Текст: доц. Атанас Калайджиев, Клиника по очни болести на Военномедицинска академия (ВМА) в София

Парене, сърбеж, сълзене, болезненост, зачервяване, оток на клепачите, чувство за чуждо тяло и секреция от окото или непоносимост към светлина. Симптомите на конюнктивита са цяла плеяда. А при близо 30 на сто от всички очни заболявания конюнктивата е „поразена“ от инфекция. Причина за „отключването“ на диагнозата могат да бъдат гримове и полени, през вируси и бактерии, до контактни лещи и разтвори. Какви трябва да са профилактиката и лечението – отговаря доц. Атанас Калайджиев от Клиниката по очни болести на Военномедицинска академия (ВМА) в София.

„Конюнктивитът представлява възпаление на конюнктивата. То води до разширяване на кръвоносните съдове и поради това окото изглежда силно зачервено. Може да се дължи на дразнител като домашен прах, алергия или инфекция“, обяснява доц. Атанас Калайджиев. При алергичния конюнктивит обикновено се засягат двете очи, а при вирусния – първо едното, като след няколко дни възпалението се прехвърля към другото. „Често в този случай зачервяването е съпроводено с обилен секрет“, допълва офталмологът от ВМА.

Гримове и полени „пробуждат“ алергичния
Сълзенето, паренето и зачервяването на очите в голяма част от случаите се дължи на алергичен конюнктивит. Причината е в тъканта на богато кръвоснабдената конюнктива. „Наличието на множество имунни клетки – плазмоцити, мастоцити и лимфоидни елементи, е предпоставка за бурно протичащи алергични реакции при контакт със съответния алерген“, разкрива специалистът по очни болести.

Свръхчувствителност пациентите могат да проявят към редица „дразнители“ – лекарства (нерядко след продължителна употреба), козметика и гримове, полени и цветен прашец, почистващи препарати, слънчева радиация и йонизиращо лъчение, вируси, токсини, храни, домашен прах и т.н., изрежда ги доц. Калайджиев. И допълва, че при алергичния конюнктивит важна роля играе фамилната обремененост. Понякога  заболяването се появява успоредно с други състояния – като алергичен ринит, бронхиална астма, атопичен дерматит и други, уточнява офталмологът.

Обостря се през пролетта и лятото
Най-често срещан е сезонният алергичен конюнктивит. „Обостря се през пролетта и лятото, когато растенията започнат да цъфтят. Причината е непоносимостта на организма към полени, цветя, треви и др. Възпалението на лигавицата е придружено от сърбеж, парене, сълзене, хрема“, описва симптомите доц. Калайджиев. Много от пациентите се дразнят от светлината, оплакват се от умора, главоболие, понякога оток на конюнктивата, леко повишаване на температурата и липса на апетит.

„Диагностицирането на алергичен конюнктивит не е много лесно. За да установи или отхвърли наличието му, е нужна консултация с офталмолог или алерголог“, подчертава специалистът по очни болести от ВМА. Лечението пък е продължително и разнопосочно. „Терапията се контролира от очен специалист около 2 седмици. Понякога оплакванията персистират (продължават по-дълго), но при пълно следване на препоръките настъпва значително облекчение“, обяснява доц. Калайджиев. Обикновено се предписват антихистамини под формата на капки или през устата, „изкуствени сълзи“, кортикостероидни препарати, имуномодулатори, вазоконстриктори, както и специфична десенсибилизация, допълва офталмологът. Важно е още пациентите да избягват – доколкото е възможно, контакт с алергена.

Бактериалният „избуява“ в забавачките
Обратно на алергичните, острите бактериални конюнктивити обикновено се изявяват през есента и зимата, обяснява доц. Калайджиев. Най-често ги причиняват стафилококи, стрептококи, пневмококи и гонококи. 73 на сто от конюнктивитите са именно бактериални, обръща внимание специалистът от ВМА. „Заразяването става по контактен път – след пипане на очите с контаминирани ръце, бърсане с кърпи или попадане на пръски върху очната повърхност“, уточнява офталмологът.

Заболяването обикновено „поразява“ първо едното око и бързо се прехвърля върху другото. „Пациентите се събуждат сутринта със слепени от гноен секрет клепачи, дразнене, смъдене и сърбеж, чувство, че имат чуждо тяло в окото и светобоязън“, описва симптомите доц. Калайджиев. Тъй като е силно заразен, бактериалният конюнктивит най-често се среща при малки деца – между 2 и 7 години, а в детските градини нерядко „избухват“ епидемии.

Отслабена имунна система, стрес, травми на окото от чужди тела, хипотермия и продължителна употреба на локални кортикостероиди също могат да провокират възпалението. „В някои случаи бактериалният конюнктивит е свързан и със заболявания на кожата (еритема мултиформе), на горните дихателни пътища (отит, тонзилит, синузит), разстройства на очите (блефарит, синдром на сухото око, лезия на слъзния тракт)“, предупреждава офталмологът.

Лечението продължава около 2 седмици
Инфекцията обикновено се „разгръща в рамките“ на 10-14 дни, обяснява доц. калайджиев. За допълнителна прецизност при поставянето на диагнозата може да се направи микробиологично изследване. при него  бактериалният причинител се изолира чрез вземане на конюнктивален секрет и се прави антибиограма.

„Лечението е с капки или очни мехлеми, съдържащи антибиотик. обикновено те се накапват на 2 часа – поне 5 пъти дневно, а мехлемите се нанасят по 3 пъти. Терапията продължава 10-15 дни, дори симптомите да изчезнат по-рано“, предупреждава офталмологът. И напомня – бактериалният конюнктивит не бива да се подценява, защото може да доведе до усложнения. най-чести са инфекциозните заболявания на роговицата – ерозия, бактериален кератит, гнойна язва с риск от перфорация. „До последните сериозни усложнения се стига предимно при травми на окото или отслабване на имунитета – вследствие на анемия, недохранване, хиповитаминоза“, уточнява доц. Калайджиев.

Верналният „предпочита“ момчета
Верналният конюнктивит, подобно на сезонния алергичен конюнктивит, също се появява при затопляне на времето, обяснява доц. Атанас Калайджиев. Интересното е, че засяга предимно деца и тийнейджъри между 8 и 17 години. А още по-любопитно е, че пациентите са основно момчета. „Оплакванията включват непоносимост към светлина, замъглено зрение, сълзене, сърбеж, образуване на оскъден, жилав сек-рет“, уточнява доц. Атанас Калайджиев.

И контактни лещи го предизвикват
Контактните лещи също могат да станат причина за конюнктивит. Този тип инфекция спада към групата на алергичните. „Гигантско-папиларният конюнктивит е реакция или към материала, от който са изработени контактните лещи, или от състава на разтвора, в който се поставят“, предупреждава доц. Атанас Калайджиев.