Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Кожата не обича студа

01.02.23

Текст: д-р Мина Сълева, дерматолог в УМБАЛ „Александровска“

Д-р Мина Сълева

Колкото и мека да е тази зима, суровото време „не прощава“ на най-големия орган в човешкото тяло – кожата. Как пронизващите студ и вятър навън и сухият и топъл въздух вкъщи се отразяват на здравето ѝ? Кои хронични заболявания се обострят? Как да изберем подходяща за сезона козметика? И защо фотозащитата е задължителна и през зимата – не само в планината, но и в града? Попитахме д-р Мина Сълева, дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести на УМБАЛ „Александровска“ в София.

„През зимата, когато температурите падат, се нарушават някои основни процеси в нашата кожа. Студът въздейства директно на кожната бариера – или най-горния слой на кожата. Той е изграден от естествени липиди и мазнини и служи като естествена защита, задържа водата и я поддържа хидратирана. Когато целостта на тази бариера се наруши, кожата ни губи водното си съдържание, което води до изсушаване (ксероза) и до навлизането на определени фактори (иританти), които задействат възпалителен отговор, освобождаването на хистамини и субективното усещане за сърбеж“, подробно обяснява д-р Мина Сълева.

 

Става по-суха и чувствителна

Студът може да повлияе и на кожното кръвообращение. „Ниските температури водят до свиване на капилярите (вазоконстрикция), за да може тялото да поддържа нормалната телесна температура, след което отново се възстановяват, когато влезем на топло. Тези промени могат да доведат до зачервяване на кожата (еритем) и появата на трайно разширени капиляри (телеангиектазии). Така студът, вятърът и ниската влажност през зимата водят до една по-суха и чувствителна кожа“, обобщава дерматоложката от УМБАЛ „Александровска“.

Екземата се влошава

Суровият климат е причина и за обострянето на редици състояния „Студеното време може да влоши възпалителни кожни заболявания като розацея, екзема, ихтиоза, псориазис и др., свързани с нарушена кожна бариера“, изрежда ги д-р Сълева. И дава пример с екземата. „Промените в температурата – като влизане от студено на топло и обратно, могат да влошат значително повечето ú форми“, не крие специалистката по кожни болести.

Сезонът е неприятен и за хората със студова уртикария. „Тя може да се прояви както с леки, така и със сериозни, животозастрашаващи симптоми. Затова е добре лечението, предписано от медицински специалист – като например прием на антихистамини преди студова експозиция – да се спазва стриктно“, напомня дерматоложката.

Хидратацията е ключова при атопичен дерматит

Зимата е изпитание и за пациентите с атопичен дерматит. „Има редица неща, които те могат да направят, за да се предпазят от допълнително изсушаване. Важно да се обърне повече внимание на чувствителната кожа в изложените на студ участъци – лицето и ръцете, като се носят ръкавици, шал или шапка от по-меки и фини материи. Важно е по-често и редовно да се нанасят хидратиращи средства. Възможно е по-леките форми като лосион и мляко да не са достатъчни, тогава е необходимо да се премине на към по-плътни хидратиращи формули, включващи вазелин например“, препоръчва дерматоложката.

Лекарката от „Александровска“ допълва, че не е лошо да се използва овлажнител, ако въздухът в дома е сух заради парно, климатик или радиатор. „Дебелите тежки завивки могат да доведат до прекомерно затопляне, изсушаване на кожата и сърбеж през нощта. Добре е да се поддържа постоянна температура в рамките на 20-22 градуса в жилището. Също така да се носят няколко слоя фини дрехи, които да обличаме или сваляме, за да се аклиматизира кожата постепенно към околната температура“, съветва д-р Сълева.

Как да изберем подходяща козметика?

Как трябва да подхранваме и защитаваме кожата си през зимата? Необходимо ли е да подменим козметиката и кой тип продукти са най-подходящи в студеното време? „Съществуват три вида хидратиращи ингредиенти, които да допринесат за доброто овлажняване на кожата през зимата. Първият са съставки, които задържат и привличат влагата в дадения продукт, като например хиалуронова киселина, която е известна с това, че може да задържи до 1000 пъти собственото си тегло като вода. В английската литература те са известни като humectants. Вторият тип са т. нар. емолиенти (emoillients) или хидратиращи вещества, които омекотяват, заглаждат кожата и възстановяват кожната бариера.

Пример за такива за серамидите, мастните киселини и маслата. Третите са вещества, които намаляват загубата на влага от кожата (occlusives), забавят транспепидермалната загуба на вода и поддържат кожната бариера. Такива са например вазелинът и ланолинът. Те са подходящи за хидратация на сухи устни, както и на зони като лактите и петите“, разкрива д-р Сълева.

Серумите с витамин Ц помагат

Дерматоложката подчертава, че тези съставки действат най-добре, когато са комбинирани, затова често можете да видите две или три от тях в един продукт. „Въпреки това, нуждата от хидратация е индивидуална за всяка кожа. Тя зависи от това каква е основната причина да имате суха кожа и има ли придружаващи заболявания като акне, розацея или други“, уточнява специалистката от „Александровска“. Д-р Сълева не пропуска да отбележи, че е важно през зимата да се използват по-меки и нежни почистващи средства, които да запазят хидролипидината бариера на кожата, а от помощ са и серумите с витамин С.

Кремът с UV фактор е задължителен

Може и да не ви се вярва, но слънцезащитата е задължителна и през зимата. При това – ежедневно. „Снегът потенцира вредното действие на UV лъчите, защото ги отразява. Това означава, че кожата реално е изложена на двойна доза вредно лъчение. Дори и в облачни дни, голяма част от лъчите преминават и достига до нея“, подчертава д-р Сълева. Дерматоложката напомня, че UVB лъчите причиняват слънчевото изгаряне и водят до повишен риск от рак на кожата, докато UVA предизвикват клетъчна увреда, стареене на кожата, поява на бръчки и пигментации – както през лятото, така и през зимните месеци.

„Затова е важно да използваме фотопротекция и през студените дни. Слънцезащитният продукт трябва да е с широкоспектърен филтър UVA-UVB-HEV (синя светлина), водоустойчив, SPF 30 или по-висок фактор, нанесен поне 15 минути преди излагане на слънце. В планината се препоръчва да се изполва продукт с 50+ фактор, като е желателно да се подновява на всеки 2-3 часа. Не бива да се пропускат зони като ушите, зад ушите, носа, устните. Отразените от снежните повърхности лъчи могат да достигнат кожата под всеки ъгъл“, предупреждава специалистката от „Александровска“.

Не облизвайте устните

На финала д-р Сълева коментира и кои са грешките, които трябва да избягваме през зимата. „Освен да се постигне правилна хидратация, е важно и да се ограничат някои фактори от околната среда, които водят до допълнително изсушаване и дразнене на кожата. Добре е да се поддържа средна температура около 20-22 градуса в жилището и да не се допуска въздухът да е прекалено сух. Също така – често да се проветрява.

Горещият душ допълнително изсушава кожата, нарушава кожната бариера, води до освобождаване на хистамини и силен сърбеж. Нанасяне на хидратация веднага след баня би облекчило значително тези симптоми“, отбелязва още дерматоложката. Носенето на по-дебели дрехи или неподходящи, изкуствени материи също изсушава, дразни и влияе лошо на кожата през зимата. „Вреден навик е и облизването на устните.  Това ги изсушава допълнително. Добре е да ги хидратираме със стик или балсам“, напомня д-р Мина Сълева.

cross