Велислава Петкова, оптик
Оптика „Елегант“, elegantoptic@abv.bg

През 1888 г. швейцарският офталмолог Адолф Фик изобретява стъклена леща, която покрива повърхността на окото. Следват десетилетия изследвания, подобрения и все по-качествен продукт за корекция на зрението, който помага на милиони хора по света. Знаем ли обаче как да го използваме правилно?

„Хигиена, хигиена, хигиена и стриктно спазване на указаните правила за използване на контактните лещи.“ С тези думи ни посрещат в оптиката. Това е мястото, където се прави избор на най-подходящите контактни лещи за всеки отделен клиент. Контактният очен лекар е специалистът, който може да ви консултира за ползването на контактни лещи. Но специалистът, който ще ви помогне да се ориентирате сред изобилието от варианти и модели и ще ви даде така важните за ползването им инструкции, е оптикът.

Какво представляват контактните лещи?
Това са оптични лещи под формата на тънка люспа, които се поставят директно върху роговицата на окото с цел корекция на зрителни смущения, предизвикани от далекогледство, късогледство, пресбиопия, астигматизъм, кривогледство). В някои случаи могат да се използват с лечебна или с козметична цел.

Кога не се препоръчва носенето на контактни лещи?
Контактните лещи са противопоказани при някои заболявания като глаукома, дистрофии на роговицата, синдром на Сьогрен (сухи лигавици) и др. За пациентите след 40 години се препоръчват силикон-хидрогелните лещи. Много млади хора имат проблем с лещите, тъй като стоенето пред мониторите на компютрите по цял ден намалява периодичността на мигане и овлажняването на роговицата е по-малко. На тийнейджърите също могат да се поставят лещи по преценка на очния лекар, които биха им позволили по-свободно движение, спортуване и дори общуване.

Кои са предимствата и недостатъците на контактните лещи в сравнение с очилата?
Лещите дават по-добра корекция на зрението от очилата и не ограничават зрителното поле. Невидими са, понасят се лесно, не се замъгляват при промяна на температурата. Контактните лещи обаче изискват много повече хигиенни грижи и средства. Неправилното им съхранение и употреба ги правят опасни за очите и могат да доведат до сериозно увреждане на роговицата.

Какви видове лещи има?
Според материала на лещата са познати два вида контактни лещи – меки и твърди. Меките контактни лещи са с по-къс живот и се налага да се сменят по-често. Режимът на носенето им е годишен, 3-месечен, 1-месечен, 2-седмичен и ежедневен. Режимът, при който рискът от инфекции е сведен до минимум и не се налага ползването на разтвори за съхранение, е ежедневният. Той е и най-често ползван в Западна Европа. Според вида корекция контактните лещи са диоптрични (коригиращи късогледство, далекогледство), торични (коригиращи астигматизъм), цветни (коригиращи цвета на ириса – без диоптър и диоптрични), терапевтични (при очни травми или инфекции), мултифокални (при пресбиопия). От въвеждането на меките контактни лещи през 1971 г. допреди няколко години, повечето марки лещи са произвеждани от хидрогел пластмаса. При въвеждането на силикон-хидрогелните контактни лещи, те се превръщат в по-чест избор, защото позволяват повече кислород да преминава през лещата на окото и са по-малко склонни към дехидратация. Твърдите контактни лещи са с по-дълъг живот, дават много добра корекция на зрението, но лесно изпадат от окото, понасят се по-трудно и понякога предизвикват дразнене и други оплаквания. Като цяло се използват рядко.

Какви са основните правила за ползването на меките контактни лещи?
С изключение на лещите с удължено носене до един месец непрекъснато, с лещите не се спи! При поставянето и махането им се спазва изрядна хигиена – преди да докоснете лещите, измивайте ръцете си и ги подсушавайте с хавлия без влакна. Добре е да се внимава с грима на очите и около очите. Задължително е да се спазва посочения срок на ползване на контактните лещи, както и срока на разтворите за тях. Важно е разтворът да е подходящ за лещите, защото не всички разтвори стават за всички видове лещи. Лещите не се дават на друг човек, те са като бельото. Ако ви предложат в оптика да пробвате цветни лещи, в никакъв случай не пробвайте, защото това е все едно да пробвате носено бельо! Не използвайте чешмяна вода, за да миете лещите или контейнерите. Контейнерите се сменят при всяка смяна на лещите, защото ако не се сменят, винаги оставят наслагвания, които полепват веднага по новата леща. Тя започва да дразни окото и се скъсява периода за ползването ѝ. Не съхранявайте контактните си лещи във физиологичен разтвор. Ако очите ви са зачервени, чувствителни са към светлина или ви дразнят, свържете се с офталмолога. Не ползвайте капки или лекарства за очи, преди да сте се консултирали с него.