м-р инж. Неманя Стоилкович

Излетът в природата е приятен и здравословен, но подразбира и вземане на превантивни мерки, за да не ни се ,,закачи”, например, миниатюрната животинка, наречена кърлеж, която се храни с кръвта на човека и животните, а една част от тази напаст е и преносител на болести.

Кърлежите не търсят активно жертвите си както комарите, а „причакват” в тревата, в клоните и листата на храстите преминаването на животно или човек. Когато докоснем кърлежа, той се закача с пипалата си и остава при нас, след което се движи по тялото ни, търсейки удобно място, където може да се впие в кожата и да смуче кръв. Убождането му не се усеща, заради веществата от слузта му, които действат като анестетик.

Затова, когато отиваме в природата, трябва да се подготвим, което значи, че трябва да носим дрехи с дълги ръкави и крачоли, да избягваме провличане през храстите или лежане на тревата, както и да не оставяме дрехите си върху нея или на дърветата. Добре е да се намажем или да напръскаме откритите части на тялото си със средства против насекоми, а след излета да прегледаме кожата си, както и тази на членовете на семейството си и домашните любимци.

Ако въпреки предприетите мерки забележите кърлеж, не го мажете със спирт, масло, мас или нещо друго, защото ще отделя още по-голямо количество отровни вещества. Не изпадайте в паника и не го отстранявайте сами, а се обърнете към лекар, който ще извърши това професионално.