Напитката на кралете

Проф. д-р Радиша Янчич

Theobroma cacao L.какаово дърво

В тропическите области на Централна и Южна Америка какаовото дърво се е отглеждало дълго преди идването на европейците. Днес то се отглежда в Мексико, Бразилия, Коста Рика, Венецуела, Перу, както и в Африка и Шри Ланка.

Тайната на шоколадовата напитка на ацтеките е разкрита за европейците от Ернандес през XVI век. Шоколадът на ацтеките бил течен и подправен с ванилия и цветовете на вид пипер (Piper sanctum). Ацтеките използвали ванилия за ароматизиране на кралската напитка „чоколатл“, смес от какао и мед – бъдещият шоколад. Първата търговска пратка какао пристигнала в Испания през 1585 г.

Какаовото дърво е ниско. Стъблото му е право, с тънка кафява кора. Листата са редуващи се, яйцеобразни и заострени, тъмнозелени. Цветовете са дребни, бели с червени петна. Плодът е яйцевидна шушулка с кожест епикарп. В белезникавата пулпа на плода се намират множество червеникавокафяви семена, които се сушат преди употребата.

Най-голямо количество какаови семена се преработва в шоколадовата индустрия. Като един от продуктите на преработката се добива и твърдо масло (Butyrum Cacao). Това масло се използва като основа за изготвяне на някои козметични и фармацевтични продукти (свещички, песари). Butyrum Cacao е подходящо, защото при стайна температура е твърдо, но от телесната се разтопява и не дразни лигавицата.

Отделените семенни кутийки се използват за извличане на теобромин. Благодарение на този алкалоид какаото се използва при кашлица, бронхит, сенна хрема и други заболявания на дихателната система. Хапчетата, приготвени с какаово масло, имат леко действие. Алкалоидът има и изразен диуретичен ефект. Теоброминът е вид директен диуретик (1 – 3 g дневно). Слабо токсичен е и бързо се елиминира. Теобромин, какао на прах и смлени семена се прилагат срещу бронхиална астма, ангина пекторис и различни видове склероза.

При много лекарства с неприятен мирис и вкус се добавя какао на прах или пък шоколадово покритие (различни дражета). В много страни се пие какаов чай (от люспите). Тези люспи се прибавят в различни смесени чайове за подобряване на вкуса.