д-р К. Давидов, уролог
д-р Е. Попов, уролог

Едно от най-разпространените заболявания са камъните в бъбреците, които се появяват най-често при хора между 20 и 55 години, като мъжете имат два пъти повече проблеми с това заболяване от жените

Камъните в бъбреците се състоят от вещества, които урината съдържа в естествено или неестествено състояние. Те имат различна форма, големина и състав, затова се говори за уратни, оксалатни, фосфатни и смесени камъни. Уратните са твърди, гладки и с кафяв цвят, оксалатните са грапави и много твърди, а фосфатните са белезникави, по-големи от останалите и лесно трошливи. Могат да се намират в самия бъбрек, в бъбречното легенче, в пикочопровода или в пикочния мехур. Една трета от хората, страдащи от камъни в бъбреците, образуват нов камък в рамките на пет години, а 75% изпитват някакви симптоми на заболяването по-нататък през живота си.

На какво се дължи образуването на камъни в бъбреците?
При всеки болен има различна причина, но климатът, водата и почвата са основните провокатори за образуването на бъбречните камъни. Човешката урина е сложна биологична течност. Дори при здрав човек, тя често е пренаситена с разтвори на различни соли. Благодарение на наличието на определени вещества, солите се поддържат в разтворено състояние. Ако нормалният състав на урината по някаква причина се промени, например ако рязко се повиши киселинността, това може да доведе до появяване на камъни. Рискът се увеличава при горещ климат, ако не получавате достатъчно витамини от групата В и витамин А и ако пиете малко течности.

Какви са симптомите?
Симптомите могат да варират от остра болка до липса на болка, в зависимост от характеристиките на камъните – като размер, форма и разположение в уринарния тракт. Ако камъкът блокира нормалния поток на урината през уретера, се чувства силна болка, наречена ренална колика. Това е остра болка в кръста и в хълбока, от ребрата до ханша. Ако камъкът е в уретера, болката може да е в слабините или в
бедрата. Мъжете може да изпитват болка и в тестисите. Реналната колика се причинява от внезапното повишаване на налягането в уринарния тракт и стената на уретера. Болката е на вълни и не намалява дори и при промяна на позата. Описва се като едно от най-болезнените изживявания, подобно на родилните болки. Други симптоми, които може да съпътстват реналната колика, са: гадене, повръщане, кръв в урината (урината е розова), болезнено уриниране, повишена температура. Камъни, които не запушват уретера, могат да причинят постоянна, тъпа болка в хълбока. Този вид болка може да е признак и за други заболявания, така че ще трябва да се установи, дали имате камъни в бъбреците или уретера. Има видове камъни, които обикновено са с малки размери и не причиняват никакъв дискомфорт. Такива камъни обикновено се откриват при рентгенови изследвания за други състояния.

Как се диагностицира наличието на камъни в бъбреците или уретера?
При първата среща с вас лекарят ще ви разпита подробно относно симптомите, подобни симптоми в миналото, факторите, които облекчават или утежняват проявите на заболяването, както и за подобни оплаквания на членове на семейството ви. След това ще ви прегледа внимателно, като обърне специално внимание на коремната област и слабините (включително преглед на тестисите при мъжете). Правят се също ултразвуково изследване, анализ на кръвната картина и др.

В какво се състои лечението?
Бъбречната колика настъпва, когато камък започне да се придвижва през най-тясната част на уринарния тракт – уретерите. В повечето случаи камъкът успява да премине спонтанно през тях. Това зависи от редица фактори, като размер и форма на камъка, наличие на предходни подобни състояния, бременност, увеличаване на простатната жлеза и т.н. Камъните с диаметър 4-5 мм обикновено излизат спонтанно в 85% от случаите. По-големите камъни, тези, предизвикващи пълен стоп на уринния ток и тези с неправилна форма, които не могат да излязат спонтанно, могат да бъдат раздробени или извадени чрез различни процедури.

Лечението може да бъде консервативно и хирургично. За да бъде то правилно, трябва да се установи химическият състав на бъбречните камъни и причините, повлияли за образуването им, чрез анализ на събрано за 24 часа количество урина. Лечението е насочено срещу определен вид камъни.

Немедикаментозното лечение включва и операция и се прилага:
– Когато даден бъбречен камък не се изхвърля спонтанно след дълъг период от време и причинява постоянна болка;
– Твърде голям е, за да бъде изхвърлен спонтанно;
– Блокира напълно уринния ток и потенциално заплашва бъбречната функция;
– Причинява и поддържа пикочна инфекция;
– Уврежда бъбречната тъкан или причинява продължително кървене;
– Нараснал е значително в сравнение с размерите от предишни снимки.

Има ли превантивни мерки, чрез които да избегнем образуването на камъни?
Най-важната предпазна мярка представлява приемът на обилно количество течности (над 2,5 л/24 ч). Количеството е значително по-важно от състава на водата. На хора, при които има риск от образуване на калциево-оксалатни камъни (най-честите бъбречни камъни), се препоръчва известна промяна в диетата с цел подкиселяване на урината (намален прием на месо и животински белтъци, повишен прием на зеленчуци) и ограничаване на храните, съдържащи в голямо количество калций и оксалати (мляко и млечни произведения, спанак, салата, ядки, киселец, коприва, зеле, грозде, броколи, какао, шоколад и др.), както и ограничаване приема на кафе поради диуретичното му действие. Хората, в чиито семейства има болни от бъбречно-каменна болест, са изложени на много по-висок риск от образуване на бъбречни камъни и развитие на оплаквания. Това налага профилактични мерки и подробно изследване на урината.