Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

КОНТРОЛНИ МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ И ПРЕВЕНЦИЯ

11.04.17

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Веднъж в годината[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false"]Какво представляват контролните прегледи?

Нормално е всеки уважаващ себе си човек да следи цялостното състояние на своя организъм и да се грижи за здравето си. Също както намираме време и средства за годишния технически преглед на колата си, така отговорно трябва да постъпваме и към себе си. Много по-лесно е заболяванията да бъдат предотвратени, отколкото лекувани. Контролните медицински прегледи са за здрави хора и имат за цел откриване на заболявания в ранен стадий, когато са лечими. Достатъчно е да се извършват веднъж годишно.

Какво включват контролните профилактични прегледи?
В България контролните прегледи включват: общ преглед, оценка на психичния статус, измерване на зрителната острота, ЕКГ и измерване на кръвно налягане, ехография и евентуално мамография на млечните жлези при жени, кръвни изследвания (пълна кръвна картина, липиден профил, кръвна захар, туморни маркери), изследване на урина, преглед на простатата при мъжете и цитонамазка при жените.

Какво трябва да следим редовно?
Високото кръвно налягане може да доведе до сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт, бъбречна недостатъчност, атеросклероза. Холестеролът е един от най-масовите убийци на модерната епоха. LDL – лошият холестерол, се натрупва по стените на артериите, стеснява ги и причинява атеросклероза. Кръвната захар се повишава при хора със затлъстяване и консумиране на нездравословни храни. Поне веднъж в годината е добре да се прави и очен преглед за откриване на глаукома и други заболявания и за коригиране на зрителната острота. Стоматологичният преглед е важен за отстраняване на зъбната плака, зъбен камък и кариеси. Веднъж на всеки две години е добре се посети и дерматолога, особено ако има семейна история за рак на кожата, ползва се солариум или има по-дълго ежедневно излагане на слънце.

ПРЕВЕНЦИЯТА И РАННАТА ДИАГНОСТИКА СА НАЙ-ДОБРАТА РЕЦЕПТА ЗА ВСЯКО ЗАБОЛЯВАНЕ.

КОНТРОЛНИТЕ ПРЕГЛЕДИ НЕ СА ИЗЛИШЕН ЛУКС – ТЕ СА АБСОЛЮТНА НЕОБХОДИМОСТ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА ДОБРОТО ЗДРАВЕ ВЪВ ВСЯКА ВЪЗРАСТ.

Профилактичните прегледи според възрастта
На 25 години най-чувствителната сфера са половите органи. Затова гинекологът трябва да се посещава на половин година, а веднъж в годината да се прави цитонамазка, секрет и ехографско изследване. За мъжете посещението при уролог също трябва да е веднъж годишно, тъй като заболяванията на простатата могат да се дължат не само на инфекция по полов път, но и на начина на живот.
На 35 години се променят хормоналните нива и за това е добре да се посещава редовно и ендокринолог. При мъжете на тази възраст започват изменения в кръвоносните съдове и сърцето, за това е препоръчително редовно измерване на кръвното налягане и електрокардиограма. Над 40 години уязвима зона са сърцето и кръвоносната система. През последните години се наблюдава по-ранен климакс при жените, което налага по-чести консултации с гинеколог и ендокринолог. Мамографията се препоръчва веднъж на две години. За мъжете са важни консултациите с уролог профилактично и при смущения в уринирането. На тази възраст и при мъжете, и при жените, се налага гастроскопия и изследване на коремните органи с ехография. Започващите промени в зрителната острота и измененията в съдовете на очите изискват по-чести консултации с офталмолог. На тази възраст кръвната захар започва да се повишава и за това е необходимо да се следи. След 55 години трябва да се правят редовно: кардиограма, проверка на кръвната захар, кръвна картина с левкоцитна формула, урея и креатинин, ALAT, ASAT за чернодробната функция, седименти в урината, липиден профил, изследване на хормоните на щитовидната жлеза, PSA кръвен тест за проверка състоянието на простатата, туморен маркер за карцином на дебелото черво и колоноскопия.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
С възрастта нараства необходимостта да се посещават контролно повече специалисти през все по-кратък интервал от време. Профилактичните прегледи са важна част от разумния начин на живот и отговорното отношение към себе си. Изберете добри специалисти, които да следят здравословното ви състояние в годините и добре да познават вашите индивидуални особености и нужди.

За допълнителни съвети се обърнете към вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross