Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Капачки за бъдеще

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Борис Мутафчиев
06.12.21

Едва ли има някой в България, който да не е чувал или да не е събирал пластмасови капачки от бутилки, капачки за една голяма цел. Със 700-те тона, предадени за 4 години, кампанията „Капачки за бъдеще“ помага на 36 болници в 36 града – на 22 с кувьози за недоносени бебета и на още 14 с друга медицинска апаратура за деца. И дарява една неонатална детска линейка, която покрива 1/6 от България.

Едва ли има някой в България, който да не е чувал или да не е събирал пластмасови капачки от бутилки, капачки за една голяма цел. Със 700-те тона, предадени за 4 години, кампанията „Капачки за бъдеще“ помага на 36 болници в 36 града – на 22 с кувьози за недоносени бебета и на още 14 с друга медицинска апаратура за деца. И дарява една неонатална детска линейка, която покрива 1/6 от България.

В България 1 от 10 деца се ражда недоносено, 1 от 3 е с увреждане на очите. За което допринасят и старите кувьози, които се използват в болниците в повечето градове в България. Нови кувьози са осигурени от държавата чрез външно финансиране само за големите градове. Кампанията „Капачки за бъдеще“, стартирана от Лазар Радков и Мартина Йорданова, последвана от повече от един милион души на всякаква възраст от цялата страна, събира средства за средните и малките градове.

През 2022 г. кампанията продължава, a целта ú е втора неонатална линейка за децата на България.

Раждането на една кампания

Всичко започва от друга инициатива на Лазар Радков в обществена полза. Първоначално той организира безплатни тренировки на открито в София, в Южния парк, за всички хора, които искат да се включат.

Лазар вярва, че човек трябва да дава на обществото и ако иска да промени средата, трябва да е първият, който да направи нещо. Тренировките са основната му дейност, която му позволява да се занимава и с капачките. Мисията на фондация “Лазар Радков” и на спортен клуб Live to Lift е „да помага на хората да познават по-добре телата си, да се хранят и движат осъзнато във всеки един момент с цел подобряване на здравето си, начинa, по който изглеждат, физическите си постижения и… нищо да не ги боли“.

Преди 4 години Лазар започва и друга инициатива „30 за 30“ с цел да се мотивират един милион българи да бъдат физически активни, „защото българите сме на последно място в Европа по физическа активност и по спортуване…“. По примера на свои партньори от други градове Лазар решава да започнат да събират капачки със своите трениращи от залата и от парка. Мартина е първата, която му донася капачки и така се запознават.

Първоначалната идея е да се събират капачки за детска площадка, но след допитване до хората в социалните мрежи кампанията се насочва към кувьози за недоносени деца. Първата кампания е обявена за 28 октомври 2017 г. на страницата на спортния клуб и е видяна от над 400 000 души, а в самия ден за 3 часа са събрани 8 тона и половина капачки.

Защо точно капачки

„Причината е чисто практическа“, обяснява Лазар. „Много по-лесно е да се събират капачки, отколкото бутилки, те са много по-обемни. Много хора могат да събират капачки, не коства нищо. Пък и капачките са някаква метафора за събиране на пари, но без да даваш пари.

Така хората помагат изключително лесно и достъпно, от една страна, на болниците, на децата, на най-малките, помагат на природата, чувстват се съпричастни към кауза, чувстват се добре от това, което правят. Много интересно е, че каузата в много семейства влиза през децата. Учителката в детската градина казва на децата и родителите също започват да събират капачки. И това е чудесно, защото учи децата на съпричастност, учи ги на грижа за природата, учи ги да доброволстват, учи ги да помагат.

Това, което правим, е за да има промяна не сега, а в бъдещето, в живота на децата ни, да имат някакъв шанс да градят нещо и да оставят на своите деца малко по-добро място за живеене и така да се доближим до една по-цивилизована държава, поне напред във времето…“

Бебенца помагат на бебенца

Това е благотворителният календар за 2022 г. с разкошни бебешки снимки, 100% от приходите от който отиват за втората детска линейка. Може да се поръча онлайн от www.bit.ly/kzb2022 и е хубав подарък за Коледа на баба или мама, или за офиса. Във Фейсбук страницата на „Капачки за бъдеще“ (www.facebook.com/kapachkizabudeshte) се обявяват и дните и часовете, в които може да се вземат от определени места.

Кампанията през 2022 г.

“За 2022 г. имаме стандартно пролетна и есенна кампания за събиране на капачки, вече и алуминиеви кенчета от безалкохолни и газирани напитки“, казва Лазар Радков.

„Пуснахме и платформата www.kauzi.bg, за да могат хората да се абонират с малко пари и всеки месец автоматично да подкрепят „Капачки за бъдеще“ и други доказали се с времето каузи и кампании, като „Аварийно спасяване Пловдив“, където също участвам и които събират средства за офроуд линейка за трудни терени и за оборудване, участват в потушаване на горски пожари, отводняване на наводнени селища, лекарска помощ.

Лазар споделя и голямата си мечта – спасителен хеликоптер. „Този хеликоптер ще дойде с пари на дарители, на частни фирми, а след това ние ще намерим начин да го поддържаме със застраховки, с дарения. Дори такова нещо може да се прави от хората, колкото и скъпо и безумно да звучи!“

За дарения

Всички желаещи фирми или физически лица, които искат да подкрепят кампанията „Капачки за бъдеще“, могат да направят дарение с банков превод по сметка:

IBAN: BG67UNCR70001523100818
BIC: UNCRBGSF
Титуляр: ФОНДАЦИЯ ЛАЗАР РАДКОВ
Основание за плащане: „Дарение“

cross