Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Козметика – наука, вложена в изкуството да сме млади и красиви

Козметика 2 - корица
04.09.21

Мнозина са чували максимата, че за да изглеждаш прекрасно на 50 г., трябва да започнеш да полагаш грижи за себе си щом навършиш 20 г. Стремежът на хората да са по-дълго време млади и красиви е от далечни времена. Както знаем, още изкусителната Клеопатра е ползвала вана с мляко и мед, арабските принцеси залагали на арганово и други натурални масла в грижата за кожата и косата си, а китайките пиели много вода и чайове, използвали водорасли и перлен прах, за да изглеждат като момичета.

Козметика 1 - бяла

Козметика - научете повече!

В днешно време почти няма човек на земята, който да не ползва козметика.  Купуваме шампоани, балсами, маски за коса, серуми, емулсии, душ гелове, антицелулитни кремове, лакове за нокти, кремове за лице, интимни сапуни, парфюми, лосиони за премахване на грим, лакове и пяни за коса, скрабове, кола маски, кремове за крака и ръце, избелващи пасти за зъби, парфюми, червила, спирали, пудри и фон дьо тени, сенки, очни линии, гланцове, ружове и др.

Всички тези продукти са обединени в една категория – козметика. Самата дума козметика идва от гръцки и означава „изкуството да се разкрасяваш”.

Няколко многонационални корпорации, създали свои брандове още в началото на XX в. доминират на пазара. През последните две десетилетия обаче се налагат и нови марки, които залагат на био (органична) козметика и медицинска козметика.

Козметика – микс от съставки за разкрасяване

Продуктите, които се използват в различните видове козметика, са комбинация от съставки, които трябва да постигнат желаната цел – за запазване, възстановяване или разкрасяване на кожата и косата. Към тях се добавят и групи вещества, които осигуряват трайност, консистенция, аромат на крайния продукт.

Козметика 3 - крем

Козметика - какво представлява?

В древността, както знаем, са се използвали изцяло натурални съставки за козметика. През миналия и този век, освен козметика от кремове, сапуни и шампоани с натурални вещества, се използват и техните синтетични аналози. В последните години мнозина от хората търсят, а пазарът предлага козметика от естествен произход – растителен и минерален.

Не всяко мазило от естествени или микс от естествени и синтетични съставки е безвредно. Затова е задължително тестването на различните видове козметика преди да бъде пусната на пазара. На етикетите пък се описват и предупреждения за евентуални алергии и ясни инструкции как да се ползва и как да не се ползва съответната козметика.

Козметичната индустрия разработва и предлага различни линии. Избираме за нас и любимите ни хора продукти за коса, лице и тяло – мъжки, дамски, детски. В същото време артикулите са разделени на дневни, нощни околоочни кремове за мъже и жени, както и с допълнителни деления – за суха, мазна, смесена кожа. Продуктите за грижа за косата също имат доста деления – специално разработени за суха, за мазна, за нормална, за боядисана, за изрусена коса, за борба с пърхот и косопад.

Видове козметика – бяла и декоративна

Козметиката има множество класификации. Най-общо обаче е делението на бяла и декоративна козметика.

Бяла козметика – Това за продуктите за лице, които всеки ден ползваме. Те почистват, хидратират, подхранват, възстановяват, поддържат кожата на лицето – лосиони за почистване на кожата, дневен, нощен, околоочен крем и др.

Декоративна козметика – Това са средствата за разкрасяване - червила, сенки, спирали за мигли, пудри, фон дьо тен, моливи, очни линии и др.

Козметика 4 - видове

Козметика - намерете я при нас!

Козметика – разликата между био и натурална

Мотото „назад към природата” следват мнозина в избора си на всекидневна козметика. Малцина обаче правят разлика между био и натурална козметика.

Био (органик) козметика – Използва естествени суровини, при които произходът и преработката им са строго контролирани. В био козметиката се влагат растения, отгледани в сертифицирани био земеделски стопанства. При преработката им се използват щадящи процедури за по-пълно запазване на съставките. В био козметиката са разрешени малко, предварително одобрени синтетични добавки. Не се използват субстанции, изискващи умъртвяване на животни и не се тестват върху животни. Според най-строгите изисквания съдържанието на био компоненти в един такъв продукт трябва да е около 90-100%. Задължително има сертификат и знак на сертифициращата организация на опаковката. Затова и органик козметиката е толкова скъпа и не е по джоба на всеки.

Натурална козметика – В България няма ясна дефиниция какво е натурална козметика и какви суровини в какви пропорции трябва да съдържа. Прието е да се смята, че това е козметика, при която съдържанието на био суровини е по-малко от това в био козметиката - около 70%. Истината обаче е, че ако в един козметичен продукт има само 1% растителен екстракт, производителят може спокойно да напише на етикета думата „натурален“ или „растителен“ продукт. Един натурален продукт може да съдържа натурални масла от растителен и/или животински произход, извлеци от билки, екстракти от цветя, а за да се запази годността му се използват естествени консерванти като пчелен восък, растителен восък, бяла дъвка, смола, захар, а за да се постигне дадено оцветяване - естествени оцветители.

Видове козметика на пазара

  • Козметика за масовия пазар

Козметиката за масовия пазар заема най-голям дял. Тя се произвежда в огромни количества и достъпна навсякъде – от малки квартални магазинчета, през супермаркети до аптеки. Продуктите от тази категория не могат да решават проблеми с кожата или косата, те са предназначени за почистване. Голяма част от цената на тази козметика идват от разходите на производителя за реклама, за опаковки, за производство, заплати, съхранение, а едва 10% – за съставки. Съставът на тези продукти почти винаги съдържа в себе си продукти на нефтохимията, производни на фенол и формалин.

  • Козметика от среден клас

Продуктите от този сегмент съдържат повече натурални съставки и съответно цената им е по-висока. Съдържанието на естествени суровини варира от 30% до 50%. За да се избегне привикване на организма към този вид козметика и да не спре действието ѝ, не бива да се използва една марка продукти от този клас повече от 6 месеца.

  • Козметика 5 - гримове

    Козметика - за всеки бюджет!

    Луксозна (селективна) козметика

Това е козметика, която се произвежда от известните световни модни къщи. Използването на натурални съставки достига 50-70%. Причината е, че голямото име на бранда не може да си позволи да влага в продуктите ненатурални консерванти или неекологично чисти материали. Артикулите от тази категория могат да дадат решение на някои проблеми с кожата и косата. Тук клиентът плаща по-висока цена заради марката и рекламата.

  • Професионална (медицинска) козметика

Професионалната козметика се използва в козметичните кабинети. Но има и домашни серии, които са създадени, за да продължи успешната терапия върху кожата и след работата на козметика. Няма строго определение какво е „медицинска козметика”. Козметичната индустрия предлага този вид продукти, произлезли от скъпи лаборатории в институти, в които е инвестирала. При медицинската козметика се залага на целенасочено разработени научни формули. Продуктите имат доказано ползотворно влияние върху определени състояния и проблеми и са значително по-щадящи за кожата. Тази козметика има в състава си компоненти, които могат да проникнат значително по-дълбоко, като процентът на тяхното усвояване е много по-висок.

  • Козмецевтика (лечебна козметика)

Лечебната козметика съдържа биологично активни вещества с максимално възможен процент за усвояване, които оказват силен ефект върху кожата и имат терапевтичен ефект. Обикновено тя се прилага в терапевтичен курс с разчетена доза. Лечебната козметика има оздравяващо действие, но не е се отнася към лекарствата.

Козмецевтиката може да намали дълбочината на бръчките, да избави хора от пъпки и петна, да изравни тена на кожата.

Козметика – микс от съставки за разкрасяване

Видове козметика – бяла и декоративна

Видове козметика на пазара

cross