С повишено внимание

маг. фарм. Душан Голич

Информацията за употребата и злоупотребата на препарати на базата на кортикостероиди обърква пациентите. Това често се забелязва при издаването на рецепти в аптеките и е време да разсеем съмненията и разрешим дилемите.

Какво представляват кортикостероидите, кога и как се ползват? Стероидите са съединения, чиито молекули са с характерна структура и се получават като продукт от метаболизма в живите организми. Те са необходими за нормалното функциониране на клетките на растенията, животните и хората. В човешкия организъм се образуват в надбъбречната кора, секретират се в кръвта и контролират работата на ендокринната система, функциите на имунната система, физиологията на кожата и други. С тяхна помощ се регулират нивата на кръвната захар, ритъма на спане, нивата на стрес и издръжливост.

Като лекарства се ползват хидрокортизон, дексаметазон, флутиказон, будезонид и много други. Те имат противовъзпалително, противоалергично, съдосвиващо и потискащо имунната система действие и се използват в различни области на медицината. Могат да бъдат купени само с рецепта.

Локалните стероиди се използват при лечението на заболявания на кожата и лигавицата. Могат да се намерят под формата на кремове, лосиони или мехлеми и са предназначени за лечението както на кожата, така и на очите. В аптеките са достъпни препарати за директна употреба и такива, които трябва да се разтворят или комбинират с други лекарства спрямо предписанията на специалиста. Често се използват при кожни заболявания – обриви, екземи, псориазис и алергични реакции. В повечето случаи са ефикасни, а след употребата им симптомите бързо изчезват. При локализирани кожни възпаления се препоръчва от 5  до 7-дневна употреба с последваща няколко седмична почивка. При заболявания, обхващащи по-големи кожни участъци терапията може да продължи и до няколко седмици в комбинация с други мехлеми.

Ползват се с повишено внимание. Неконтролираната им употреба може да доведе до изтъняване (атрофия) на кожата, повишено производство на съединителна тъкан, разширяване на периферните кръвоносни съдове и други. При третирането на голям участък от кожата, съществува възможност за проникване на лекарството в кръвния поток, при което може да се стигне до по-сериозни ендокринологични проблеми.

От средствата за орален прием в аптеките най-често се издават преднизон или преднизолон. Те се прилагат при лечението на хронични чревни заболявания (Болест на Крон, улцерозен (язвен) колит), автоимунни болести (ревматоиден артрит), алергии и други. Ефективно облекчават симптомите. Предписват се на пациенти, при които не съществува по-безопасен вариант, имайки предвид, че могат да предизвикат нежелани реакции – повишаване на кръвното налягане, скок в нивата на кръвната захар, като може да се наблюдава и повишена чувствителност към инфекции и възможност за развиване на тежки системни заболявания.

Стероидите за инхалация се прилагат при лечение на обструктивни заболявания на дихателните пътища като бронхиални спазми или астма. Значително намаляват възпалителните процеси в дихателните пътища и облекчават дишането. Приемат се в малки дози, заради локално си действие (в тъканта на белите дробове или носа). По този начин се намалява рискът от абсорбирането им в кръвния поток, което може да предизвика нежелани реакции. Прилагат се еднакво при възрастни и деца.

С кортикостероидите успешно се лекуват различни заболявания. Те облекчават състоянието на болния, но трябва да се обърне внимание и на страничните ефекти. Консултацията с лекар или фармацевт е задължителна.