Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Кокосова вода и кокосово мляко разлики и ползи за здравето

01.04.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1617185174839{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

Кокосовата вода и кокосовото мляко са две модерни напитки. И двете произхождат от кокосовия орех, но с различна консистенция, вкус и хранителна стойност.

Кокосовият орех е плод, който се причислява към категорията на костилковите плодове. Кокосовата палма е широко разпространено тропическо дърво, което дава тези известни плодове. Кокосите се използват в множество хранителни продукти и алтернативи (от мляко и млечни продукти, до брашно и захар).

Но нека разгледаме двете основни течности, които се добиват от кокосовия орех.

Кокосова вода или кокосово мляко?

Кокосовата вода е естествена течност, която се намира в незрелите (зелени) кокоси. Тази бистра и естествено сладка вода може да се изпие директно от сърцевината на пробит кокосов орех.

Колкото по-зрял е кокосът, толкова повече от течността се е превърнала в кокосово „месо“. Процес, наречен цитокинеза, превръща течната ендосперма (вода) в твърда ендосперма (кокосова „плът“).

Изследване, проведено през 2009 г., доказва, че този процес не изпълва целия ембрионен сак в кухината, при което остава известно количество кокосова вода в зрелите орехи.

От друга страна, кокосово мляко не се намира по естествен начин в кокосовия орех. Кокосовото мляко и сметана са преработени продукти, които се правят от кокосовото месо. Това обикновено става чрез настъргване на месото и накисване в гореща вода.

Кокосовото мляко и кокосовата сметана често си приличат и се предлагат в подобни опаковки. В сравнение с кокосовото мляко, сметаната е много по-хранителна, тъй като съдържа много повече месо, отколкото вода, благодарение на което доставя и повече мазнини.

Това са основните разлики по отношение на произхода и консистенцията, но нека разгледаме ползите (и вредите) от тези продукти.

Хранителна стойност на кокосовата вода, кокосовото мляко и кокосовата сметана

От кокосовите продукти можете да очаквате предимно ползи, ако ги включите в своето меню. Ще сравним хранителните стойности на 1 чаша (240 мл) кокосова вода, кокосово мляко и кокосова сметана с уговорката, че данните може да варират при различните производители.

Както се вижда, кокосовата вода има значително по-малко калории в сравнение с млякото и сметаната, която е най-мазна и калорична.

Кокосовата вода съдържа основно въглехидрати и вода, докато кокосовото мляко и сметана съдържат основно мазнини. И трите са отличен източник на витамини и минерали, особено на калий.

Въпреки че се нарича вода, не можем да заместим обичайния си прием на вода с кокосова, най-малкото защото има захар. Въпреки това има случаи, в които може да я предпочетем.

Тъй като кокосовата вода съдържа калий, това е чудесен начин да обогатите диетата си с този минерал. Но не разчитайте на твърдението, че кокосовата вода е по-хидратираща в сравнение с чистата вода. И все пак съдържа съставки, които ги няма в редовната вода – това са захар и електролити. Това се превръща повече в храна, отколкото във вода.

Кокосовата вода има по-малко захар и калории в сравнение със спортните напитки, което я прави идеална за след тренировка. Но е по-подходяща при леки тренировки, тъй като съдържа по-малко натрий.

Когато става дума за хидратация, може да предпочетете кокосова вода пред кокосово мляко, тай като тя съдържа 94% вода в сравнение с неговите 50%.

Високото съдържание на течност прави кокосовата вода изключително хидратираща и освежаваща напитка с естествен сладък вкус. Може да я използвате като алтернатива (но не като заместител) на обикновената вода, ако искате да разнообразите. Има и рецепти, с които можете да обогатите напитката – например кокосова вода със семена от чия.

Ако искате обаче да добавите здравословни мазнини в менюто си, изберете кокосово мляко (или сметана). И двете съдържат средноверижни триглицериди, за които се твърди, че помагат за намаляването на теглото и стопяването на мазнините, осигурявайки повече енергия и издръжливост.

И все пак, ако планирате редуциране на килограмите, не разчитайте само на кокосово мляко и сметана, тъй като съдържанието на средноверижни триглицериди не е чак толкова голямо. А важни са и другите компоненти от диетата и начина на живот.

Докато кокосовата сметана съдържа здравословни мазнини, те все пак са повече от тези в обикновената сметана. Така че, ако искате да добавите мазнини в менюто си, сметаната е подходящ избор. И все пак не прекалявайте с количествата.

Изследване, проведено през 2013 г., показва, че здравето на сърдечносъдовата система при участниците се подобрило, като бил намален „лошият“ (LDL) холестерол и повишен „добрият“ (HDL).

Ако искате обаче да подобрите здравето на храносмилателната си система, бъдете внимателни. Хубаво е да проверите дали нямате непоносимост и правете почивки при употребата на тези продукти.

Ако се притеснявате, че имате в менюто повече калий, избягвайте кокосова вода и кокосово мляко. Повишеното съдържание на калий е проблем за хората, които страдат от бъбречни заболявания.

За готвене използвайте кокосово мляко. То е популярна съставка в рецептите с индийски и източноазиатски произход. Влага се в кърита и супи. То представлява чудесна алтернатива на млякото, като придава на гозбата мек и екзотичен вкус.

Кокосовата сметана може да използвате за сгъстяване и разбиване. Тя придава по-богат вкус и аромат на ястието и ще го уплътни. Чудесна е за сгъстяване на супи и отново като заместител на млечната сметана, особено в периоди на пост или детокс. От нея се прави и бита сметана, като може да си я разбиете и сами.

В заключение може да кажем, че и водата, и млякото (сметаната) от кокосов орех са чудесна здравословна съставка в нашето меню. Ако още не сте ги опитали, вече знаете как да ги различите и кое да изберете.

Например може да изпиете чаша кокосова вода след тренировка или йога, да разбиете кокосова сметана, за да получите крем или да добавите малко кокосово мляко в сутрешното си кафе. Добавените средноверижни триглицериди ще го направят още по-ободряващо.

А защо и да не се развихрите в кухнята с някоя нова екзотична рецепта, съдържаща кокосово мляко или сметана. Няма да останете разочаровани, гарантирам ви![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross