Противоречивият моден блясък

Мария Йоксимович

С години нападани, заради нехуманното отношение към животните, кожените палта отново се завръщат на модната сцена. Независимо дали са от истинска или изкуствена кожа те топлят, а с тях всяка жена изглежда бляскаво, независимо с какво ги комбинира.

Въпреки че днес редица организации застъпват мнението, че палтата от естествена кожа трябва да излязат изцяло от употреба, заради жестокост към животните, е факт, че техните пра-варианти са едни от първите облекла. От древни времена кожата се ползва за предпазване от студ, а историята свидетелства, че тя често е била и символ на мощ – лукс запазен за богатите и властимащите. През 20-ти век носенето на кожено палто било въпрос на престиж и неслучайно много от знаменитостите, като Мерлин Монро, Катрин Деньов, Джаки Кенеди и Елизабет Тейлър, имат снимки с кожени палта… Холивудската мода от миналия век налагала палтата да се комбинират с диаманти и официални тоалети, което допълнително засилвало впечатлението за лукс, което създават.

За ушиването на само едно палто от естествена кожа са необходими десетина лисици, чинчили, ракуни или видри. Аргументите на защитниците на животните са ясни: заради кожухарската индустрия, годишно се убиват над 55 милиона животни, докато любителите на тези палта носят кожа на животни върху своята собствена.

Най-големият износител в този бранш е Китай – падат му се цели 85 процента от производство на кожи в света. От друга страна експертите споделят, че за изработката на палто от изкуствена кожа е необходимо 60 пъти по-малко енергия, отколкото за това от естествена, а обработката на кожа предполага и ползването на химикали, които замърсяват атмосферата и подземните води и застрашават човешкото здраве. Много страни имат специални закони във връзка с хуманното отношение към животните, вноса, износа и дистрибуцията на кожи от защитени животни, а съществува и така нареченият Петък без кожа (Fur Free Friday), с който започва Седмицата за борба против кожухарската промишленост.

Впрочем, без оглед на всички тези аргументи, с идването на студените дни, кожените дрехи отново стават актуални като отлична защита срещу ниските температури, те са една постоянно завръщаща се модна тенденция. Наоми Кембъл е добър пример за това, колко е трудно да устоиш на коженото палто. През деветдесетте години тя е активист на организацията PETA (People for the Ethical Treatment of Animals – Хора за етичното отношение към животните), но през последните години често е забелязвана с кожени палта.

И модните дизайнери обичат кожените палта, особено тези, които се занимават с висша мода и които показват на ревютата си къси и дълги варианти, задължително елегантни, бляскави и много шик, в семпли или ярки цветове.

Карл Лагерфелд нарича своето специално ревю за Фенди, на което кожата е на фокус „haute fourrure“. С това той провокира гнева на защитниците на животните, но и печели овациите на публиката, която остава без дъх, изумена от екстравагантните палта от ценни кожи, като например това от самур. Днес тази кожа се набавя много трудно, защото самурите са рядък вид от семейство порови, които обитават само областите на Сибир. Не е изненадващо, че цените на палата на Лагерфелд са зашеметяващо високи – стигат и до няколкостотин хиляди евро.

И модна къща „Гучи“ обича кожи, тази година представи яркочервени палта и чанти от заешка кожа. Френският моден дизайнер Жан-Пол Готие също създава разкошни кожени палта, а моделите му с кожа от диви котки са невероятни.

Модна къща „Miu Miu” пък избира пастелните и светли цветове, като залага на изкуствената кожа с девиза, че еко материалите са много качествени, меки, удобни и топли като естествената кожа, а дамите могат да ги носят, без да ги гризе съвестта. Еко палтата предпазват от студ, ултрамодерни са и се комбинират отлично с различни дрехи – от официални тоалети до пуловери и дънки, с високи токчета или маратонки.

Фаворити за сезон есен-зима 2016/2017 са „рошавите“ еко модели, изработени по пачуърк технология, както и тези с животински принт, с абстрактни шарки или едноцветни, предлагащи се в широка гама от цветове – от бели до розови, през всички нюанси на синьо и зелено до черно, сребристо и златисто. Или както би казала редакторката на модното списание „Мери Клер“: „Тайната на палтото от естествена или изкуствена кожа се крие в това, че каквото и да носите под него, винаги изглеждате бляскаво.“ Подобно мнение споделя и модната директорка на списание „Блясък“ – „Ако обмисляте да си купите нещо шик и топло, то това е коженото палто или ако се чудите какво да носите с дънки и рокля, отговорът отново е коженото палто.“

Как се съхранява коженото палтo
Едно от основните правила е, че естествената кожа никога не се съхранява в найлонов калъф, а в платнен, за да може кожата да диша. Коженото палто се съхранява на тъмно, защитено от влага място и никога в близост до вълнени дрехи. От време на време се проветрява, но никога не се излага на директна слънчева светлина. Въпреки че нафталинът е най-доброто предпазно средство от молци, той не се препоръчва заради специфичния си мирис. В гардероба, в който стои коженото палто, може да държите лавандула, която да заменяте два пъти годишно. Ако коженото ви палто се намокри или навлажни от сняг или дъжд, трябва да го изтръскате хубаво и да го оставите да изсъхне на закачалка, но никога в близост до горещ радиатор или печка. Не се препоръчва пръскането на парфюм директно върху естествената кожа, нито носенето на чанта през рамото, защото косъмът може да се повреди.

Примадоните обичат кожа
Въпреки че преди няколко години Холивуд забрани продажбата на кожа, холивудските примадони не могат да ѝ устоят. Скъпи палта от естествена кожа носят Бионсе, Ким Кадрашиян, Катрин Зита Джоунс, Дженифър Лопес, Джоан Ривърс, Мери Джей Блайдж и много други звезди, дори и редакторката на Vogue – Анна Уинтур.