Текст: д-р Христо Благоев, оптометрист в оптика Friends Optics и заместник-председател на Българския съюз на оптометристите

Пресбиопията или т.нар. възрастово далекогледство е естествен физиологичен процес, свързан с постепенната загуба на способността за фокусиране на близко разстояние. С напредване на възрастта вътреочната леща губи еластичността си заради промени в структурата ú, като спира да променя формата си, става по-дебела и с по-изпъкнала повърхност. Отслабва акомодацията или процесът на динамично усилване на пречупвателната способност на окото, която позволява то да вижда ясно и фиксирано близко разположени предмети, например текст.

Така при работа на доскоро нормални разстояния образите започват да стават неясни и размазани. Най-често при четене на дребни шрифтове, шиене или работа с компютър, при които преди това не е имало проблем. Дори при хора с отлично зрение пресбиопията е неизбежен процес, който възниква с напредване на възрастта след 40-45 години.

СИМПТОМИ
Пресбиопията се развива постепенно. Първият симптом, който се забелязва, е необходимост от увеличаване на шрифта, който четем, или просто максимално изпъване на ръцете, така че да отдалечим книгата възможно най-много от очите.

Други срещани признаци и симптоми могат да бъдат: замъглено зрение при нормални разстояния за четене, зрителна умора или главоболие след четене, или други активности на близки разстояния поради непрекъснато напрягане на очите.

Тези сигнали налагат консултация с очен специалист. Без значение от възрастта е препоръчително веднъж годишно да правите очен преглед. В случай на някакви промени или проблем ще имате възможност да ги коригирате още в самото начало.

РЕШЕНИЯ ЗА КОРЕКЦИЯ НА ПРЕСБИОПИЯ

Корекция с очила
Очилата за четене са най-лесният и най-разпространеният метод за коригиране на пресбиопията. Те могат да бъдат с монофокални лещи – само за близка работа, или с бифокални лещи – които имат два фокуса, горната част на лещата е предназначена за корекция надалеч, а долната част на лещата за близко. Друг вариант са прогресивните лещи, които имат неоспоримо предимство пред бифокалните, тъй като са с плавен преход между зоните без видима граница и осигуряват ясно виждане на всички разстояния. Включително средните дистанции, които не са предвидени при бифокалните лещи.

Вътреочен имплант
Оперативен метод, при който се заменя очната леща с вътреочен имплант, коригиращ зрението на всички дистанции. Този метод е препоръчителен за хора, които имат помътняване на лещата (катаракта). Операцията я отстранява.

Лазерна корекция
Използва се метода LASIК. Корекционната програма осъществява промени, чрез които едното око се коригира за по-добра видимост на далечно разстояние, а другото – за по-добра видимост на близко.

Всички форми на корекция имат предимства и недостатъци, които трябва да бъдат обсъдени с очен специалист.

След внимателно измерване и след обстоен очен преглед той ще предложи най-добрия вариант за корекция на пресбиопия, съобразен изцяло с начина на живот.