Текст: д-р Янка божкова

Есента е времето на уюта и листопада. Но и „вратата“ към болестите. Една от тях е… кашлицата. Защо е сигнал за тревога? Отговаря семейният лекар д-р Янка Божкова.

Кашлицата условно можем да разделим на два вида: суха и влажна, обяснява д-р Янка Божкова. При сухата не се отделя секрет. Тя е по-мъчителна. Последица е от вирусни инфекции – възпалено гърло и бронхи; от погълнато чуждо тяло; подсказка е за туморно заболяване в белите дробове… Семейният лекар съветва – не неглижирайте появата и! Още от първите дни вземете мерки за нейното овладяване. „Не е задължително да започнете с лекарства. По принцип тези за сухата кашлица имат антикиселинен характер. Целта им е да я потиснат, като въздействат на центъра и, който се намира в продълговатия мозък“, уточнява д-р Божкова.

Инхалациите със сода и лайка помагат
Любителите на народната медицина могат да вземат мерки още през първите дни с инхалации от сода бикарбонат, лайка и две капки евкалиптово масло. „Ще изпитате облекчение, ако приемате по една лъжица от смес на олио, мед и ракия. Компресите от ракия и черен пипер, както и чайовете от джинджифил и липов цвят също помагат“, допълва семейният лекар. Не забравяйте и клеевата тинктура – тя е мощно средство за укрепване на имунитета и овладяване на настинките през този сезон.

Опасните секрети
Ако поради ангажименти и занижена отговорност спрямо себе си забравите да вземете мерки срещу сухата кашлица, ще забележите, че тя се „обогатява“ и с още нещо неприятно – секрети. „Влажната лекувайте със специални за целта препарати – има богата гама в аптеките. Те втечняват секретите и улесняват отхрачването им. Успешно е лечението и с хомеопатични лекарства, особено при малки деца след една година и възрастни хора с хронични заболявания“, обяснява семейният лекар.

И климатикът е виновен
Тялото няма глас, за да ни предупреди за опасността. Но има знаци, с които ни подсказва, че го дебне сериозна неприятност. Ето защо никога не подценявайте кашлицата, съветва д-р Божкова. И призовава – когато не помогнат познатите средства, непременно потърсете специалист, за да изключите опасни диагнози като тумор или хронични белодробни болести – бронхиална астма, пневмония.

Не забравяйте да проветрявате жилището и офиса, напомня д-р Божкова. Правете редовно профилактика на климатика и отоплителните уреди – те често са причина за появата на суха дразнеща кашлица. И още нещо: яжте здравословна храна и пийте течности, както и ходете пеш всеки ден, препоръчва семейният лекар.