Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Козметика, предпазваща от синята светлина

Текст: Катя Кирилова
06.01.20

Всички знаем колко важно е да защитаваме кожата си от вредните UV лъчи, но не се замисляме за една друга светлина, която неусетно причинява на пръв поглед невидими поражения върху нея – т.нар. синя светлина.

Всички знаем колко важно е да защитаваме кожата си от вредните UV лъчи, но не се замисляме за една друга светлина, която неусетно причинява на пръв поглед невидими поражения върху нея – т.нар. синя светлина.

Какво представлява синята светлина?
Научното ú наменование е HEV (High Energy Visible light). Нарича се още високо енергийна видима светлина и представлява около 25% от видимата, разпознаваема за окото, бяла светлина.

Източници на такава светлина са естествени като слънцето и изкуствени като лъчите, излъчвани от електронните устройства, които използваме в ежедневието си – телевизори, телефони, таблети и мобилни устройства. Последните проучвания показват, че произвежданата от изкуствените източници светлина е с много по-ниска енергия, отколкото слънчевата, но пропорцията на синята светлина в нея е многократно по-висока.

Въздействия върху организма
Оксидативен стрес, дълготрайна хиперпигментация на кожата, синдром на червените очи и сухите лигавици, промени в зрението, безсъние, хронична умора и промени в настроението са само част от последствията от прекомерното излагане на т.нар. синя светлина.

Продукти за предпазване от синята светлина
През последните години големите изследователски лаборатории разработват различни козметични продукти, чиято главна цел е да блокират синята светлина. Ключова роля в състава им играят антиоксидантите (като червената боровинка и синята имортела например, витамин Е, витамин C, ретинол, хиалуронова киселина, а също пептиди и различни растителни екстракти.

Новите разработки на козметичните лаборатории за защита от синята светлина неутрализират оксидативния стрес и замърсяванията, предотвратяват преждевременното стареене и появата на фини линии и бръчки и спомагат за намаляването пигментацията по кожата, като възстановяват нейния блясък и еластичност.

Вижте повече за видовете козметика

cross