Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Кисело зеле – ползи за здравето

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
06.01.23
BETTY брой 104

Любимото на българите кисело (ферментирало) зеле се е приготвяло по нашите земи от хиляди години. Тогава ферментацията е била начин за запазване на храните. Киселото зеле е оцеляло във времето, за да се превърне в популярна гарнитура.

Любимото на българите кисело (ферментирало) зеле се е приготвяло по нашите земи от хиляди години. Тогава ферментацията е била начин за запазване на храните. Киселото зеле е оцеляло във времето, за да се превърне в популярна гарнитура. Особено ценено е още в Китай и в Германия. Благодарение на ферментацията киселото зеле има хранителни и здравословни ползи, далеч надхвърлящи тези на прясното зеле.

Киселото зеле е много питателно и съдържа богатство от хранителни вещества, важни за оптималното здраве. Една чаша (142 грама) осигурява:

 • калории: 27,
 • мазнини: 0 грама,
 • въглехидрати: 6 грама,
 • фибри: 4 грама,
 • протеин: 1 грам,
 • натрий: 41% от дневната стойност (DV),
 • витамин C: 23% от дневния прием,
 • витамин K1: 15% от дневния прием,
 • желязо: 12% от дневния прием,
 • манган: 9% от дневния прием,
 • витамин B6: 11% от дневния прием,
 • фолиева киселина: 9% от дневния прием,
 • мед: 15% от дневния прием,
 • калий: 5% от дневния прием.

Киселото зеле е особено полезно, тъй като претърпява ферментация – процес, по време на който микроорганизмите в зелето усвояват естествените захари и ги превръщат във въглероден диоксид и органични киселини. Ферментацията започва, когато дрождите и бактериите, които естествено присъстват върху зелето и ръцете ви, както и във въздуха, влязат в контакт със захарите в зелето.

Ферментацията на киселото зеле създава условия, които увеличават растежа на полезните пробиотици, които също се намират в други популярни здравословни продукти, като кисело мляко и кефир.

Пробиотиците са бактерии, които осигуряват многобройни ползи за здравето. Те помагат храните да станат по-смилаеми, което увеличава способността на червата да абсорбират съдържащите се в тях витамини и минерали. Въпреки това за разлика от прясното зеле киселото зеле може да бъде с високо съдържание на натрий. Имайте това предвид, ако съблюдавате приема на сол.

ПОДОБРЯВА ХРАНОСМИЛАНЕТО

Някои изследвания показват, че чревният тракт съдържа над 100 трилиона микроорганизми или „чревна флора“, което е 10 пъти повече от общия брой клетки в тялото. Непастьоризираното кисело зеле съдържа пробиотици, които са полезни бактерии и действат като първа линия на защита срещу токсини и вредни бактерии. Те могат също така да подобрят храносмилането и цялостното здраве.

Пробиотиците, като тези в киселото зеле, могат да помогнат за подобряване на бактериалния баланс в червата, след като е бил нарушен от употребата на антибиотици. Изследванията показват също, че пробиотиците спомагат за намаляване на газовете, подуването при запек, диария и симптоми, свързани с болестта на Крон и улцерозен колит.

Различните пробиотични щамове предоставят разнообразни предимства за здравето. Изследванията показват, че една порция кисело зеле може да съдържа до 28 различни бактериални щама.

УКРЕПВА ИМУННАТА СИСТЕМА

Киселото зеле е източник на имуностимулиращи пробиотици и хранителни вещества. Поддържането на здрава чревна флора също помага за предотвратяване на растежа на вредни бактерии и дори може да засили производството на естествени антитела.

Освен това редовната консумация на пробиотични храни като кисело зеле може да намали риска от развитие на инфекции като обикновена настинка и инфекции на пикочните пътища. Киселото зеле е богато и на витамин С и желязо, които допринасят за здрава имунна система.

СПОМАГА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕГЛОТО

Редовната консумация на кисело зеле спомага за редуцирането на теглото. Това се дължи на факта, че киселото зеле е с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на фибри. Диетите с високо съдържание на фибри ни държат сити за по-дълго време, което спомага за естествено намаляване на броя на калориите.

ПОМАГА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА СТРЕСА И ПОДДЪРЖА ЗДРАВЕТО НА МОЗЪКА

Проучвания откриват тясна връзка между червата и мозъка. Те са открили, че типът бактерии, присъстващи в червата, има способността да изпраща съобщения до мозъка, влияейки върху начина, по който той функционира и възприема света.

Например ферментиралите пробиотични храни като кисело зеле допринасят за създаването на здравословна чревна флора, което спомага за намаляване на стреса и поддържане на здравето на мозъка. Установено е, че пробиотиците помагат за подобряване на паметта и намаляване на симптомите на тревожност, депресия и аутизъм. Киселото зеле може също така да поддържа здравето на мозъка чрез увеличаване на усвояването от червата на минерали, регулиращи настроението, включително магнезий и цинк.

МОЖЕ ДА УКРЕПИ ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО

Киселото зеле може да допринесе за по-здрава сърдечносъдова система. Това е така, защото съдържа фибри и пробиотици, като и двете могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола.

Освен това то е един от редките растителни източници на менахинон, по-известен като витамин К2, спомагащ за намаляване на риска от сърдечни заболявания, като предотвратява натрупването на калциеви отлагания в артериите.

За да сте сигурни, че ще усвоите всички ползи от киселото зеле, най-добре е да си го направите сами. Няма нищо по-хубаво от домашното кисело зеле с морска сол!

cross