Бактериален, вирусен и алергичен

Д-р Лиляна Юричич
специалист по офталмология 

При конюнктивит се прилагат промивки, лечение с локални антихистамини, антибиотици под формата на капки или мехлеми. Лечението се провежда под надзора на офталмолог въз основа на резултатите от намaзката и антибиограмата или спрямо клиничната картина.

Конюнктивитът, възпалението на конюнктивата (очната лигавица), е най-често срещаната очна болест. Тя прoтича остро (акутно) или хронично. Симтомите могат да бъдат по-леки – слаба хиперемия (зачервяване), придружена от сълзене и фоточувствителност или по-сериозни – гъста гнойна секреция, силно зачервяване и невъзможност да отворим окото. Причинителите обикновено са външни, но могат да бъдат и ендогенни (вътрешни), свързани с някои системни заболявания.

Акутният конюнктивит е най-често вследствие на бактериална, вирусна или друга инфекция. Много по-рядко е в резултат на инфекциозни процеси със специфични микроорганизми като хламидии и паразити.

Бактериален
Бактериалният конюнктивит се характеризира с внезапно начало, зачервяване, парене, чувство за дращене в окото, сълзене и фоточувствителност. Сутрин клепачите са слепнали от слузест, серозен или гъст гноен секрет, а очната лигавица е зачервена, подута, затъмнена.

Вирусен
Вирусните конюнктивити също започват внезапно. Налице са дращене, обилно сълзене на едното око, а бързо след това засяга и другото. Очната лигавица е зачервена, подута, наблюдават се фоликулярна и папиларна реакция, най-често на конюнктивата на горния клепач. Секретът е в малки количества. Обикновено вирусният конюнктивит е предшестван от възпаление на горния респираторен тракт, а в други случаи възпалението на гърлото и очната лигавица се развиват паралелно (фаринго-конюнктивит). При този вид инфекция се увеличават преаурикуларните и субмандибуларните лимфни възли, което спомага за по-лесна диференциация и диагностициране на вирусния конюнктивит. Обикновено при вирусните инфекции често бива засегната и роговицата (епидемичен кератоконюнктивит, херпес симплекс тип 1). Това усложнява протичането на болестта и може да доведе до трайни белези и потъмняване на роговицата. Вирусният епидемичен конюнктивит продължава от три до четири седмици. Обикновено в детска възраст вирусните конюнктивити протичат паралелно с остри инфекциозни заболявания като варицела и дребна шарка.

Алергичен
Алергичните конюнктивити са отделен вид конюнктивити. Обикновено са съпътствани от други алергични реакции, например екзема, астма, алергичен ринит. Болестта започва внезапно със силно изразени индивидуални оплаквания като сърбеж, сълзене, дращене, фоточувствителност както и зачервяване на очната лигавица и слузест секрет. Алергичният конюнктивит може да бъде хроничен. Започва през пролетта (пролетен катар-вернален конюнктивит) и трае до есента – зимата, като през пролетта се появява отново. По-често срещан е при момчетата и обикновено изчезва след пубертета, в повечето случаи без последствия. Гигантският папиларен конюнктивит се появява като реакция към някакво чуждо тяло, което е в контакт с очната лигавица дълго време – контактни лещи, очна протеза, разтвори за контактни лещи.

Хроничен
Хроничният конюнктивит е най-често придружен от блефарит – хронично възпаление на ръбовете на клепачите. Среща се при хора, работещи в задимени, не добре осветени помещения, при такива с некоригирани или лошо коригирани рефракционни аномалии, при подрастващи със себорейна кожа на лицето или по-възрастни, вследствие на диабет.

Лечение
В зависимост от причинителя, лечението може да бъде симптоматично и етиологично (отстраняване на причината, предизвикала болестния процес). При всички видове конюнктивити се препоръчват промивки с трипроцентов разтвор от борна киселина или физиологичен разтвор под формата на струя. Правят се колкото се може по-често през деня, с цел да се отстранят причинителите (бактерии, вируси, алергени) механично.

Бактериалните конюнктивити се лекуват с локални антибиотици под формата на капки и мехлеми спрямо резултатите от намaзката и антибиограмата или емпирично (въз основа на досегашните клинични резултати при други заболели).

Вирусните конюнктивити се лекуват симптоматично с промивки. За да се спре развитието на бактериална супер инфекция или евентуално усложнение, превантивно се предписват локални антибиотици.

Алергичните конюнктивити се лекуват симптоматично. Предписват се антихистамини за локална употреба и колкото се може по-чести промивки. Лечението на конюнктивита се провежда под надзора на офталмолог. При всички видове конюнктивит са възможни усложнения, а те често са вследствие на неправилна или ненавременна терапия или безнадзорното и нерационално ползване на кортикостероиди за локална употреба.

Нормална конюнктива
Конюнктивата е тънка фина лигавица, която покрива вътрешната страна на клепачите и предната част на очната ябълка. Тези две части на конюнктивата образуват помежду си капилярно пространство, което спомага за поддържането на влажността на конюнктивата и роговицата, както и за свободното движение на очните ябълки във всички посоки.

Нормалната конюнктива е светлорозова, прозрачна, блестяща и влажна. Под нея се очертават кръвоносните съдове на склерата и жълтеникавите Мейбомиеви жлези на клепачите. Секретът ѝ е прозрачен, съдържа сълзи и слуз. Заради местоположението си конюнктивата е изложена на въздействието на множество микроорганизми и различни външни стресови фактори. Въпреки това, защитните механизми – слъзният филм и постоянното движение на клепачите предпазват конюнктивата от вредните външни влияния.

Зачервяване и контактни лещи
Тези, които носят контактни лещи трябва да вземат под внимание всяко зачервяване и дискомфорт. В такива случаи лещите се свалят веднага, а навременната терапия изисква консултация с офталмолог.