Текст: д-р Емилиян Емилов, гастроентеролог в МБАЛ „Св. София“

Специалистите са категорични – няма безобидна жлъчна криза. Най-малко заради непоносимата болка. Тя може да бъде съпътствана от допълнителни неприятни симптоми като гадене, повръщане и неприятен вкус в устата. Важно е да посетите болницата навреме, защото е възможно тези оплаквания да предшестват по-сериозен проблем – запушване на жлъчния мехур и жлъчните канали от камъни.

Жлъчнокаменната болест (холелитиаза) е най-често срещаното гастроентерологично заболяване. То представлява нарушение в обмяната на веществата, и в частност на холестерола и жлъчните киселини. При него се образуват камъни в жлъчния мехур или жлъчните пътища. Холелитиазата има възрастови и полови граници. Честотата на заболяването нараства с възрастта и е от 2 до 4 пъти по-висока при жените. При младите хора (между 20- и 30-годишна възраст) камъни се образуват рядко. След 70-годишна възраст жлъчните камъни се образуват при всеки трети, при жените много по-често, отколкото при мъжете. В черния дроб камъни се образуват рядко. По-често жлъчнокаменната болест е проблем на жлъчния мехур.

Видове камъни
Жлъчните камъни се разделят на няколко вида: холестеролови, пигментни и смесени. Холестероловите камъни се образуват най-често (при 80% от случаите). Те са жълти, с гладка повърхност, единични или множествени. Пигментните камъни са тъмни (черни или кафяви), малки или по-големи, образуващи неправилни конгломерати. Смесените съдържат между 30–70% холестерол.

Образуване на камъните
Образуването на холестероловите жлъчни камъни минава през няколко етапа:

  1. повишено насищане на жлъчката с холестерол;
  2. преципитиране на излишния холестерол като твърди микро-кристали;
  3. формиране на ядро, около което се образуват кристалите и нарастват жлъчните камъни. Микроорганизми или паразити в жлъчната система също участват във формирането на ядрото на бъдещия камък.

Рискови фактори
Най-често жлъчнокаменната болест е последствие на дефекти в жлъчно-липидния метаболизъм, които се утежняват от прекомерно хранене и заседнал начин на живот и от различни инфекции. Най-голяма роля за образуването на камъни в жлъчката играе неправилното хранене. За развитието на болестта особено благоприятства прекалената консумация на богата на мазнини храна, съдържаща холестерол (мазни меса и риби, краве масло, яйца и др.). Консумацията на голямо количество тестени и макаронени изделия също способства за определени реакции, вследствие на които се намалява разтворимостта на холестерола. Хората, които консумират много зеленчуци, плодове и мляко, рядко образуват камъни в жлъчката.

Различни болести на обмяната на веществата като затлъстяване, захарен диабет, подагра, бъбречни заболявания, артрити от обменен характер, атеросклероза и недостиг на витамин А също предразполагат към жлъчнокаменна болест.

Наследствеността несъмнено има съществено значение. Но тук играе роля не само склонността към нарушаване на обменните процеси, а и храненето в семейството, и условията на живот.

Застоят на жлъчния сок рано или късно води до жлъчнокаменна болест, тъй като при задържането на жлъчен сок се нарушава равновесието на компонентите на жлъчката, което води до тяхното разпадане. Здравата жлъчка трябва да бъде течна, прозрачна, златистожълта. Но ако черният дроб е задръстен от шлаки, жлъчката става тъмна, гъста, мазутообразна.

Редкият прием на храна, заседналият начин на живот, запекът, носенето на силно стегнати колани, нервно-психическите разстройства, съпровождащи се от дискинезия (прегъване) на жлъчните пътища – всички тези фактори, предизвикващи задържане на жлъчния сок в жлъчния мехур, съдействат за образуването на жлъчни камъни.

Инфекцията, проникваща в черния дроб, може да предизвика образуването на камъни. Все по-често се срещат случаи, когато при хора с първоначално диагностициран безкаменен холецистит започват да се образуват камъни и болестта получава названието калкулозен холецистит.

Симптоми на заболяването
Клиничната картина протича с така наречената жлъчна колика. Тя може да се предизвика от обилно хранене (консумацията на яйца, шоколад, кафе, тлъсти храни), консумацията на спиртни напитки, вълнение, преумора. Болката най-често се появява внезапно, много често нощем. Тя е непостоянна, прекъсваща и тъпа, бързо се засилва, достига едно ниво и след няколко часа (3–5 часа) отново намалява или изчезва.

Форми на клинична изява
Безсимптомна форма (глуха литиаза). Открива се случайно при абдоминална ехография или при рентгеново изследване.

Диспептична форма. Изявява се с тежест в дясното подребрие, особено след прием на тлъсти храни, кафе, яйца, сланина и други. Болните се оплакват от метеоризъм, гадене и горчив вкус в устата, особено сутрин след събуждане от сън. Може да се установи умерена болезненост в областта на жлъчния мехур.

Болкова форма. Болката се появява след нахранване. Може да е вълнообразна и мъчителна. При значителна част от пациентите болката персистира от 15 мин до 24 ч. и преминава спонтанно или след прием на аналгетици. Болката започва от епигастриума и преминава в дясното подребрие, ирадиира към гърба и дясното рамо.

Диагноза
С абдоминалната ехография се доказват всички форми на холелитиазата с размер над 3-4 мм и нейните усложнения. Рядко се налага използването на други образни методи като КТ, ЕРХП или обзорна рентгенография на корема. Не на последно място диагнозата се базира на лабораторните изследвания.

Лечение
Когато камъните в жлъчния мехур не са свързани с оплаквания, не се предприема лечение. Препоръчва се поддържането на нормално тегло, определен хранителен режим, както и чести, малки по количество хранения. При клинично изявена жлъчнокаменна болест основното лечение е оперативното (лапароскопска холецистектомия) с отстраняване на мехура заедно със съдържащите се в него камъни.

При билиарна колика се прилагат аналгетици, спазмолитици и комбинация от тях. Лечението на усложненията включва използването на широкоспектърни антибиотици и общи реанимационни мерки, оперативни интервенции или ендоскопски терапевтични процедури.

Усложнения
При запушване на жлъчните канали от камъни се появява жълтеница, която се придружава от сърбеж, промяна в цвета на екскрементите, която скоро след пристъпа изчезва. С устойчиви запушвания при жълтеницата, изразена в по-голяма степен, телесната температура можа да достигне до 39–40 градуса.

Прогноза
Жлъчните камъни нарастват с около 1–2 мм на година за период от 5 до 20 години, преди появата на симптомите. Те често са клинично „неми“ (80%). Жлъчната болка обикновено настъпва през първите 5–10 години. Повечето болни са застрашени от рецидив или усложнения.