействие върху кожата:

  • Противостареещ или антиейдж ефект - забавя процесите на стареене, изглажда кожата и бръчките и намалява тяхната дълбочина. Мимическите бръчки постепенно избледняват и видимо се заличават. Тайната се крие в хиалуроновата киселина, която се съдържа в муцина.
  • Интензивно хидратира, омекотява и регенерира кожата.
  • Стимулира образуването на колаген и еластин, бори се с бръчките.
  • Успокоява и облекчава кожата. Муцинът е една от най-добрите натурални съставки при лечение на розацея и дерматити, раздразнена и зачервена кожа, която изисква деликатни грижи.
  • Изсветлява нежеланата пигментация на кожата.
  • Намалява образуването на себум в мастните жлези.
  • Грижи се за увредената от слънцето кожа.
  • Природен ексфолиант. Слузта от охлюви съдържа голямо количество витамин А и гликолова киселина, които подпомагат по-бързото излющване на мъртвите клетки. Тяхното място бързо се заема от нови и здрави тъкани, а белезите от акне и рани се заличават.

Слузта от охлюви е натурален антиоксидант. Предпазва кожата от вируси и инфекции и от вредното влияние на околната среда. Защитава я от свободните радикали.

ЛЮБОПИТНО:

Добиването на слуз от охлюви или т.нар. процес на доене се извършва по хуманен начин. Производството на слузта от охлюви се стимулира чрез вибрации, които не вредят на охлювите. В България различни фирми добиват слуз от охлюви и произвеждат козметика с нея. Някои от тях изнасят стоката си и за чуждестранните пазари.

Охлювът е единственото животно със синя кръв, която е много скъпа и лековита. Съдържа хемоцианин и се използва във фармацевтичната индустрия в борбата срещу раковите заболявания. А хайверът от охлюви в момента е сред най-луксозните деликатеси в света.

cross