Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Колко често се среща атопичният дерматит сред хората в зряла възраст?

05.10.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1633423936163{margin-bottom: 0px !important;}"]Разпространението на атопичния дерматит (АД) се увеличава, но проучванията, фокусирани върху населението в зряла и напреднала възраст, са недостатъчни.

Kiiski V, Salava et al. анализират 12-месечното и доживотно разпространение на АД във финландска популация над 30 г. възраст, като обръщат внимание на фактори от страна на околната среда, социално-икономически статус, начин на живот и серумна концентрация на вит. D.

Според получените данни доживотното разпространение на АД е 21.9%, а 12-месечното възлиза на 10,1%. Най-високите стойности (доживотно 28,6%, 12-месечно 15,4%) се отчитат при хора във възрастовия диапазон 30-39 г., като разпространението намалява с възрастта.

Пациентите, идващи от високо образовани семейства, са с по-голяма вероятност да страдат от активна форма на АД, въпреки че няма връзка между образователния ценз на самите участници и проявата на заболяването.

Същевременно с активен АД се асоциира младата възраст и тютюнопушенето. Женският пол и ежедневната консумация на цигари увеличават риска за АД, сред хората на възраст между 30 и 39 г., а от активна форма на болестта страдат отново по-младите участници и бившите пушачи.

Няма връзка доза - отговор между серумната концентрация на вит. D и разпространението на АД, като факторите от страна на околната среда също не оказват влияние.

Според получените резултати броят пациенти с АД се увеличава, а разпространението на болестта сред възрастното население е по-голямо от всякога. Ето защо, имайки предвид застаряването на населението, последствията от АД не се ограничават само до децата, подчертават авторите.

Източник:

Kiiski V, Salava A, Susitaival P, et al. Atopic dermatitis in adults: a population-based study in Finland. Int J Dermatol. https://doi.org/10.1111/ijd.1591

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross