Текст: д-р Силва Шивачева

Коремчето е едно от „най-слабите“ места на децата – особено при невръстните малчугани. Какви рискове крие колитът при най-малките? Трудно ли се лекува и защо е важна добрата диета? И как можем да предпазим децата си от болките в корема и коварното обезводняване? Попитахме опитния педиатър от Първо детско отделение на УМБАЛ Бургас д-р Силва Шивачева.

„Диагнозата „колит“ обединява всяко възпалително заболяване на дебелото черво, независимо от причината за възникването му. Дори за функционалните нарушения, какъвто в повечето случаи е запекът, обикновено се дефинира по този начин, тъй като симптоматиката е близка, понякога идентична с истинския“, уточнява д-р Силва Шивачева.

Острият колит обикновено се причинява от инфекциозни агенти – вируси, бактерии, гъбички и т.н. Симптомите му са коремна болка, подуване, повишено отделяне на газове, разстройство, дехидратация. Педиатърът подчертава, че за продължаваща диария се говори, когато оплакванията продължават между 7 и 13 дни. „Тя може да предразположи към белтъчно-калорийно недохранване, вторична инфекция и хронична диария. Когато продължи повече от 14 дни, я наричаме персистираща. Такива са между 3 и 19% от всички диарийни епизоди при децата под 5-годишна възраст“, обяснява специалистът от УМБАЛ Бургас.

Хей ръчички, хей ги две…
Мръсните от игри ръце и коварните летни вируси са основната причина острият ентероколит да е толкова често срещан при най-малките. Затова и д-р Шивачева препоръчва да създаваме хигиенни навици от най-ранна възраст. Миенето на ръцете и лицето – след игра и тоалетна, преди сядане на масата и хапване и при прибиране вкъщи, е добре да се превърне в ритуал. „Сериозно внимание трябва да се обръща на храната – да е прясна, правилно приготвена и съхранявана“, допълва педиатърът. И предупреждава – има малчугани, които са изложени на по-сериозен риск и родителите им трябва да са особено внимателни. Това са най-малките, децата с имунодефицит, прекаралите шарка, както и онези, които не хапват добре (т.нар. недоимъчно хранене се отнася за пациенти, които дълго време приемат храна, която не покрива нуждите на организма от въглехидрати, мазнини и белтъчини).

Самолечението е много опасно
Колкото и банално на пръв поглед да изглежда „разстроеното коремче“, терапията при запек или диария задължително трябва да се следи от лекар. „Самолечението може да доведе до много висок риск за живота. Децата, особено в кърмаческа и ранна възраст, са по-склонни към обезводняване, затова на първо място в лечението е овладяването на дехидратацията, в зависимост от загубите и дневните нужди“, предупреждава д-р Шивачева. Това може да стане и в домашни условия – най-често с определения от Световната здравна организация (СЗО) разтвор ORS.

„При по-тежките степени на дехидратация, особено съпътствана с обилно повръщане, е необходимо болнично лечение“, подчертава педиатърът. Прием в отделение може да се наложи, ако детският гастроентеролог пожелае да назначи инвазивно изследване, за да постави окончателна диагноза – при съмнение за по-сериозен проблем.

„Да“ на бананите, „не“ на сока
Подходящата диета също е ключова при лечението на колита. Мит е, че при разстройство или повръщане е достатъчно болният малчуган само да пие достатъчно течности. „При оралната дехидратация децата трябва да се хранят. Нужно е кърменето или адаптираното мляко да се въвеждат възможно най-рано. Въглехидратите (ориз, пшеница, картофи, хляб), диетичните меса, квасеното мляко, плодовете и зеленчуците се толерират добре от организма. Трябва да се избягват мазни храни и тези, които съдържат прости захари (като сокове и газирани напитки)“, подчертава д-р Шивачева. Добър „помощник“ на коремчето са продуктите с лактоза – особено киселото мляко и плодовите йогурти. Същото важи и за зелените банани, както и за пектина.

Не изпадайте в крайности
Родителите не трябва да се вманиачават на тема „хигиена“. „Чрез срещите с инфекциозни причинители детето изгражда своя имунитет и затова не бива да се изпада в крайности“, категорична е д-р Шивачева.

Баланс трябва да се търси и при хапването. „Хранителният режим в детска възраст е поначало диетичен, така че не е необходимо да е специален. По-скоро трябва да се обръща внимание да е рационален – т.е. достатъчно калоричен (но не хиперкалоричен) и да присъстват всички хранителни групи“, препоръчва педиатърът.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…

Болестта на Крон поразява и бъбреците
Терминът „възпалителни чревни заболявания“ обхваща две заболявания – болест на Крон и улцерохеморагичен колит (улцерозен колит), уточнява д-р Силва Шивачева. Обикновено последният се асоциира с хроничен колит. И при двете заболявания етиологията е недокрай изяснена, като се набляга на генетичната предиспозиция. Болестта на Крон и улцерозният колит се характеризират с непрогнозируеми епизоди на обостряне и ремисии и дават усложнения в други органи и системи – кожа, мускули, бъбреци и т.н., предупреждава педиатърът от УМБАЛ Бургас.