На кого е по-трудно – на родителите или на кърмачето

д-р Радмила Косич

Докато продължават коликите, посветете на детето време и внимание, без да се отчайвате и вълнувате и използвайте всичко, което смятате, че ще го облекчи, като загряване на стомахчето, лежане по корем, ритмично люлеене, оригване по време на кърмене и прием на препарати, намаляващи отделяните в червата газове, като се консултирате с педиатър

Бебешките колики са добре известно, но недостатъчно изяснено явление в педиатрията. Макар да няма научни доказателства за това, обикновено те се свързват с вида на храната, техниката на хранене или оригване, незрялостта на храносмилателната система, тревогите на майката.

Бебешките колики са най-честата причина за продължителен и безутешен плач през първото тримесечие от живота на детето, когато семейството все още свиква с новодошлия си член. Родителите са склонни да приписват всяка промяна в поведението на бебето на коликите; за щастие истинските колики са много по-редки.

Педиатрите ги наричат „тримесечни бебешки колики“ и ги определят по т.нар. „тройно“ правило – плачът продължава минимум три часа дневно, три дни в седмицата, в течение на три седмици. Тъй като в педиатричната практика е прекалено дълго да се чака плачът да продължи над двадесет дни, за да се потвърди диагнозата, всяко кърмаче, което плаче неутешимо и продължително, трябва да бъде прегледано, за да се изключат други възможни причини, като например възпаление на средното ухо, прещипана херния, инфекция на пикочните пътища…

Склонните към колики деца плачат в следобедните или вечерните часове, обикновено от втората седмица след раждането. Коликите са най-интензивни през втория месец, след което затихват. Както обикновено, има и изключения от това правило. При някои деца коликите се проявяват по-рано или по-късно, затова всяко отклонение от правилото изисква още по-голямо внимание от педиатъра.

Характерният тип поведение се оформя постепенно още с прибирането от родилния дом. Типичният „пристъп“ се появява при деца, които се развиват добре и са задоволени, с изключение на следобедните часове, когато смущават с плача си цялото семейство и могат да доведат до отчаяние неопитната майка.

СИМПТОМИ: Коремчето на кърмачето е опънато, то свива крачка към него, лицето на бебето е зачервено, с болезнено изражение, а плачът е съвсем различен от този през деня. Освен това кърмачето не се успокоява, каквото и да правите. Може да спре за момент, ако го вдигнете да се оригне, ще приеме залъгалката или млякото и ще ги изпусне с рев още след първите глътки.

Ако го затоплите или го сложите по корем, малко ще се отпусне и успокои за момент, но след минута пак ще ревне, гърчейки крачета, все едно усеща жестока болка. Целият епизод може да продължи до три часа. Тази ситуация се повтаря няколко пъти в седмицата (или всеки ден), докато не спре в началото на четвъртия месец. Разтревожените родители обикалят педиатричните кабинети в търсене на причината и решение на проблема и не вярват, че детето е здраво и че проблемът ще „изчезне от само себе си“. Бебето наистина изглежда неспокойно, все едно страда от силни болки, но само след няколко часа заспива сито и доволно, като че нищо не е станало.

Дори съвременната педиатрия няма достоверно обяснение за това често явление, познато на поколения майки от целия свят. Има различни клинични изследвания, които установяват връзка между специфични щамове на пробиотични бактерии в червата на кърмачето, недостатъчно количество на ензима лактаза, който разгражда лактозата (млечната захар), прекалено големи или малки количества мляко, приемани от детето, напрежение или недоволство на преуморената и притеснена майка, които кулминират в следобедните часове…

Нито една от тези теории сама по себе си не обяснява наличието на една и съща картина в бебешките люлки по цял свят. Намирането на ефикасно решение би донесло щастие на милиони родители, които часове наред чакат за преглед при педиатъра, за да реши проблема им. Наистина са малко нещата, които можете да направите за детето, страдащо от колики – опитайте лекарствата, които ви препоръчват лекарите, защото всяко облекчение е добре дошло, и се въоръжете с търпение.

Водопадите от плач и гледката на вашия мъник, създаваща впечатление за голямо страдание, ще ви накарат да се чувствате безпомощни. В следобедните часове цялото семейство вече е уморено от ежедневните грижи и всички едва чакат да приключат деня на спокойствие. Опитайте се да приемете факта, че причината за коликите не е достатъчно позната. Ако търсите непрекъснато причината, само ще нарушите едва установената рутина в грижите за вашето кърмаче (ритъма на хранене и спане, вида на храната, времето за къпане и преобличане).

Прибегнете към „конструктивно помирение с проблема“, защото ви очакват няколко тежки седмици. Докато продължават коликите, посветете на детето време и внимание, без да се отчайвате и вълнувате – няма да го оставите да страда, а използвайте всичко, което смятате, че ще го облекчи: загряване на стомахчето, лежане по корем, ритмично люлеене, оригване по време на кърмене, прием на препарати, намаляващи отделяните в червата газове, даване на пробиотични капки, които биха могли да спомогнат за храносмилането на кърмата или допълнително количество лактаза, предлагана отдавна на пазара под формата на капки. Уточнете всичко, когато отидете на педиатър и спазвайте указанията на производителя.

СЪЩНОСТ НА ПОСЕЩЕНИЕТО ПРИ ПЕДИАТЪР: Посещението при педиатър е важно, за да се разсеят подозренията, че детето е болно и че причината за не утешния плач е заболяване или разстройство, които не трябва да пропуснете. Страдащото от колики дете иначе се чувства добре, храни се добре и добре наддава на тегло.

Не съществува специална диагностична процедура за доказване на колики – пътят към диагнозата минава през задълбочен преглед, разговор с родителите, които описват типичното поведение на бебето по време на колики и изключване на заболяване, което би могло да влияе на подобно поведение на кърмачето през първите три месеца от живота му.

Ако коликите са нетипични и изразени, детето трябва да се насочи към специалист гастроентеролог, който да установи характера на оплакванията и евентуално да промени вида на храната, с която детето ще има по-малко оплаквания. Ако кърмачето се развива добре, няма температура и не създава впечатление на болно дете през деня, малко вероятно е да се разболява по едно и също време всеки ден, с едни и същи типични симптоми и оплакванията да отшумяват без последствия. Търпението и доверието в избрания педиатър е единственото ви оръжие в борбата срещу това тежко мъчение за вас и вашето малко дете.

Други видове плач
Ако бебето плаче вечер и се успокоява след допълнително хранене, не става дума за спазми (колики). Кърмата на майките кърмачки често намалява в следобедните часове, затова решението е да нахраните кърмачето по-рано или да допълните храненето с адаптирано мляко, като се консултирате с педиатър. Ако бебето плаче след хранене и спира след продължително носене на ръце и закъсняло, обилно оригване, повдигайте детето по време на хранене, защото със сигурност се е нагълтало с въздух, който причинява дискомфорт в стомахчето му и то ви вика на помощ с плача си да се освободи от него. Ако плаче вечер или през нощта и доволно престава, щом го вземете на ръце, но се разплаква отново, щом го оставите в креватчето, не става дума за колики; бебето просто жадува за вашата близост и компания.