Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Кога лятото е опасно за сърцето?

02.08.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1636535720657{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: д-р Николай Димитров, специалист кардиолог в МБАЛ и МЦ „Свети Пантелеймон“ в Пловдив

Сърцето не обича крайностите. Затова и знойният август не е „любимият му месец“. Как горещото време се отразява на сърдечносъдовата система? Само „болното сърце“ ли е „уязвимо сърце“ през лятото?

Какви правила трябва да спазваме, за да не го „товарим“ в жегите? И как да се забавляваме пълноценно през от пуската, без да го подлагаме на изпитание? Отговори на всички тези въпроси потърсихме от д-р Николай Димитров, който е специалист кардиолог в МБАЛ и МЦ „Свети Пантелеймон“ в Пловдив.

„Човешкият организъм е пригоден да издържа до определени високи температури, но температура на околната среда над 35 С вече се понася много трудно“, признава д-р Николай Димитров. Какво се случва, щом стълбът на живака се покачи толкова?

„Първо, организмът се поти прекалено много. С това се губят течности и соли. Кръвта се сгъстява. Създават се условия за образуване на съдови тромбози. Освен това са чести и ритъмните нарушения на сърдечната дейност“, изрежда негативните ефекти от жегите върху сърдечносъдовата система кардиологът от „Св. Пантелеймон“.

В „сянката“ на COVID-19
Д-р Димитров предупреждава, че оплакванията, които жегите провокират, не бива да бъдат подценявани – особено на фона на коронавирусната инфекция – която, макар и затихнала, не е отшумяла.

„Някои симптоми, свързани с топлината, като висока температура, главоболие, загуба на апетит, замаяност или задух могат да бъдат подобни на тези на COVID-19. Ако се съмнявате, направете тест и вземете мерки за охлаждане”, препоръчва кардиологът от Пловдив.

Пациентите след инфаркт са особено уязвими
Кои пациенти с хронични заболявания са особено уязвими в августовските жеги? „Отслабеното от предшестващ инфаркт сърце не може да изпомпва достатъчно количество кръв, за да увеличи излъчването на топлина и така да се поддържа адекватна телесна температура.

Ако имате сърдечна недостатъчност и ви е казано да ограничите приема на течности, говорете с личния си лекар за други начини да се охлаждате през лятото“, съветва д-р Димитров. „Ако вземате обезводняващи лекарства и сте замаяни, уведомете вашия лекар. След това дозата може да бъде адаптирана, ако е необходимо“, продължава с препоръките кардиологът от „Св. Пантелеймон“.

Внимавайте с нитроглицерина
Пациентите със стенокардия също трябва да имат „едно наум“ с терапията в жегите. „Ако използвате спрей нитроглицерин за контрола ú, внимавайте при горещо време.

Спреят може бързо да разшири кръвоносните ви съдове, което води до рязко спадане на кръвното налягане, и е възможно да почувствате световъртеж, замаяност, притъмняване пред очите. Хората с алцхаймер и паркинсон пък могат да притъпят чувството за жажда и така да отложат приемането на течности“, обяснява още д-р Димитров.

Хидратирайте се на всеки час
Жегите не бива да се подценяват и от хората без сърдечни проблеми. „Някои прости съвети могат да ви помогнат да устоите на горещите дни и да запазите от пренатоварване сърцето“, разкрива кардиологът. Ето и препоръ-
ките му:

  • Стойте на сянка и дръжте нивата на активност до минимум в часовия диапазон от 11:00 до 17:00 ч.
  • Вечер и рано сутрин са най-подходящите часове за упражняване на физическа активност – ако пра- вите това, пийте повече течности, отколкото обикновено.
  • В много горещ (и особено – влажен) ден изпивайте по една чаша вода на всеки час (ако имате сърдечна недостатъчност, се консултирайте с вашия лекар). По-добрият вариант са плодовите сокове, тъй като те забавят преминаването на вода от храносмилателната система в кръвния поток.
  • Не разчитайте на кофеинови или алкохолни напитки, защото те могат да предизвикат или да усилят дехидратацията.
  • Яжте лека храна и се придържайте към по-оскъдни хранения, които не натоварват стомаха. Студени супи, салати и плодове могат да задоволят глада ви и да ви дадат допълнително количество течности.
  • Обличайте се със светли дрехи от естествена материя, които да защитават голяма част от повърхността на кожата.

Бяло вино с лед и до 30 г водка в жегата
Август е обичайното време за релакс и забавления, което за мнозина минава през повечко наздравици. Как действа алкохолът на сърцето в топлото време И каква трябва да е мярката ни през лятото?

„Алкохолът потиска отделянето на антидиуретичен хормон и това крие риск от дехидратация. Като цяло в горещото време на първо място си струва да се оставят силно алкохолните напитки. Максимумът, който човек може да си позволи в жегата, е 30 г водка, уиски, текила или друга силна напитка“, смята кардиологът.

Не всички градусови напитки обаче действат еднакво на организма. Конякът например се оказва особено коварен. „Дори 30 г от него могат да са изключително неприятни за тялото. Конякът силно разширява кръвоносните съдове, като допълнително причинява изпотяване, а в жегата е двоен удар по вече изтощеното тяло, предупреждава д-р Димитров. И уточнява, че в най-топлото време за предпочитане са сухите бели вина.

„Те отлично утоляват жаждата – при умерена консумация, с много лед. В горещото време може да пиете и лека бира с ниско алкохолно съдържание, но в умерени количества. По-добре е да се даде предпочитание на безалкохолната бира“, изтъква специалистът от „Св. Пантелеймон“.

Вентилатор или климатик?
Освен от хидратация организмът има нужда и от прохлада в жегата „Охладеният от климатик въздух е най-добрият начин да победите топлината.

Вентилаторите действат, но само докато температурата на въздуха е под тази на тялото“, отбелязва д-р Димитров. Големите амплитуди обаче трябва да се избягват.

„Съветваме пациентите, когато е много топло и ползват климатични системи вкъщи, разликата между температурата вътре и отвън да е не повече от 10 градуса“, допълва кардиологът от Пловдив. За хората без климатик алтернатива също има.

„Вземането на хладен душ или поставянето на студена, влажна кърпа под мишниците също е решение в горещото време“, казва на фи нала специалистът от „Св. Пантелеймон“.

Алкохолът потиска отделянето на антидиуретичен хормон и това крие риск от дехидратация. Като цяло в горещото време на първо място си струва да се оставят силно алкохолните напитки. Максимумът, който човек може да си позволи в жегата, е 30 г водка, уиски, текила или друга силна напитка...[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross