Разкриват, разкрасяват и впечатляват

Мария Йоксимович

Преди 20 години нанизът от фалшиви перли, носен от Джаки Кенеди, е продаден на търг за невероятните 211 500 долара, което показва, наред с останалото, че стойността на колието се определя не само от подписа на дизайнера и използването на скъпоценни материали, но и от самата личност, която умее да го носи с много шик и вкус

От памтивека накитите са нещо повече от моден аксесоар и украшение за тялото, олицетворяващо не само статута и положението в обществото на онзи, който го носи, но често и неговите възгледи и позиции, както и символично послание към направилия подаръка като знак на благоразположение и любов. Червените колиета във вид на лента, носени от жените по време на Френската революция, не са имали за цел само да подчертаят красотата на шията, а са символизирали и почитта към завършилите живота си на гилотината. В средата на ХІХ век почти същите колиета, но от черна лента, отново стават своеобразен белег за момичетата, занимаващи се с проституция. Точно такъв накит е показан и на легендарния портрет на гола жена „Олимпия“ на Едуар Мане, който прочутият художник нарисувал, вдъхновен от Тициановото изображение на Венера, предизвиквайки бурни протести сред тогавашното пуританско общество.

Колиетата по врата

Плътно прилепнали колиета от черна лента имат и прекрасните балерини от картините на Едгар Дега и може да се заключи, че символиката на този накит се е променяла, защото започват да го носят и членове на кралски семейства. Александра Датска, съпруга на Едуард VII, прославила диамантените огърлици от този тип, известни още и като „кучешки нашийник“. Някои модели покриват цялата шия, а много популярни са и лентите от кадифе с перлени висулки и филигранни медальони, в които се носят портрети, къдрици и др. Например уелската принцеса Александра носела около шията си толкова широк гердан от кадифе и мъниста, че се говорело, че така прикрива някакви белези. Тези колиета се изработвали по мярка, не се е гледало да не се впиват в шията. В края на ХХ век колиетата тип „нашийник“ (от choker на английски, което означава нашийник), носени високо на шията, приемат и формата на фалшиви татуировки, а често се съчетават и с верижки с различни висулки, от които определено най-популярна е тази с формата на сърце.

Сърцето на океана

Една подобна висулка, наречена „Сърцето на океана“, става световно известна във филма „Титаник“ до такава степен, че и до днес се правят безброй копия от нея – от уникални, дизайнерски и много скъпи до обикновената бижутерия „за всеки джоб“. Интересното е, че всъщност точно колие от реалния живот вдъхновява режисьора и сценариста Джеймс Камерън за този филм, спечелил 11 Оскара и един милиард долара. Според документите на „Титаник“ се качва и влюбена двойка под псевдонима „г-н и г-жа Маршал“, зад който се крият богатият и женен търговец Самюел от Уорчестър и неговата два пъти по-млада любовница Кейт, на която той подарява огърлицата „Синия сапфир“. Самюел загива, а Кейт се спасява и през 1913 г. ражда дъщеря Елена, очевидно зачената на кораба. Почти сто години по-късно, през 2005 г., на 92-годишна възраст Елена продава огърлицата „Синия сапфир“ за неизвестна цена. Любопитно е, че на търг през 2012 г. е продадена и картината от филма, на която младата Роуз седи гола на диван с колието „Сърцето на океана“ около шията. Във филма скицата прави Леонардо ди Каприо, въпреки че истинският автор на картината всъщност е създателят на филма „Титаник“ Джеймс Камерън.

Силата на среброто

Впрочем не само колиетата от диаманти и перли привличат вниманието; в хода на историята на накитите много се използва и среброто, не само заради красотата си, но и заради чудотворните сили, приписвани от векове на този метал. Вярвало се, че разтвореното във вода сребро убива бактериите. Алхимиците го наричат „лунен“ или „Дианин“ метал.

В художествената обработка на среброто както в миналото, така и днес най-ценената техника за обработване на този метал е филигранът. Прекрасни мотиви, схеми и образци филигранна техника са се запазили в Европа и Азия до наши дни. Майсторите на този високо ценен някога занаят ги съчетават, най-често импровизирано, и заради уникалността си артистичното изработените колиета могат да достигнат висока стойност.

Перлената огърлица

Ако в това време без строги модни правила има някакво изключение, то е, че всяка жена трябва да има перлена огърлица, независимо дали истинска или фалшива. Перлената огърлица, носена от Мерилин Монро и с бренда на „Микимото“, от десетилетия предизвиква въздишки у любителките на перлените украшения, но това морско бижу открай време е било обект на желание поради своята рядкост и красота. Японецът Микимото развива производството на култивирани перли. За да постигне съвършената перла, Микимото вкарва в мидените черупки различни чужди тела – от късчета стъкло до трошички глина, но най-добри резултати постига, като вкарва в черупките парченца от други черупки.

Като символ на чистота и непорочност, но и на статут и престиж, перлите са носени и от владетели, а в началото на ХІХ век перлените огърлици са толкова популярни сред богатите, че някои достигат и до кръста. През XX век перлената огърлица е „класика“, независимо дали е истинска или фалшива. Впрочем, преди 20 години нанизът от фалшиви перли на Джаки Кенеди е продаден на търг за невероятните 211 500 долара, което показва, наред с останалото, че стойността на перлите се определя и от това кой ги носи. Всъщност огърлицата на шията винаги е нещо повече от подпис на дизайнера и цена. Тя разкрива, говори, разкрасява, омайва. Затова, ако привлича погледите, не трябва да се „затрупва“ с други украшения, не само за да не заприличате на коледна елха, но и за да позволите на огърлицата да разказва своята история за характера и чертите на личността, която я носи.