Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Колагенът в козметиката

Текст: Катя Кирилова
18.12.20

Колагенът е основен градивен елемент на човешката кожа, който представлява над 70% от нейния състав. Той играе ключова роля за поддържането на нейното здраве и еластичност.

Колагенът е основен градивен елемент на човешката кожа, който представлява над 70% от нейния състав. Той играе ключова роля за поддържането на нейното здраве и еластичност.

Интересно е, че съществуват около 16 вида колаген, като той съставлява около 30% от белтъчините в човешкото тяло. Типовете 1 и 3 имат основна роля за състоянието на кожата, мускулите, костите, както и за растежа на косата и ноктите. Колаген тип 2 е „отговорен“ за хрущялите и нормалното функциониране на ставите.

Над 90% от колагена в човешкото тяло е от типовете 1 и 3, които се произвеждат естествено в човешкото тяло от  т.нар. фибробласти (клетки в съединителната тъкан) и остеобластите (клетките, изграждащи костите). В тях участват протеини като глицин, пролин, аланин и хидроксипролин.

С напредване на възрастта фибрите на еластина загубват способността си да задържат вода, което от своя страна води до „разтегливост“. Настъпи ли този процес, започва постепенно отпускане на кожата и появата на бръчки.

Нездравословният начин на живот, прекомерното излагане на силно слънце, честият прием на храна с високо съдържание на захар и генетичното предразположение ускоряват намаляването на колагена в тялото. След 25-годишна възраст организмът постепенно започва да губи колагена си с всяка изминала година – появяват се и първите фини линии и бръчки.

Правилният избор на козметични продукти, съдържащи колаген, и дълготрайната им употреба допринасят за ефективно забавяне процеса на стареене на кожата, за омекотяването и изглаждането на бръчките, включително мимическите, за изглаждането на белези и стрии и за уеднаквяването на тена.

Колагенът присъства в различни серии продукти за грижа за лицето – кремове и серуми и особено често в интензивната антиейдж козметика за зряла кожа. Във фармацевтичната мрежа и специализираните козметични магазини може да откриете продукти, съдържащи колаген, подходящи за всеки тип кожа.

 

Благотворно влияние на колагена

Върху кожата

  • Действа в дълбоките слоеве на кожата, като стимулира обновяването на клетките и поддържа кожата стегната и еластична.
  • Намалява бръчките и създава защитен филм върху кожата, като по този начин предпазва лицето от външните влияния.
  • Свързва голямо количество вода, с което поддържа кожата трайно хидратирана.
  • Озарява лицето и изравнява тена.
  • Действа против появата на пигментни петна.

Върху косата

  • Подобрява здравината на косата, изглажда косъма по цялата му дължина.
  • Поддържа хидратацията на скалпа.
  • Придава обем и блясък на косата.
  • Предпазва косата от накъсване и цъфтеж.
  • Предотвратява прекомерния косопад.

Върху ноктите

На пазара се предлага широка гама от продукти за грижа за ноктите, съдържащи колаген, калций и витамини. Техните формули възстановяват здравината, еластичността и красотата на дамския маникюр.

Козметичните продукти, съдържащи качествен колагенов хидролизат, в повечето случаи са обогатени с подходящи натурални масла, витамини, минерали, токофероли, есенциални мастни киселини и др.

В резултат на редовната им употреба кожата е подхранена и защитена от вредното въздействие на свободните радикали, с подобрена плътност, дълбоко хидратирана, по-еластична, по-свежа и отпочинала.

cross