Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Как се отрази пандемията от COVID-19 върху психичното здраве на хора с хранителни разстройства?

01.11.21

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1635329169970{margin-bottom: 0px !important;}"]Пандемията от COVID-19 доведе до сериозни последствия за психическото здраве на хората в глобален мащаб, а според скорошни проучвания пациентите с хранителни разстройства (ХР) са група в особено голям риск.

Ето защо австралийски учени провеждат изследване, чиято цел е да открие промени в симптомите при засегнати от ХР през първите 6 месеца от пандемията, както и да ги сравни с психическото здраве на представители от общата популация (без ХР).

Втората цел на учените е да установят промени в симптомите на ХР между първите две вълни и свързания с тях локдаун.

Общо 4915 участници попълват анкети относно психичното здраве, от които 231 са с анамнеза за ХР. Резултатите са проследени ежемесечно в периода от април 2020 г. до септември 2020 г. Въпросниците се спират на психологически симптоми като промени в настроението, механизми за справяне с критичната ситуация, както и промени в хранителните навици, във физическата активност и в качеството на живот.

Според получените резултати оплакванията от психичната сфера се увеличават сред хората с ХР, но тяхната динамика с хода на времето не се различава от тази при хората без ХР. И в двете групи се регистрира нарастване на депресивните симптоми и ограничаване на приема на храна, особено през втората вълна и съпътстващия локдаун, като същевременно намалява позитивната нагласа за бъдещето и оценката за качеството на живот.

Участниците и от двете групи съобщават, че се справят по-трудно по време на втората вълна в сравнение с първата.

Въпреки че при хората със и без ХР се установява подобна динамика в симптомите от психичната сфера, психическото и емоционалното състояние при засегнатите от ХР е по-неблагоприятно в хода на пандемията, а обострянията на някои симптоми (напр. намаляване на приема на храна и депресивни оплаквания) са повод за консултация със специалист.

Източник:
Phillipou A, Tan EJ, Toh WL, et al. Mental health of individuals with and without eating disorders across six months and two waves of COVID-19, Eating Behaviors, Volume 43,2021,101564, ISSN 1471-0153, https://doi.org/10.1016/j.eatbeh.2021.101564.

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross