Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕТО НА ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ ЗА МЕТАБОЛИТНИЯ БАЛАНС?

02.03.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1614684342907{margin-bottom: 0px !important;}"]Текст: д-р Анна-Мария Младенова

Много епидемиологични и клинични проучвания показват, че редовната физическа активност е защитен фактор, предпазващ от развитието на сърдечносъдови заболявания.

Предполага се, че ползите за сърдечносъдовата система са резултат от влиянието на физическите натоварвания върху концентрацията на различни метаболити в кръвта, но все още не е изяснено кои точно са тези метаболити.

Ето защо екип от специалисти от различни специалности измерва кръвната концентрация на 588 метаболити преди и непосредствено след 12 минути каране на колело. Обхванати са общо 411 участници от изследването Framingham Heart Study. Провеждането на такова сравнително кратко упражнение води до значителни промени в концентрациите на над 80% от изследваните метаболити.

Концентрацията на разнообразни вещества, свързани с инсулиновата ре-
зистентост, намалява, а тази на метаболитите, свързани с процеси като липолизата, бионаличността на азотен оксид, както и със стимулирането на „горенето“ на кафявата мастна тъкан, се повишава. Тези резултати са проверени отново и потвърдени сред втора група, състояща се от 783 участници от Framingham Heart Study.

Ползите за метаболитния баланс се забелязват във всички възрастови групи, но са по-слабо изразени при хората с висок индекс на телесната маса. Авторите откриват и определят здравословни и нездравословни „метаболитни отпечатъци“ според отговора на участниците към физическо натоварване и според най-високия сърдечен ритъм по време на упражнението.

Четири от нездравословните „метаболитни отпечатъци“ са асоциирани със значително повишена обща смъртност по време на проследяване, траещо 23 години.

Въпреки че резултатите показват значителна промяна в метаболитния баланс след физическо натоварване, авторите не проследяват колко трайни всъщност са тези изменения.

Изследвания върху дългосрочния ефект на физическата активност върху метаболитното здраве тепърва ще се разработват, а същевременно предстоят и проучвания за ефекта на различни режими от физическо натоварване върху „метаболитния отпечатък“ на различните хора.

Източник:

Nayor M et al. Metabolic architecture of acute exercise response in middle-aged adults in the community. Circulation 2020 Nov 17; 142:1905. (https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.050281)

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross