Текст: д-р Вероника Делчева

Кърмата подпомага имунната система на бебето благодарение на ценния хранителен състав, който съдържа. Кърменето е естествен процес, но често е нужно известно време, за да може майката и бебето да се нагодят един към друг и то да се случва гладко и безпроблемно. Дори в даден етап от кърменето да срещате известни затруднения, експертите са единодушни – проблемите може да бъдат преодолени, а ползите от него си заслужават положените усилия.

Какви са съставките в кърмата, които я правят толкова ценен имуностимулатор за бебето?
Кърмата на всяка майка има уникален състав и е произведена специално за нейното бебе. Тя съдържа идеалната комбинация от въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали и други вещества, необходими за здравословното развитие на бебето. В състава на кърмата влизат суроватъчен протеин и казеин, въглехидрати, представени главно под формата на лактоза, мазнини, включително LCP (дълговерижни полиненаситени мастни киселини), витамини и минерали. Полиненаситените мастни киселини са важни за развитието на бебето, а нуклеотидите поддържат дейността на определени клетки в имунната система, като спомагат за защитата срещу инфекции. Пребиотичните олигозахариди (пребиотици) спомагат за поддържането на здравословна чревна флора, като увеличават нивата на полезните бактерии и намаляват нивата на потенциално вредните такива. Осигуряването на ежедневна доза пребиотици на бебето чрез кърмата подпомага неговото храносмилане. Количеството мазнини в кърмата варира по време на всяко отделно хранене, както и между храненията през деня. По тази причина консистенцията на кърмата се изменя на вид и понякога изглежда по-рядка и по-водниста, а друг път по-плътна.

Кои са основните ползи от кърменето за майката и бебето?
Ползите от кърменето за майката и бебето са много. По хранителен състав кърмата превъзхожда всяка друга храна. Множеството ценни антитела, които съдържа, помагат на бебето да се справя с инфекциите, които организмът на майката е срещал в миналото. Кърмата подпомага имунната система и укрепва организма на бебето, като намалява риска от развитието на алергии, астма и инфекции. Майките, които кърмят, възстановяват по-бързо теглото си от преди бременността. Кърменето стимулира и освобождаването на хормона окситоцин, който оказва изключително благоприятен ефект върху емоциите и нивата на стрес, подобрява метаболизма и намалява риска от развитието на различни заболявания.

Зависи ли от размера на бюста, дали една майка ще има или не достатъчно количество кърма?
Количеството кърма не зависи от големината и формата на бюста. Размерът на гърдите зависи от количеството мастна тъкан, а производството на кърма – от количеството жлезиста тъкан. С развитието на гърдите по време на бременността мастната тъкан постепенно се измества от жлезистата. Според статистиките под 3% от жените имат доказани проблеми с намалена лактация вследствие на недобре развита жлезиста тъкан или хормонални проблеми. Ако попадате в тези 3% или ако поради някаква друга причина нямате възможност да кърмите, не се притеснявайте, вече има разработени достатъчно качествени заместители на майчината кърма.

Как може да увеличим количеството кърма?
Лактацията може да бъде увеличена по различни начини. От значение са правилната техника на кърмене, пълноценната почивка на майката и приемът на определени храни и напитки, които увеличават производството на кърма. Такива са сирене, копър, моркови, слънчогледови семки, ядки, джинджифил, кимион, анасон, зелен чай, сок от касис, чай от копър, анасон, глог, риган и коприва. Преди всичко обаче от значение е да се увеличи приемът на течности – препоръчително е майките, които искат да увеличат кърмата си, да консумират повече от 2 литра течности на ден.