Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

КОСОПАД

03.07.18

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Причини и видове косопад[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1531214685130{margin-bottom: 0px !important;}"]Барометър на здравето
Косата е красивата „рамка“ на човешкото лице, от нея зависи много самочувствието и настроението ни. Но тя е и индикатор за физическото и психическото ни здраве. Затова загубата на коса е повод за притеснение. Нормално е на денонощие от главата да падат между 50 и 100 косъма и това не оказва влияние на външния вид на косата. По-интензивно опадане се наблюдава при преходите от пролет към лято и от есен към зима и то се приема за физиологично. В случаите на ексцесивна загуба на коса е необходима консултация с дерматолог за установяване на конкретната причина и назначаване на подходяща терапия.

Причини и видове косопад
Един от най-разпространените видове косопад е т.нар. андрогенна алопеция или мъжки тип оплешивяване. Той засяга предимно, но не единствено мъжете. Дължи се на унаследяване на по-висока чувствителност на космените фоликули към хормона дихидротестостерон. Започва с оредяване на косата и изтъняване на космения ствол в областта на слепоочията, след което се засяга и фронталната част на скалпа. Целта на терапията е забавяне на прогресията на заболяването.

Реактивният косопад се среща по-често при жените и настъпва под влиянието на различни фактори: бременност, хормонални промени, сезонност, диети, прием на медикаменти, механично, термично или химическо увреждане при прекомерно използване на химични продукти за коса, третиране с маши, преси и т.н. Реактивният косопад е напълно обратим и с помощта на подходяща терапия възстановяването може да се ускори.
Косопадът на поленца (алопеция ареата) се наблюдава предимно при деца и младежи и може да протича в асоциация с други автоимунни заболявания. Около 30% от населението в определен период на живота има симптоми на локализирана загуба на окосмяване. В повечето случаи възстановяването е спонтанно, но рядко може да се наблюдава засягане на големи зони до пълна загуба на окосмяване.
В някои случаи косопадът е един от симптомите на кожни или системни заболявания – лихен планус, лупус еритематозус, инфекции, анемии и т.н.

Лечение
Лечението зависи от причината за косопада. Когато загубата на коса е симптом на системно заболяване, при овладяване на основното заболяване, косопадът спира. Когато се дължи на стрес, физически и психически претоварвания и диети, косата се възстановява с нормализиране на общото състояние. При по-тежките форми се прилага медикаментозно лечение – локални кортикостероиди под формата на крем или интралезионално (инжектиране в засегнатата област), както и антиандрогени (при андрогенната алопеция), миноксидил и т.н. Мезотерапията, при която с тънки иглички директно в кожата на скалпа се въвеждат различни витамини минерали и аминокиселини, които стимулират космените фоликули води до засилване на кръвоснабдяването и подобряване на растежа на косата. При необратима загуба на косата се препоръчва трансплантация на космени фоликули.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
В аптеките можете да намерите шампоани и серуми, съдържащи активни съставки с възстановяващо и укрепващо косата действие: кофеин, екстракт от зелен чай, фитокератин, хиалуронова киселина, масло от жожоба, биотин, лецитин, пантенол, витамин Е.

Превенция
Както видяхме, състоянието на косата зависи много от общото физическо и психическо състояние на организма. Затова са важни пълноценното хранене, приемът на достатъчно витамини от групите А, В, С и Е, избягването на изтощителни диети и физическо пренапрежение, спокойствието и общото благосъстояние. При грижата за косата използвайте възможно най- натурални продукти. Избирайте шампоана си според типа коса – ако косата ви е по-скоро суха, предпочитайте по-богати подхранващи формули без агресивни пенители и изсушаващи съставки. Много важен е ежедневният масаж на кожата на скалпа. Сутрин и вечер, с чисти и сухи ръце масажирайте с възглавничките на пръстите си цялата глава – така подобрявате оросяването и стимулирате растежа на косата.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Препоръчително е шампоаните с кофеин и активни съставки да се нанасят върху мокра коса с нежен масаж и да се оставят да престоят 2-3 минути, за да се осигури максимална ефективност.

Кофеин
Кофеинът е стимулант не само на мозъчната дейност, но и на растежа на косата. Според съвременните проучвания, локално приложен кофеинът значително увеличава растежа на нова коса и удължава жизнения цикъл на косъма с 37%. Това го прави ценна съставка в шампоаните и серумите против косопад за хората с фина,
слаба, бавно растяща коса. Кофеинът ефективно неутрализира действието на дихидротестостерона, като по този начин противодейства на напредването на андрогенната алопеция. Освен това активизира кръвообращението в скалпа и подсилва космените фоликули. Така съдейства за израстване на нова коса – здрава, силна и витална.

Информацията в тази листовка е изготвена със съдействието на д-р Валерия Матеева, дерматолог.

Всичко за продуктите против косопад на фирма Бионат можете да прочетете тук.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross