Текст: д-р Радка Масларска, началник  на Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Коликите! Мъчителните коремни болки за миг превръщат бебето ви от усмихнато „ангелче“ в неутешимо „дяволче“, чийто плач къса сърцето ви и нервите на горките съседи. Всички новородени ли минават през „кошмара“ на коликите? Колко важни са позата на хранене на бебето и диетата на майката? И помагат ли „бабините рецепти“? Попитахме опитния специалист д-р Радка Масларска, началник  на Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

„Коликите на кърмачетата представляват коремна болка, която се появява веднага след раждането. Могат да продължат през целия кърмачески период, като най-често се изявяват между втория и четвъртия месец“, разкрива д-р Радка Масларска. Това обяснява и „феномена“, за който споделят много препатили майки – през първия месец бебетата им са кротки като ангели, а в следващите няколко плачат едва ли не денонощно.

До 10-ия месец отшумяват
Истината е, че коликите се появяват предимно след хранене, при това – по-често вечер, уточнява неонатологът. „Детето започва да плаче, свива крачетата и обикновено се успокоява след „изпускане“ на газовете“, допълва д-р Масларска. За оценка на оплакванията неонатолозите използват Скàлата на Уесли.

„Щом бебето плаче повече от 30 минути, поне един път дневно, значи се касае за колики“, насочва майките специалистът от „Токуда“.

Добрата новина е, че обикновено най-късно след 10-ия месец мъчителните симптоми отшумяват. А противно на страховитите разкази на почти всички майки статистиката сочи, че коликите се проявяват при около 30 на сто от новородените.

Внимавайте, ако кърмите!
При кърмените деца коликите протичат по-леко, а недоносените бебета и хранените с адаптирано мляко са по-уязвими. „При тях често се среща лактазен дефицит“, уточнява неонатологът. И напомня, че при кърмещите майки диетата е от голямо значение, както и устояването на „изкушения“ като „една цигара с кафето“ или „чаша вино с вечерята“. „Необходим е правилен режим  – рационално хранене, без алкохол, тютюн и наркотици“, категорична е д-р Масларска. Освен да се пазят от пикантните ястия, цигарите, стимулантите и градусовите напитки, майките трябва да внимават и с храни, към които са проявявали алергични реакции.

Позата при хранене е важна
Позата при хранене също може да облекчи страданието на бебето, обяснява неонатологът. Наклонът на тялото при кърмене или пиене от шише да е около 30 градуса, препоръчва д-р Масларска.

През първите 4 месеца е добре новороденото да спи в т.нар. антирефлуксна позиция (леко повдигнато от кръста нагоре). „След хранене е задължително детето да се изправи, за да се освободи стомахът от газове“, напомня специалистът от „Токуда“.

Чудесен ефект срещу болките има и масажът. „Всъщност той помага за емоционалния и физически тонус на детето и по-скоро косвено – за по-добрата перисталтика“, разкрива д-р Масларска. И съветва майката и педиатърът да обсъдят и изберат заедно режима, който ще по-помогне на бебето да се мине най-лесно и спокойно през изпитанието на коликите.

И „бабините рецепти“ са от полза
Чаят от копър и анасон е вероятно най-популярният народен лек срещу колики, с който са изгледани поколения българи. Д-р Масларска не отрича ефективността на доказалите се „бабини рецепти“. „Не са опасни, всяка информация и опит носят полза на младите майки. Но е добре да се обсъждат и с педиатъра, за да бъдат съобразени с индивидуалните потребности на детето“, подчертава неонатологът.

Същото важи и за сиропите срещу колики. „Ако проблемите се задълбочават, разбира се, се прибягва към медикаментозна терапия“, признава д-р Масларска. Насоките за нея обаче трябва да дава педиатърът, а не „д-р Гугъл“ и „медицинският съвет“ в градинката. Защото универсално лекарство срещу колики няма – освен, може би, майчините ласка и любов.

С ЕДНО НАУМ
Не подценявайте болката
Макар всяко трето бебе да се сблъсква с коликите, коремните болки не бива да се подценяват, предупреждава д-р Радка Масларска. „Понякога симптомите се припокриват и трябва да се имат предвид и остри хирургични състояния – например инвагинация (чревна непроходимост). Така че коремната болка изисква много внимателно наблюдение на детето и консултация с педиатър за отхвърляне на заболяване“, подчертава началникът  на Отделението по неонатология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.