Отг. маг.-фарм. Анджелка Дамянович
спец. по фармакоинформатика

Обичайна е констатацията, че с високо кръвно налягане се живее рисковано, а с ниско се живее дълго, но зле. Защо зле? Защото хората, страдащи от ниско кръвно налягане са най често бледи, слаби, много лесно се уморяват, бързо губят и бавно възстановяват силите си. А живеят дълго, защото хипотонията, макар и да понижава значително качеството на живот, не води до такива сериозни и тежки последствия, каквито са инфарктът или инсултът, предизвиквани от хипертонията. Хроничната хипотония предотвратява развитието на атеросклерозата и кръвоносните съдове остават чисти.

Определението за хипотония
Хипотонията се определя като стойност на кръвното налягане, по-ниска от нормалното очаквано за дадено лице, или по-ниско от 100/60 mmHg, измерено няколко пъти в амбулаторни условия, със съответните придружаващи смущения, като: обща слабост, смущения на зрението, краткотрайно замайване.

Видове хипотония
– Първичната хипотония представлява трайно понижено кръвно налягане и няма конкретно определена причина.
– Вторичната хипотония се появява като следствие от друго заболяване или състояние. За вторична хипотония се смята и понижаването на кръвното налягане след хранене (постпрандиална хипотония).
Известна е и „миньорска” хипотония, както и спортна, която се развива вследствие на постоянното физическо натоварване и засяга спортисти и балерини. Причина за хипотония може да бъде и професионалната алергия, срещана при лекари, фармацевти, медицински сестри и санитари.

Причини за ниското кръвно налягане
– Травми със значителна кръвозагуба, изгаряния с голяма площ, шок по различни причини, силна треска, септицемия.
– Емоционален стрес, уплах, дехидратация (повръщане, диария), съответно дехидратация като реакция на организма при кръвопреливане, бременност, сърдечни аритмии, инфекции, инфаркт, отравяне, алергични реакции, особено анафилаксия, инсулт, болест на Паркинсон, напреднал диабет, невропатия, хемодиализа.
– Промяна на положението от легнало на изправено (постурална или ортостатична хипотония).
– Употреба на някои медикаменти.
Най-често това са: антихипертоници, транквиланти, диуретици, някои антидепресанти, невролептици, както и лекарства, използвани в анестезията.

Симптоми на хипотонията
Симптомите на хипотонията са най-различни и често не се проявяват едновременно. Основно това са:
– изтощение
– апатия
– усещане за обща слабост
– лоша концентрация
– разсеяност
Такива хора се задъхват много лесно при излагане и на най-малкото физическо усилие, имат усещането, че не им достига въздух, поради което непрекъснато се прозяват, а понякога може да изпаднат и в безсъзнание. Страдат предимно от главоболие, което може да бъде обусловено от колебания на атмосферното налягане, обилна храна и продължително стоене на крака. Хипотониците могат да бъдат силно раздразнителни и емоционално лабилни. Те не обичат обществения транспорт и чакането на дълги опашки и са невероятно зависими от сезона и времето. Чувстват се по-добре през по-хладните дни и трудно се събуждат сутрин. На практика се събуждат едва два часа, след като са станали, през деня отново губят сили и се оживяват едва през вечерта. При мъжете понякога може да се появи спад на потентността, а при жените нарушения на менструалния цикъл. Хипотониците често страдат от болки в мускулите, защото кръвоснабдяването им е недостатъчно. След лека физическа активност или движение кръвообращението се възстановява и болката преминава.

Лечение на хипотонията
Лечението на хипотонията зависи от причината за нея, а с лечението на нарушенията, довели до хипотония, се регулира и самата хипотония.

Съветите на фармацевта
– Хипотонията може да е симптом на някакво заболяване, затова е най-добре да отидете на лекар.
– Ниското кръвно налягане трябва редовно да се контролира , за да не се стигне до неприятни изненади. Имайте предвид, че ниското налягане може да премине във високо, с възрастта или ако се повишава изкуствено.
– Увеличете приема на течности и сол, защото солта свързва водата в организма и увеличава обема на кръвта в кръвообращението.
– На пазара няма регистрирани лекарства за ниско кръвно налягане, затова като алтернатива могат да се използват препарати на основата на женшен, гуарана, джинджифил. Като по-лек вариант, сибирският женшен се препоръчва на по-младите, а китайският или корейският женшен, като по-силен, се препоръчва за по-възрастните. Джинджифилът стимулира кръвообращението, може да се използва и като подправка.
– Избягвайте продължителното лежане, спете на по-висока възглавница, пийте достатъчно безалкохолни напитки (най-малко осем чаши дневно).
– Препоръчва се постепенно ставане от легнало положение, за да може кръвното налягане да се регулира.
– При постпрандиална хипотония се хранете по-малко, но по-често, като след хранене си давате кратка почивка.
– Обръщайте специално внимание през летните месеци, когато лесно може да се стигне до дехидратация, затова трябва да се поема достатъчно количество течности и да се избягва продължителният престой на слънце, особено в най-големите горещини.

Заключение
Фактът, че американските застрахователни компании правят отстъпки за застрахователните полици на лицата с ниско кръвно налягане, говори достатъчно ясно, че това състояние не се смята за болестно. То дори е своеобразна защита срещу рисковите заболявания, което го прави гаранция за по-дълъг живот. Макар да вгорчава живота на някои, от друга страна борбата с него е приятна. Тя се свежда основно до разходки на чист въздух, сън и добро хранене. Тези съвети трябва да спазват и всички, които имат нормално кръвно налягане, ако искат да се чувстват добре и да бъдат здрави.