Игор Тица

Ключовите фактори за стареенето са два: генетиката и начинът на живот, т.е. храненето, психичното здраве и движението. Не можем да влияем на генетиката, на със сигурност можем на начина си на живот. Здравословното хранене, реалистичните очаквания от живота, съчетани с позитивно мислене, както и редовните упражнения и движение, съобразени с възрастта и здравословното състояние, гарантирано забавят стареенето, поддържат жизнеността и удължават младостта.

По принцип се смята, че ежедневните упражнения по 30 минути са по-ефективни от двучасовите тренировки два пъти седмично. Повишаването на енергията, поддържането на мускулната маса, която намалява с остаряването, подобряването на кондицията, равновесието и кръвообращението, превенцията на крампите и болките в краката се постигат чрез стречинг, ходене, бягане, колоездене, танци, йога, тай чи, тренировки с уреди, както и с обикновено изкачване на стълби.

Ходене: Ежедневното ходене по 30-40 минути, с подходящо темпо, ускорява метаболизма, подобрява кръвообращението и оказва положително влияние не само на тялото, но и на духа. Трябва да се ходи и при лошо време, в подходящо облекло и обувки.

Танци: Играта и ритмичните движения при танците са здравословни за целия организъм, както и за духа. Можете да танцувате организирано, в някой от многобройните курсове по танго или салса, но и у дома, слушайки музика по радиото. Динамиката на танците е полезна за чувството за равновесие, разтягането на мускулите и поддържане на жизнеността на организма.

Упражнения за сила: Могат да се правят на уреди и с тежести, винаги според напътствията на лекар и треньор, у дома или във фитнес залата. Упражненията с натоварване са важни за поддържането и увеличаването на мускулната маса, но помагат и упражненията без уреди, като набирания и клякания.

Изкачване на стълби: Загрява и разтяга мускулите, подобрява кръвообращението и повишава капацитета на белите дробове. При по-напреднала възраст не трябва да се прекалява заради коленете и ставите, но при всички случаи трябва да се качвате по стълбите, поне на един или два етажа.

Йога: Йогата е идеалното упражнение за всяка възраст. Програмите по йога активират енергийните центрове, подобряват дишането, загряват мускулите, развиват усещането за равновесие, повишават гъвкавостта на тялото. Упражненията могат да се започнат и в напреднала възраст.