В картофите, престояли прекалено дълго, особено на светло, могат да се появят гликоалкалоиди, които могат да предизвикат стомашни спазми, повръщане, потене, диария, главоболие, сърдечни аритмии, а в крайни случаи дори кома и смърт (при 3 до 6 милиграма от това вещество на килограм телесна маса). Функцията на токсичния гликоалкалоид соланин в картофите е да защитава растението от паразити; той се съдържа във всички части на растението. Основната част от този алкалоид се премахва с обелването на картофите. Соланинът се инактивира в най-голяма степен при пържене в олио при температура от 170°C; готвенето няма почти никакъв ефект, докато термичната обработка в микровълнова фурна инактивира само малка част от соланина. Соланинът е концентриран в прорасналите картофи, а концентрацията му нараства на светло. Дори механичното увреждане на картофите при изваждането им от земята води до драматично увеличение на соланина. Отравянето със соланин се избягва, като картофите в никакъв случай не се консумират, ако нагарчат или кората им е зелена.