Текст: Катя Кирилова

Тартанът, известен още като шотландско каре, е сред най-горещите тенденции в есенно-зимните колекции на дизайнерите през тази година.

Откриваме го навсякъде и във всевъзможни цветови комбинации – от класическото червено и черно през жълто, синьо, зелено, бяло, чак до лилаво.

Ризи, панталони, поли, палта, сака, шалове, шапки, че дори и чорапи – всичко е на каре.

Ако все още нямате в гардероба си нищо карирано, не се колебайте да го прибавите в шопинг листа си – освен че се комбинира лесно, то ще придаде стилна и същевременно закачлива визия на вашия зимен аутфит. Не е необходимо да купувате нещо скъпо – може да разнообразите тоалета си с пъстри карирани аксесоари – шапка, шалче, колан или чанта, с които определено ще привлечете погледите към себе си.

Любопитно
В наши дни карето е неугасваща тенденция както в мъжката, така и в дамската мода, но малцина си задават въпроса: откъде всъщност произлиза то? И ако в момента се сещате за шотландците с техните традиционни носии – почти познахте, защото произходът на яркото каре в действителност се свързва с техните прадеди.

Благодарение на природните багрила те създали цяла палитра от ярки и наситени карирани разцветки, които им придавали благороден вид и се превърнали в отличителен белег между различните кланове в Шотландия.