маг.-фарм. Йована Узелац

Трябва да се знае, че загубата на шестдесет до сто косъма дневно се счита за нормална, а всичко над това указва медицински проблем с повишена загуба на коса. Този проблем е, преди всичко, от емоционално естество, но косата не е само украшение и опора на самоувереността; състоянието ѝ може да бъде индикация за проблеми с храненето, манифестирани генетични фактори или прекален стрес в живота на индивида.

Растежът на косата е цикличен. Всеки косъм преминава през три фази, преди нормално да падне и да се замени с нов.
1. Фаза на растеж (анаген) – продължава 3 до 6 години. Клетките на космените фоликули са подчертано активни и синтезират около 1 см косъм месечно. В тази фаза са около 80–85% от космите на скалпа.
2. Преходна фаза (катаген) – косъмът престава да расте и фоликулът започва да се смалява. Процесът продължава няколко седмици, като само 1% от космите на скалпа са в тази фаза.
3. Фаза на покой (телоген) – след фазата на покой от 2–4 месеца косъмът пада. При нормален скалп около 14–19% от космите са във фаза на „изчакване” да завършат нормално жизнения си цикъл и да паднат.
След фазата на покой във фоликула се образува нов косъм, който след няколко седмици се показва навън. Започва нова фаза на растеж и целият цикъл се повтаря.

Форми на проявление
Най-разпространената форма на косопад при мъжете е андрогенната алопеция, която започва със загуба на коса в челната област (отдръпване от слепоочията). Причина за възникването на андрогенна алопеция е преди всичко андрогенният хормон тестостерон (т.е. дихидротестостерон). Андрогенната алопеция се проявява и при жени с поликистозни яйчници и излишък от андрогенни хормони. При жените по-често се проявява дифузен косопад – загуба на коса от повърхността на целия скалп (прореждане на косата), линията на челото се запазва, а косопадът е особено изразен през пролетта и есента. Качеството на косата се променя: косъмът изтънява, става крехък, чуплив, безжизнен. Причините за дифузен косопад са многобройни: диети и неправилно хранене, нива на естрогените и хормоните на щитовидната жлеза, чести инфекции и следоперативни състояния, стрес и изтощение, механични травми и УВ лъчение. При дифузния косопад е важно да се съсредоточите върху правилното хранене на корените на космите и да ги снабдявате с вещества, които ги съживяват и укрепват.

Какво може да доведе до опадане на косата?
Хормонални фактори – през бременността нивата на естрогените се повишават, което спира нормалния цикъл на растеж и падане на космите, косата пада по-слабо, по-гъста е и по-обемна. След раждането, поради спад в нивата на хормоните, често косопадът се засилва, но този процес е напълно обратим. По време на менопаузата, поради спада в нивата на естрогените косопадът при жените може да се засили. Също така, повишената или понижена активност на щитовидната жлеза може да направи косата суха, трошлива и по-рядка.
Строгите диети – тъй като по този начин в организма се получава недостиг на протеини. Дефицитът на желязо, цинк и витамини от група B води до прореждане на косата, но след заместваща терапия се стига до пълно възстановяване. Определени лекарства – напр. цитостатици, хиполипидемични средства, бета-блокери, могат да доведат до засилване на косопада. Емоционалният стрес може да доведе до спиране на растежа на косата, като след 3 месеца тя ще започне да пада. Алкохолът и цигарите могат да допринесат значително за загубата на коса, защото алкохолът забавя растежа на косата, а вредните съставки в цигарите водят до по-слабо кръвоснабдяване на скалпа и по принцип вредят на здравето на клетките. Агресивните шампоани, стегнатото връзване на косата, както и грубото сресване могат да доведат до увреждане на корените и косопад. Освен че такива агресивни действия предизвикват чупене на косата, те увреждат трайно и корените и от тях не могат да пораснат нови косми. Поради това избягвайте също да сплитате косата си на плитки, да я навивате на горещи ролки и да я „гладите”.

Лечение
Когато забележите първите признаци на засилен косопад и изтъняване на косата, най-добре е веднага да отидете на лекар, защото колкото по-рано се започне с лечението, толкова по-големи са шансовете за спиране на процеса на косопад и укрепване на останалите космени корени. Лечението се определя в зависимост от причините и вида на косопада. Правилната диагноза е решаваща стъпка в намирането на успешно лечение. В медиите често се рекламират „магически формули” против косопад, каквито, разбира се, не съществуват, но не трябва да се губи надежда, че ситуацията ще се оправи. В търговската мрежа могат да се намерят различни шампоани и лосиони с растителни екстракти за подхранване на корените на косата и стимулиране на нейния растеж.

Клетките на космените корени се делят непрекъснато и много интензивно, затова трябва постоянно да се снабдяват с хранителни вещества. Структурата на самите косми е много специфична, те се състоят основно от аминокиселини. Косата остава много дълго време на повърхността на скалпа, през което време е изложена на въздействието на козметични продукти и процедури, на атмосферни въздействия, УВ лъчение и различни механични увреждания. Поради всички тези фактори косата трябва да се снабдява с вещества за правилен растеж, а правилните грижи за нея включват балансирано хранене на клетките: прием на витамини, минерали и микроелементи в правилно отношение и количество. Трябва да се доставят и вещества, които предпазват от действието на свободните радикали, подобряват кръвообращението и така придават сила на клетките да се преборят с всички вредни фактори.

Витамин C играе на първо място роля в борбата против косопада. Витамин B има изключително значение за растежа на косата. Той забавя появата на сивите коси и влияе на блестящия и здрав вид на косата. Витамин A връща блясъка и виталността на косата, оказва влияние и на ускорения растеж на косата. Много важен е и приемът на белтъчини, чието съдържание е най-високо в месото, рибата, яйцата и млечните продукти и които са нужни за здравето на косата и ноктите. Омега-3 мастните киселини, които са важни за здравето на целия организъм, включително и здравето на косата, са много важен елемент в борбата срещу слабата и суха коса, прекомерния косопад, пърхота и слабото кръвоснабдяване на скалпа. Цинкът помага за поддържане на хормоналното равновесие в организма, както и в изграждането на клетките и правилното използване на протеините, а всичко това са необходими компоненти за правилния растеж на косата.

С оглед на това, че косъмът расте чрез делене на клетките, намиращи се в неговия корен, космените корени трябва да се снабдяват с всички вещества за правилен растеж. По този начин се осигурява правилен растеж и формиране на космите.