Текст: д-р Радислав Наков

За първи път Американската асоциация по клинична онкология (ASCO) официално излезе с позицията, че консумацията на алкохол е рисков фактор за развитието на злокачествени новообразувания.

Дори умерената употреба на алкохол би могла да увеличи риска от рак, но по-сериозната опасност се крие в дългосрочната злоупотреба, съобщават от ASCO. Ето защо ограничаването на приема на алкохолни напитки трябва да се разглежда като мярка за превенция на злокачествени заболявания.

Призивът на авторите не е: „Не пийте!“, а е по-скоро: „В случай че искате да намалите вероятността за развитие на рак, пийте по-малко алкохол. Ако сте въздържатели, изобщо не започвайте. Това е различно от призива към тютюнопушенето, който е: „Не пушете изобщо!“.

Според Асоциацията обществото не е наясно с опасностите от този навик, цитирайки анкета, според която 70% от американците не считат приема на алкохол за рисков фактор за развитие на рак. Обикновено хората не свързват пиенето на бира, вино и ликьор с развитието на рак, въпреки че такава категорично има.

От ASCO допълват, че злоупотребата със спиртни напитки носи най-голяма опасност за развитие на рак на гръкляна, рак на хранопровода, чернодробен рак, рак на млечната жлеза и рак на дебелото черво. Според изчисленията между 5 и 6% от новите случаи на онкологично заболяване, както и от смъртните случаи се дължат на употреба на алкохол, като за най-вероятен механизъм за развитието на рак се счита увеличаване на концентрацията на циркулиращите в кръвта естрогени.

Все още не може да се определи ясно какво количество спиртни напитки се счита за опасно поради разнообразието от алкохолни напитки и количеството етанол в тях. Допълнителни съмнения поражда ефектът от консумацията на червено вино, поради влиянието му върху сърдечносъдовата система в малки количества.

В своята позиция от ASCO формулират 8 базирани на доказателствата препоръки за ограничаване на злоупотребата с алкохол:

  • Осигуряване на клиничен скрининг за алкохолизъм.
  • Регулация на количеството етанол в спиртните напитки.
  • Увеличаване на цената на алкохолните напитки.
  • Ограничаване на дните и часовете, разрешени за продажба на алкохол.
  • По-строги санкции към търговците, продаващи алкохол на малолетни.
  • Ограничаване на експозицията на деца и юноши към рекламите, промотиращи употребата на алкохол.
  • Въвеждане на по-строги мерки при продажба на спиртни напитки.
  • Забрана на използването на розовия цвят като опаковка или под формата на панделка (символ на борбата с рака на млечната жлеза) при продажба на алкохол.

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg