Еликсир на енергията и жизнеността

Маг. инж. Неманя Стоилкович

Този коензим е единственият, който може да се открие в човешките тъкани, като концентрацията му е най-голяма в сърцето, бъбреците, черния дроб и задстомашната жлеза

Коензимите или кофакторите са химически съединения, необходими за нормалното функциониране на ензимите в тялото ни. Коензим Q10, или убихинонът, е подобен на витамините и сроден по действие на витамин E. Смята се за по-силен антиоксидант от витамин E. Обаче, макар черният дроб да има способността да произвежда Q10, с остаряването производството му намалява и то още след 30-годишна възраст, а след 50-те синтезираното количество е с 20 до 60% по-ниско от това при двадесетгодишните.

Действие и употреба: Коензим Q10 подобрява кръвообращението, укрепва имунната система, повишава оксигенацията на тъканите и има значително влияние против стареенето. Освен с увеличаването на енергията, този коензим е незаменим и при енергийните процеси на клетъчно ниво, помага да се поддържат правилни сърдечни функции и предпазва клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Добавянето на коензим Q10 в храната спомага за контрола на нивото на хистамина, като по този начин помага на хората с алергии, астма и респираторни заболявания. Мнозина го използват също и с лекарства за понижаване на холестерола, за да намалят крампите в краката. Той допринася също и за намаляване на страничните ефекти от химиотерапията. Използва се и при лечението на синдрома на хроничната умора. Препоръчва се при хронична сърдечна болест. Има леко антихипертонично действие. Вземат го и спортистите, защото участва в процеса на производство на енергия; използва се и в козметиката, тъй като намалява образуването на бръчки, като подобрява синтеза на колаген и еластин.

Причини за дефицит на коензим Q10:
– напреднала възраст, поради намаляване на синтеза
– намален прием и усвояване на храната
– стрес и инфекции.
Недостигът на коензим Q10 в организма води до редица нарушения, вариращи от отслабен имунитет до пиорея, умора и затлъстяване.

Как да употребяваме коензим Q10?
Най-добрият начин е в съчетание с други антиоксиданти, като например: витамини C и E, бета-каротин и селен. Употребата на CoQ10 под формата на фармацевтични продукти е 2 до 3 капсули на ден с храната.

Коензим Q10 в храната: Спанакът, скумрията, сьомгата, сардините съдържат значителни количества коензим Q10, затова е логично действието на средиземноморската диета при превенцията и лечението на сърдечносъдови заболявания. Може да бъде открит и в говеждото и фъстъците. Обикновено с храната консумираме между 10 и 15 мг дневно, основно от рибата и месото.