Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

КОЕФИЦИЕНТ НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ПРИ КЪРМЕНИТЕ ДЕЦА

02.06.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1622636934904{margin-bottom: 0px !important;}"]Майчиното мляко съдържа повече мастни киселини, необходими за развитието на нервната система, от адаптираното.

С цел оценка на експозицията на кърма и когнитивната функция на 5-годишна възраст Plunkett et al. провеждат вторичен анализ на две проучвания, оценяващи коефициента на интелигентност (IQ) на децата на жени с пренатален субклиничен хипотиреоидизъм или с хронично ниски нива на тироксин в кръвта, които обаче нямат клинично проявено заболяване на щитовидната жлеза.

Вторичното изследване включва 772 участнички, 614 от които съобщават, че са кърмили. Родените от тях деца нямат физически отклонения при раждане и при тях не се е наложило интензивно лечение. След взимане предвид на образованието и други социално-икономически показатели сред майките, става ясно, че 5-годишните деца, които са кърмени, са с по-малка вероятност да имат IQ под 85 (aOR 0.62).

Всеки месец, в който детето е експонирано на майчино мляко, е свързан с намаляване на риска за IQ под 85 с 3.3% на 5-годишна възраст. Въпреки това след последвал анализ, включващ още 244 деца, чиито майки са с идентична възраст, раса и брой раждания като участничките, става ясно, че средната разлика в IQ резултатите престава да бъде статистически значима.

Коментар:

Въпреки че установените от това проучване връзки не позволяват да се направят заключения относно кърменето и коефициента на интелигентност на децата, съществуващите данни са в подкрепа на кърменето.

Майчиното мляко носи редица благоприятни ефекти за здравето на детето и същевременно намалява риска за рак на гърдата, захарен диабет и сърдечносъдови заболявания на майката. Предстои обаче много работа по отношение на стратегиите за стимулиране на младите майки по отношение на кърменето, тъй като по-малко от една трета от бебетата в САЩ се раждат в болница с политика за активно окуражаване на този процес.

Източник:

Plunkett BA et al. Association of breastfeeding and child IQ score at age 5 years. Obstet Gynecol 2021 Apr 1; 137:561. (https://doi.org/10.1097/AOG.0000000000004314)

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross