ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ОРГАНИЗМА

Маг. инж. Неманя Стоилкович

Богатата на калий храна предпазва от сърдечносъдови заболявания, инсулт, хипертония, бъбречни заболявания и остеопороза, понижава риска от диабет и регулира правилното функциониране на червата и мускулите

Калият е алкален метал, означаван със символа K. Той е основният вътреклетъчен положителен йон в организма ни, спомагащ за поддържане на баланса на течностите. Голям процент от калия се отделя с урината, а останалата част се елиминира чрез изпражненията; бъбреците са основният орган, поддържащ нивото на този елемент. Организмът ни се нуждае от постоянно снабдяване с калий за нормалното функциониране на нервните и мускулните клетки, на първо място клетките на сърдечния мускул и червата, както и за метаболизма на глюкозата; калият играе важна роля и при алергичните състояния, детоксикацията на организма, предаването на нервните импулси и клетъчния растеж. Калият съставлява около 0,2% от масата на нашето тяло. В тялото на човек с тегло 60 килограма се съдържат около 120 грама калий. От останалите минерали в организма по-голямо е количеството само на калция и фосфора.

Източници на калий в храната: Най-високо е съдържанието му в растителните храни (плодове и зеленчуци). Не може да се унищожи чрез печене, замразяване или консервиране. Разтваря се лесно във вода, така че количеството на калия в храната може да се намали, като храната се накисне, а след това се изхвърли водата, в която тя е изплаквана или варена.

Най-правилният начин за задоволяване на ежедневната нужда от калий е разнообразното хранене, а това включва и прием на следните храни, богати на този минерал: киви, портокали, картофи, сливи, банани, кокос, авокадо, праскови, мандарини, пащърнак, цвекло, месо, риба, соя, фасул, домати, магданоз, бадеми, шамфъстъци, трици, кисело мляко, гъби, какао, шоколад.

Ниско и високо ниво на калия: Хипокалиемия, или ниско ниво на калия се получава основно вследствие на недостатъчен прием на калий чрез храната, консумация на алкохол и кафе, както и поради прекаленото му отделяне от организма. Недостигът на калий се характеризира със суха кожа, нервност, слабост, мускулни крампи, липса на енергия, стомашни разстройства, нарушения в работата на сърцето.

Хиперкалиемия, или повишена стойност на калия се наблюдава често при бъбречни заболявания, масивно кървене, изгаряния и се характеризира със слабост и мускулна парализа, метален вкус в устата, уголемяване на корема и честа дефекация. Може да се прояви и забавяне на сърдечната дейност (брадикардия).

Понижава кръвното налягане
Калият може да понижи кръвното налягане при хора, страдащи от хипертония. Богатата на калий храна е природен лек за лека и умерена форма на хипертония. Съчетанието на храни, богати на калий и магнезий е полезно за контрола на кръвното налягане, защото калият контролира електрическата активност на сърцето, изгражда протеините и преобразува кръвната захар в гликоген.