Текст: д-р Силвена Цветанова, гастроентеролог в УМБАЛ Бургас  и МЦ „Св. Николай Чудотворец“

Запек. За всеки от нас това е деликатна и болезнена (съвсем буквално) тема. Какво предизвиква констипацията? Как режимът ни на живот се отразява на „нередовния стомах“? Защо бременните и хората с автоимунни заболявания са по-уязвими? Кои лекарства превръщат редовното ходене до тоалетна в изпитание? И как можем да се преборим с този неприятен проблем? Попитахме д-р Силвена Цветанова, гастроентеролог в УМБАЛ Бургас и МЦ „Св. Николай Чудотворец“ в морския град.

„Констипацията е добре познат проблем. Може да се прояви като страничен ефект при различни диагнози или след прием на някои медикаменти. Но главната причина, която се изтъква при редица изследвания, е некачественият начин на живот“, категорична е д-р Силвена Цветанова. Констипацията се дефинира като изхождане с честота не повече от 3 пъти седмично, с необходимост от напрягане и усещане за твърда консистенция на фекалната маса и чувство за недоизхождане, допълва гастроентерологът. По-често се среща при жените. „Проявява се по-активно с напредване на възрастта, което може да е свързано с намалена двигателна активност, понижен прием на течности и баластна храна, както и вземането на медикаменти от различен характер, уточнява специалистът от Бургас.

Аспиринът и диабетът не са за подценяване
Констипацията може да се дължи на различни фактори – освен особеностите в хранителния режим или намалената физическа активност роля играят и нарушеното функциониране на стомашно-чревния тракт, както и стресът. Някои медикаменти също могат да предизвикат запек. „Такива например са: обезболяващите (като аспирин и ибупрофен), медикаменти, съдържащи калций (антидепресанти, калциеви антагонисти и диуретици), антиациди (лекарства против киселини)“, изрежда ги д-р Цветанова. Запекът е страничен ефект и при редица хронични болести – например хипотиреоидизъм, диабет, някои неврологични  заболявания, синдром на раздразненото дебело черво, хронични чревни възпалителни заболявания (като улцерозен колит и болест на Крон), чревна полипоза, дори карцином на дебело черво, алармира гастроентерологът.

Синдром на раздразненото дебело черво – що е то?
Констипацията е много често срещан симптом при клиничния синдром на раздразненото дебело черво (известен още като „Колон иритабиле). „Той се характеризира с мотилитетни нарушения (нарушения в чревната моторика) – запек, болкова или безболкова диария и други оплаквания. Касае се за функционални нарушения без органична причина, при които основна роля играят психични фактори“, допълва специалистът от УМБАЛ Бургас.

„Диагнозата се поставя на база на хроничното протичане и в хода на оплакванията – обикновено пациентите са здрави, в добро общо състояние и нямат загуба на тегло“, уточнява д-р Цветанова. Преди оплакванията да се отдадат на „Колон иритабиле“, е задължително отхвърлянето на туморни или възпалителни заболявания на червото. „Това става чрез образно изследване. Най-често се извършва ректосигмоидоскопия. Може да се направи и ехографско изследване на коремни органи и на хода на дебелото черво. Изключването на органично заболяване е задължително!“, подчертава гастроентерологът.

5 златни правила ни спасяват
5 златни правила със справянето с констипацията формулира д-р Цветанова. На първо място препоръката ú към пациентите е да бъдат колкото се може по-активни физически. На второ място се нарежда добрата хидратация – приемът на достатъчно вода. Третият важен фактор е диетата, богата на фибри. Но – с едно наум – с тези храни също не бива да се прекалява. На четвърто място се нарежда грижата за балансирана чревна флора. А на пето – цялостното заздравяване на храносмилателните процеси в тялото. Как става това? „С прием на повече течности, пълнозърнест хляб, сушени сливи, плодове и зеленчуци, бадеми, овесени ядки, диня, кисело мляко, зелени салати, боб, леща, зелен фасул, броколи“, изрежда ги специалистът от МЦ „Св. Николай Чудотворец“ в Бургас.

Лаксативите водят и до зависимост
Ако балансираното хранене и движението обаче на са достатъчни, каква е алтернативата? „При по-упорит запек, който не се повлиява максимално само от диета, можем да прибегнем до лаксативни средства. Това са препарати, които стимулират дейността на червата, но трябва да се приемат само по предназначение“, подчертава д-р Цветанова. „Ако се изплозват за по-дълъг период от време, могат да доведат до зависимост, което означава, че организмът няма да функционира правилно без тях“, предупреждава гастроентерологът от УМБАЛ Бургас.

Върви ръка за ръка с хемороидите
Много често прекаленото напрягане при констипация води до образуване на хемороиди (разширени кръвоносни съдове, разположени в долната част на ректума), обяснява д-р Силвена Цветанова. „Наличието на хемороиди влошава констипацията, защото тези разширени кръвоносни съдове действат като препятствие за изпражненията. А констипацията от своя страна влошава хемороидите, защото твърдите изпражнения ги дразнят и възпаляват“, разкрива порочния механизъм гастроентерологът от Бургас.

Бременните са уязвими заради хормоните
Запекът е едно от често срещаните и неприятни неразположения и при бъдещите майки. Статистиката сочи, че 50% от тях се сблъскват с този проблем, не крие д-р Силвeна Цветанова. Причините за поява на запек по време на бременност са няколко. „На първо място увеличените нива на хормона прогестерон повлияват отпускането на мускулатурата“, обяснява гастроентерологът. Друг фактор е натискът на нарастващото коремче, а не на последно място се намесва и обездвижването на бременните. Какво е решението? „Запекът по време на бременност се повлиява много добре от промяна в хранителния режим и менюто, от засиления прием на течности, от увеличаване на движението (ако е възможно и не е вредно за майката и бебето). Когато се налага да се прибегне до медикаментозно лечение, то задължително трябва да  бъде консултирано със специалист“, напомня гастроентерологът от Бургас.