Катарина Виятов

За да имате няколко оригинални бижута, не е нужно да отивате до магазина и да харчите пари; достатъчно е да си поиграете в домашна обстановка с подръчни материали и с помощта на въображението си, ножици и лепило да си направите уникални колиета за различни поводи

Необикновените колиета домашно занаятчийско производство не излизат от мода вече няколко години, носят се от сутрин до вечер и могат да бъдат чудесен подарък за скъп човек, тъй като, поне когато става дума за жени, важи старото правило, че „бижутата никога не са достатъчно“. Ние направихме седем различни колиета. Като материали и инструменти използвахме: копринени и кадифени ленти, рози от плат, перли, безопасни игли, циркониеви кристали, метална верижка, пластмасови лъжички, игла, конец, ножици, златен спрей, лепило…

  1. Колиета по врата: Винаги на мода, изработват се от кадифена или копринена лента, върху която се добавят перли, медальони, едно голямо или няколко по-малки цветчета, според вдъхновението ви. Ние направихме четири различни – червено от кадифе с бяла роза, черно с нанизани перли, нежно синьо с малки цветчета и мъниста, солидно с метални закопчалки и висулка от безопасна игла, на която са нанизани червени мъниста.
  2. Верижка и ленти: Обикновена метална верижка от железарията с прекарани копринени ленти за няколко минути се превръща в изключителен накит, който можете да съчетавате с облеклото си, като всеки път, когато ви дойде вдъхновението, нанизвате други ленти от различни материали – коприна, вълна, конци, в хармония с цветовете на облеклото и аксесоарите.
  3. Огърлица от лъжички: Макар на пръв поглед да е малко по-взискателна, тази огърлица от пластмасови лъжички изисква най-вече търпение. Трябва да отрежете внимателно дръжките на пластмасовите лъжички и да ги съедините откъм вдлъбнатата страна в красив наниз със самозалепваща лента. След това трябва да ги напръскате със златен спрей и да изчакате да изсъхнат. От три сатенени ленти се прави огърлица във вид на плетеница, а краищата се връзват на възел и се залепват към крайните лъжички. Ще получите впечатляваща, „масивна“ огърлица, от която не биха се срамували и най-прочутите дизайнери.