Текст: доц. д-р Яни Здравков, завеждащ Отделението по витреоретинална хирургия в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“

Катарактата (вътреочното перде) има славата на причинител на слепота №1 в света. За щастие, обратима – не както при глаукомата, известна като „тихия крадец на зрение“. Кои са рисковите фактори за развитието на катаракта? Възможна ли е превенцията? Защо не бива се плашим от оперативното премахване на „пердето“? И колко бързо излекуваните пациенти „проглеждат с нови очи“? Попитахме доц. д-р Яни Здравков, който завежда Отделението по витреоретинална хирургия в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ в столицата.

„Катарактата представлява помътняване на естествената човешка леща. Без съмнение, това е едно социално значимо заболяване, чиято честота се увеличава с напредване на възрастта, засягайки над 70% от населението над 80-годишна възраст. Приблизително 20 млн. души са незрящи заради катаракта в световен мащаб“, признава доц. Яни Здравков. Честотата й варира съществено, в зависимост от икономическото състояние на конкретната държава – например, в развиващите се страни от катаракта страдат между 10 и 40 души на 100 000 население, докато в развитите страни делът им е приблизително 4 на 100 000 души.

Цветовете избледняват, погледът се замъглява

Обикновено вътреочното перде се развива бавно, като може да засегне и двете очи. „Най-честите симптоми са избледняване на цветовете, замъглено и/или двойно виждане, цветни кръгове около светлинни източници, проблеми с ярките цветове, с нощното шофиране и т.н. Всичко това, в крайна сметка, води до неспособност за шофиране, четене и разпознаване на лица“, обяснява офталмологът от УМБАЛ „Александровска“. И не крие, че при много пациенти шокът от загубата на зрение оказва сериозно влияние и върху психичното здраве.

Поставянето на диагнозата е относително лесно – след извършване на обстоен офталмологичен преглед – снемане на анамнеза, изследване на зрителната острота, биомикроскопия, уточнява доц. Здравков.

Стареенето е фактор №1, цигарите пречат

„Виновник“ №1 за развитието на катаракта е възрастта. „Разбира се, не трябва да се подценява ролята на наследствеността, която е доказан рисков фактор. След 55-60 години е напълно естествено при всеки човек да има някаква степен на помътняване на лещата, без това да е клинично значимо. Но с напредване на възрастта – като добавим и някои вредни навици като тютюнопушене, алкохол, също така прекомерното излагане на директна слънчева светлина, наред с хроничните заболявания, катарактата се превръща в проблем, който значително нарушава ежедневието на пациентите“, предупреждава офталмологът.

„В този смисъл, превенцията трябва да бъде адресирана към носене на слънчеви очила, отказване от вредните навици, пълноценно хранене, без обаче това да е с научно доказан ефект за намаляване на риска от развитие на катаракта“, подчертава началникът на Отделението по витреоретинална хирургия на УМБАЛ „Александровска“.

Не отлагайте операцията

Катарактата се лекува само оперативно – няма „вълшебни капки“, които да върнат загубеното зрение. „Разбира се, има страх у пациентите да се подложат на хирургично лечение, което е напълно естествено човешко чувство. Но, от друга страна, трябва да бъдат запознати с потенциалните рискове, ако операцията се отлага прекалено дълго“, подчертава доц. Здравков. Кои са те? „Например, в даден момент е възможно да се развие вторична глаукома наред с катарактата. А както добре е известно, тя е „тихият крадец на зрението“ без възможност за обратно развитие“, алармира очният лекар. Освен това допълва, че с напредване на катарактата се увеличава честотата на интра- и постоперативни усложнения, които могат да повлияят в значителна степен зрението на конкретния пациент.

„Моята препоръка е следната: ако веднъж са ви поставили диагнозата, а симптомите, които вече споменах, са налице, не се колебайте и не отлагайте хирургичната интервенция!“, препоръчва офталмологът.

Успеваемостта на хирургията е 99%

Българските пациенти, за щастие, имат достъп до най-съвременното лечение на „вътреочното перде“, както и до подготвени и опитни хирурзи. „В исторически план катарактната хирургия преминава през редица етапи в своето развитие, за да достигне до факоемулсификацията, която е най-разпространената методика за операция на катаракта в наши дни. В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ разполагаме с машини за факоемулсификация от последно поколение, разположени в няколко много добре оборудвани многофункционални операционни зали“, изтъква доц. Здравков. И подчертава – успеваемостта на този вид хирургия е над 99%. „Операцията на катаракта е процедурата, която най-бързо подобрява качеството на живот на пациентите, сравнено с всички останали хирургични интервенции“, категоричен е офталмологът.

Очилата могат да са само спомен

При операцията помътнялата естествена леща се отстранява и се заменя с изкуствена. „Имплантите са два основни типа – меки и твърди. Вторите се използват много рядко и то в конкретни ситуации“, обяснява доц. Здравков. Меките лещи се разделят на няколко подтипа, в зависимост от броя на фокусните зони, възможностите за коригиране на астигматизма и други специфики. „Конвенционалните лещи са т. нар. еднофокусни, с  които пациентите се нуждаят от допълнителна корекция с очила след това. В последно време все повече популярност добиват т.нар. многофокусни и EDOF лещи, които дават на пациента почти пълна независимост от очила“, разяснява началникът на Отделението по витреоретинална хирургия в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“.

ВНИМАНИЕ

И инфекции, и радиация я причиняват

Катарактата може да бъде и вродена, като причините за нея са няколко типа, разкрива офталмологът. „На първо място са генетичните и метаболитни дефекти – като Синдром на Даун, Лоу, галактоземия, болест на Фабри и други“, изрежда ги доц. Яни Здравков. Към групата на инфекциозните причинители пък спадат инфекциите с херпес, токсоплазмоза, както и с рубеола по време на бременността. „Определени анатомични аномалии като аниридия, предносегментна дисгенеза и други се характеризират с вродена катаракта. Съществуват още токсични конгенитални катаракти вследствие на прием на кортикостероиди или излагане на радиация“, допълва очният лекар.

Знаете ли, че…
Вторичната се лекува с лазер

Дори и след успешно премахване на вътреочното перде, може да се стигне до т.нар. вторична катаракта. Доц. Яни Здравков обяснява, че тя представлява потъмняване на задната лещена капсула. Не е изключено с подобен проблем да се сблъскат близо 20% от оперираните за катаракта. Добрата новина е, че лечението е амбулаторно, лазерно, само в рамките на няколко минути, както и с почти 100% успеваемост, успокоява очният лекар.