Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО ВЪРХУ ПАЦИЕНТИТЕ С МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА?

04.03.22

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1646389350477{margin-bottom: 0px !important;}"]Сред засегнатите от множествена склероза (МС) тютюнопушенето се асоциира с по-кратък период до преминаване към вторично прогресивна множествена склероза и инвалидизация.

С цел по-подробен анализ на последствията от вредния навик върху пациентите с МС екип от учени разглежда данните на 7983 пациенти с МС от британски здравен регистър. 1315 от участниците са пушачи, 2815 са бивши пушачи, а 3853 са въздържатели. Настоящите и бившите пушачи по-често съобщават за затруднена физическа активност и ходене, депресия и тревожност, като тези показатели не се променят след прекратяване на вредния навик.

Клинично проучване, проследяващо 923 пациенти в хода на 4 години, показва, че пушачите страдат от по-голямо затруднение във физическата активност и ходенето, както и от по-тежки депресивни симптоми. В допълнение друго изследване  с 4642 участници заключава, че сред пушачите времето до напредване на инвалидизацията е по-кратко, а сред тези, прекратили консумацията на тютюневи изделия, делът от хората, оплакващи се от затруднения във физическата активност, намалява до този при непушачите.

Сред силните страни на тези изследвания са голямата популация, която доказва неблагоприятните последствия от тютюнопушенето върху здравословното състояние на участниците.

Вредният навик е асоцииран с по-тежка прогноза на МС сред множество физически и ментални показатели. Ето защо е от голямо значение пациентите с МС да бъдат стимулирани да прекратят консумацията на тютюневи изделия с цел забавяне на прогресията на заболяването и подобряване на качеството на живота.

Източник:
Rodgers J et al. The impact of smoking cessation on multiple sclerosis disease progression. Brain 2021 Oct 8; [e-pub]. (https://doi.org/10.1093/brain/awab385. opens in new tab)

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross