Текст: д-р Даниел Петков, отоларинголог, началник УНГ отделение на УМБАЛ-Бургас

Пътешествието с круиз не означава, че непременно ще ви застигне морска болест. Според статистиките обаче 90% от хората, които се качват на плавателен съд за първи път, изпитват на гърба си симптомите на това неприятно заболяване.

Първият път
Всеки, който планира пътешествие с лодка или на кораб за първи път, трябва да знае, че организмът се нуждае от време, за да се приспособи към живота на плавателния съд. Главоболие, слабост, умора и по-тежки форми като замайване, гадене, повръщане са основните симптоми на заболяването. Те се получават най-често при пътуване с кораб, затова кинетозата е по-популярна като морска болест. Причината е, че за разлика от останалите транспортни средства като автомобили и влакове, при кораба движението не е само напред, а и нагоре и надолу – в няколко измерения, което създава допълнително натоварване на вестибуларния апарат. Обикновено неразположението отшумява за няколко дни, но ако продължи по-дълго, трябва да се вземат по-сериозни мерки за облекчаването му.

Морската болест, наричана още кинетоза, е състояние, което се характеризира като нарушение във вестибуларния анализатор. Среща се най-вече при хора с по-слаб вестибуларен апарат. Те са свръхчувствителни към движение и пътуване с автомобил, самолет и кораб. Вестибуларната система е свързана със зрението и с мускулната система. Тя отговаря за позицията на тялото по време на покой и движение. Вестибуларният орган се намира в лабиринта на вътрешното ухо. Той изпраща на  мозъка сигнали, които отчитат движението, и по този начин се запазва позицията на тялото. Зрението работи заедно с вестибуларната система и също спомага  за правилната позиция на главата и тялото.

Възрастните страдат най-често от морска болест. Адаптацията им на кораб настъпва около третия ден от началото на пътуването. Децата до 2-годишна възраст рядко са засегнати от кинетозата. Статистиката показва, че повече жени, отколкото мъже заболяват от морска болест.

Ако по време на път усетите каквото и да е неразположение, е препоръчително да консумирате по-лека храна, която да не дразни стомахa, и непременно да ограничите приема на алкохол, защото той засилва симптомите на кинетозата.

На пазара се предлага широк асортимент от медикаментозни и немедикаментозни средства за профилактика и лечение на морската болест. Те се предлагат под различни форми – таблетки, капки, еликсир, близалки и т.н. Препоръчително е хората, на които предстои пътуване на кораб, да носят със себе си някои от гореизброените продукти срещу повръщане. За постигането на по-бърз и сигурен ефект те трябва да се приемат няколко часа преди пътуването.