Текст: д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт

Човешкият папилома вирус ЧПВ (Human Papilloma Virus, HPV) е ДНК вирус, който атакува епителните клетки на кожата и лигавиците на човешкото тяло. Познати са около 200 различни типа, всеки от тях се характеризира със специфично действие върху тъканите. Голяма част от тези типове не предизвикват симптоми при повечето хора, някои от тях обаче причиняват брадавици, а други водят, в малко случаи, до рак на маточната шийка, вулвата, вагината, ануса при жените и рак на ануса и пениса при мъжете.

HPV вирусите са причинители на една от най-разпространените полово предавани вирусни инфекции в света.

Вирусът може да се предаде и при кожен контакт, когато целостта на кожата е нарушена. Известни са около 43 типа HPV, предавани по полов път, от които 18 са с доказан онкологичен потенциал. Вирусите инфектират всякакви епителни повърхности, когато влизат в пряк контакт с тях – кожа, лигавица на устата, езика, сливиците, гърлото, вагината, маточната шийка, пениса и кожата около ануса. HPV засяга както мъже, така и жени. Обикновено симптомите са почти незабележими, особено при мъжете, но вирусът е изключително опасен и за тях.

Диагностицирането при жените става с посещение при гинеколог и извършването на PAP-тест, по-известен като цитонамазка. Допълнително могат да се направят още две изследвания за потвърждаване на наличието или липса на вируса – колпоскопия и ДНК тест. При колпоскопията шийката на матката се облива в разтвор, който оцветява променените или инфектирани участъци в бяло. След като през
1984 г. става ясно, че ракът на маточната шийка се причинява от HPV-16 и HPV-18, започва работата по ваксина, която е произведена през 2006 г. Специлисти препоръчват малките момичета да се ваксинират между 11 и 12 години за намаляване на риска от рака на маточната шийка, а момчетата до 21-годишна възраст. От 2018 г. са разработени ваксини, които могат да се ползват в по-късна вързаст – от 26 до 45-годишна възраст. При интерес можете да се допитате до мнението на Вашия гинеколог. За съжаление HPV не е от най-популярните теми у нас, въпреки че България е от първите в класацията за рак на шийката на матката в Европа. Безопасният полов акт чрез използването на кондоми е най-добрият начин да се предпазим от вируси, предавани по полов път, въпреки че дори и той не дава 100% защита.

Рискови фактори, които повишават възможността от заразяване с HPV са многобройните полови контакти с различни партньори, полови контакти между хомосексуалисти, тютюнопушенето, компрометираната имунна система както например при пациенти, заразени с HIV.

Симптоми за HPV инфекция на гениталния тракт могат да бъдат:

– генитални брадавици – те могат да бъдат единични или групирани, надигнати или плоски образувания с формата на карфиол;

– болка, парене, зачервяване, сърбеж;

– абнормни резултати от цитонамазка, показващи изменения в клетките на цервикса.

Затова е много важно да се правят редовни гинекологични профилактични прегледи един път годишно.

За мъжете няма тест за определяне на рак. При тях носителството на вируса е често, но за сметка на това болести като рак са много редки. За самия вирус няма лечение, той остава в много случаи „спящ“ в организма, докато могат да се лекуват самите заболявания, кондиломите. Схемата за лечение е индивидуална и зависи от големината, разпространението, локализацията, както и от преценката на лекаря. Много е важно и задължително партньорите да се изследват, преглеждат и лекуват паралелно. Въпреки това дори хора с един партньор през целия си живот могат да се заразят, ако той или тя е бил заразен преди това. В някои случаи може да се наложи намеса като криотепария (течен азот за замразяване), електрокаутеризация (използва се електрически ток за изгаряне на тези образувания), лазерна терапия или хирургично отстраняване. Изключително важно е да се консултира от лекар преди предприемането на който и да е от методите за лечение поради спецификата на всеки случай.