Текст: Христо Донев

Кикбоксът е едно от най-популярните бойни изкуства в света. Основава се на ударите с ръце и крака, използвани в различни други спортове като бокс, карате и муай тай. Той е и в основата на възникването и развитието на станалия изключително популярен през последните години ММА (смесени бойни изкуства). Кикбоксът се счита за един от най-ефективните и агресивни бойни спортове.

ИСТОРИЯТА
Произходът на кикбокса е свързан с японското карате. Това се случва между 50-те и 70-те години на миналия век. Тогава кикбоксът все още не е известен с това си наименование, а като контактно карате. По време на Корейската война американските войници, базирани в Япония, се запознават с каратето и го пренасят в САЩ.

Правилникът на традиционното карате не се харесва дори и на тези, които го практикуват. Причината е, че забранява нанасянето на удари върху противника. Това води до няколко етапа на промяна на правилата на играта. Най-съществената датира от началото на 80-те години, когато ударите от класическия бокс заместват неособено успешните техники с ръце от каратето. Като признание за тяхната ефективност самият спорт вече се преименува на кикбокс.

Първото европейско първенство по новия спорт се провежда в Грац (Австрия). Самият кикбокс се налага в световен мащаб, когато известният актьор и майстор по кикбокс Дон Уилсън-Дракона се явява на турнир по карате, като предизвиква тримата най-добри каратисти, които са многократни световни шампиони в своите категории.

Срещите са една след друга, като завършват с нокаут още в първите рундове. Отзвукът от това, което прави Дракона, веднага преминава Океана и това легитимира новия спорт. През 80-те години спортът набира голяма популярност чрез киното най-вече с продукциите „Кикбоксьорът“ и „Кървав спорт“ и актьори като Дон Уилсън, Жан-Клод ван Дам, Даниел Бернхард и др.

ПРАВИЛА И СТИЛОВЕ
Най-близкият до традиционното карате стил е семи-контакт (ограничен контакт). Целта при него е да се нанесе лек, но бърз и точен удар. Оценява се само първият достигнал удар, като веднага след него реферът спира двубоя и отсъжда точка за състезателя, който го е нанесъл. Ударите трябва да бъдат в лицевата част на главата и в трупа, над поясната линия. Вторият стил в кикбокса е лайт контакт. Той се провежда с леки удари, без прекъсване от страна на рефера за присъждане на точките. Изисква се освен добра техника с крака и отлична работа с ръцете. Няма възрастови и полови ограничения. При силен удар реферът има право да отнеме точка, а нокаутът е забранен. Рундовете за всички категории и възрастови групи са три по две минути и с една минута почивка между тях. Основният стил в кикбокса е фул контакт. Провежда се без прекъсване за точкуване. Използват се мощни единични удари, както и серии от удари с ръце и крака от всички дистанции. По плътност на боя се доближава до бокса. Мачът се ръководи от рефер и трима странични съдии, като се оценяват чистите удари, попаднали в лицето и трупа над пояса. Мачът може да завърши по три начина – победител по точки, нокаут или технически нокаут. Лоу-кик (нисък удар) е стил в кикбокса, който включва техниката на фул контакта плюс удари в краката. Победата се присъжда като при фул контакт. К-1 е най-атрактивният за зрителите стил, като той се доближава в максимална степен до муай тай, с изключение на ударите с лакти, които не са позволени. Тук може да се хваща кракът на противника, но задължително трябва да последва удар или подсечка.

АЕРО КИКБОКС
Това е най-новата форма, която става много популярна при жените. Това е вид музикална форма, съчетаваща елементи на бой със сянка, танц и аеробика. Обикновено се изпълнява от един или трима състезатели, които изиграват съчетанието си под музикален съпровод и в синхрон. Оценяват се ритмичността, сложността на съчетанието и синхронът между състезателите, които могат да бъдат и от различни полове.

У НАС
В България има много клубове и зали, където може да се тренира кикбокс както любителски, така и професионално. Той е сред най-предпочитаните бойни изкуства за самозащита, особено при жените. Професионално този спорт у нас може да се практикува в различните клубове, които са под егидата на Българската конфедерация по кикбокс и муай тай. През последните десетина години нашите състезатели са сред най-успешните спортисти, щом се касае за брой спечелени отличия. Отборът на България редовно печели първи места в различни първенства и турнири.

ЕКИПИРОВКАТА
Кикбоксът е агресивен спорт дори по критериите на повечето бойни изкуства. Това налага и стабилна екипировка. Пълното оборудване включва протектор за уста (10-20 лева), каска (40-120 лева), бинтове за ръце (10-15 лева), ръкавици (35-170 лева), налакътници (20-30 лева), бандаж (20-60 лева), наколенки (30-50 лева), протектори за крака (100-180 лева), наглезенки (20-30 лева). Голямата разлика в цените зависи от качеството и производителя на стоката. Естествено на по-любителско ниво кикбоксът може да се тренира и без някои от аксесоарите, но това винаги крие риск от неволни контузии.